Koeman a nyár után is maradhat a Barça edzője, bizonyos feltételek mellett

A Barça megkereste Ronald Koemant a szerződésének meghosszabbításának ügyében. A holland szakember jelenlegi kontraktusa nyáron lejár, és a vezetőség bizonyos feltételek mellett fontolgatja a hosszabbítást. Ha minden jól alakul a 2021/22-es szezonban, akkor Koeman maradhat, viszont, ha ennek az ellenkezője történik, azaz hosszú időn keresztül rosszul teljesít majd a csapat, akkor a távozása sincsen kizárva, ami ebben az esetben a legkésőbb nyáron történhet majd meg. Azonban egyelőre több a pozitív benyomás a vezetőség részéről vele kapcsolatban, mint negatív.

Az edző szerződésének meghosszabbításához három alapvető elvárása van a vezetőségnek, amit szeretnének, ha teljesülne. Az egyik logikusan a trófeákhoz kapcsolódik. Ha a Barcelona rendszeresen nyer jó és eredményes játékot bemutatva akkor, Koeman maradhat. Emellett magától értetődő, hogy legalább a spanyol bajnokságot meg kellene nyernie a csapatnak. A Bajnokok Ligájában a végső győzelmet nem követelik meg az edzőtől, és már az elmúlt szezonban is látszott, hogy a Copa del Rey megnyerése nem garantálja biztosan a maradását.

A trófeák kézzelfogható érvek. Vannak azonban olyanok is, amelyek relatívak. Például az is egy pozitívum, hogy az edző számít a La Masía tehetségeire. Már látjuk, hogy Koeman ennek is nagy jelentőséget tulajdonít, ami egyértelműen biztató a jövőre nézve. Három hivatalos mérkőzésen három fiatalnak adott bemutatkozási lehetőséget.

A másik fontos szempont a csapat játéka lesz. Koeman egy támadó játékfelfogású Barçát szeretne látni, ahogy az a klub filozófiájához illik. Ez az edző terve, bár ez nem mindig lehetséges. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a csapatból az előző szezonhoz képest távoztak olyan támadók, mint Griezmann vagy Messi, ami egyértelműen nem könnyíti meg a helyzetet, azonban mindig nagyon relatív a csapat játékának értékelése egy idény során.

Amit fontos kiemelni, hogy Koeman esetleges maradása nagyobb önbizalmat adna a csapatnak, másrészt nem biztos, hogy egy teljesen átalakuló együttesnek jót tenne, ha évenként más edző irányítaná a klubot. Ez az egyik oka annak, amiért a vezetőség fontolgatja a holland szakember maradásának lehetőségét, bár nyilván ha nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak majd az események, akkor ez könnyen megváltozhat.

***

Öltöztesd a lakást is gránátvörös-kékbe – exkluzív darabok otthonra is!