Váratlan fordulat: Dani Alves visszatér játékosként, hamarosan bejelenthetik

Péntek délután jött a hír és egész biztosra is mondja a spanyol és katalán sajtó: Dani Alves 38 évesen visszatér a klubhoz, ráadásul nem edzőként, hanem játékosként. Ingyen érkezik és szinte ingyen vállalja a kihívást, ami biztosan sokat nyomott a latba a klub és Xavi döntésénél, hiszen igazolni és fizetésekre sincs túl nagy mozgástér. 

Dani Alves visszatér a Barcelonához. Joan Laporta és Mateu Alemany is igent mondott az üzletre, amelyhez már csak az edző, Xavi Hernandez jóváhagyása kellett. Miután mérlegelte az érkezésével kapcsolatos előnyöket és hátrányokat, az edző végül úgy döntött, hogy a pozitívumok felülmúlják a negatívumokat.

Kezdjük azzal, hogy Alves gyakorlatilag ingyen vállalta, hogy Barcelonában játsszon, tisztában van a klub gazdasági problémáival, valamint a fizetési maximumokra vonatkozó szabályokkal. A játékos kiváló formája is egy lényeges szempont volt a döntés meghozatalakor, hiszen hazája válogatottjában továbbra is rendszeresen játéklehetőséghez jut, nyáron pedig az ő vezetésével Brazília megnyerte az olimpiát, a döntőben legyőzve Spanyolországot. Továbbá megvan a kellő tapasztalata, amivel tudja majd segíteni a fiatal játékosokat, illetve a csapat egyik vezére lehet majd, mind a pályán, mind az öltözőben.

Ezek a tények, a remek képességein és a természetes tehetségén kívül, megnyitotta a kapukat a visszatérése előtt. Eleinte arról szóltak a találgatások, hogy annak ellenére, hogy ingyen igazolható, csak januárban csatlakozhat majd a klubhoz, miután szeptemberben már játszott néhány meccset a Sao Paulóval, de az AS értesülései szerint van egy kiskapu a FIFA szabályzatában, amely lehetővé teheti, hogy a brazil jobbhátvéd, miután elengedték, már az Espanyol elleni derbin is ott lehessen a keretben és játszhasson, ha az edző és a szakmai stáb is így gondolja majd.

Úgy tűnik, Xavi úgy döntött, hogy félreteszi azokat a tényezőket, amik egy kissé visszatarthatták őt Alves szerződtetésével kapcsolatban: a 38 éves korát és azt, hogy szeptember óta nem lépett pályára.

Az biztos, hogy Alves érkezése ösztönzőleg és versenyhelyzethez is vezet majd a jobbhátvéd poszton, ahol jelenleg csak egy olyan védő van, akinek ez a tényleges pozíciója, Sergiño Dest személyében, aki eddig ebben a szezonban felemás teljesítményt nyújtott, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ő támadó is volt már az elmúlt mérkőzések során, míg Óscar Mingueza és Sergi Roberto is komoly hiányosságokat mutatott ezen a poszton.

***