Barça átigazolási kisokos: mit kell tudni az anyagi helyzet, pénzügyi fair-play, igazolások és nevezések kapcsán

A téli átigazolási időszak általában nem annyira mozgalmas egy csapatnál, most azonban Barcelonában naponta érkeznek érdekes nyilatkozatok és hírek a sajtóból, hogyan alakulhat át a csapat és hogyan tud erősíteni, ha egyáltalán tud. A klub anyagi helyzetét ismeri mindenki, nagyon rossz, így jogos lehet a kérdés, miből tudnak igazolni Laportáék? Illetve ha tudnak is, mi kell például Ferran Torres nevezéséhez? Egyáltalán miért van nehéz helyzetben a klub? Kik távoznak és kik (nem) érkeznek? Ezekre és ehhez kapcsolódó kérdésekre válaszolunk a cikkben.

Torres-átigazolás: A nevezéshez sürgősen meg kell szabadulni néhány játékostól

Kezdjük az elején: miért is van nehéz anyagi helyzetben a klub?

Röviden: a Bartomeu vezette elnökség ideje alatt akkorára nőttek a kiadások (a bevételek is persze, de a kiadások gyorsabb ütemben), hogy aztán a COVID miatt hirtelen megcsappant bevételek miatt azonnal veszteségessé vált a klub (nagyon), aminek eredményeképpen az adósságállománya is rakétaként lőtt ki az égbe, hiszen valamiből finanszírozni kellett a veszteségeket. Ha nincsenek a COVID-hatások (bezáró stadion, csökkenő kereskedelmi bevételek), nem lett volna (talán) ekkora baj, de valamekkora biztosan, mert a klub nem megfelelő pénzügyi menedzsmentje COVID nélkül is biztosan gondot okozott volna már rövid távon is (főleg, hogy emellé még a sportszakmai projekt koncepció elképzelés is bukás lett, ami szintén komoly veszteségeket eredményez).

Mekkora a baj?

A 2018-2019-es szezonban még 990 millió euró bevétel mellett 973 millió kiadása volt a klubnak, két évvel később, a 2021 júniusában zárult idényben 631 millió euró bevétel mellé már 1136 millió kiadás került. Ez azt is jelentette, hogy a nyári állapot szerint a működési bevétel 98%-a ment bérekre és kapcsolódó költségekre, ahogy a lenti képeken is látszik. Az ajánlott 55-70% közötti intervallumhoz képest. Brutálisan sok.

És akkor jön a La Liga a pénzügyi fair-play szabályaival, ami megköti a klub kezét, ugye?

Igen. A legfontosabb tényező, ami az eseményeket alakítja most (és még egy darabig) a klubnál, az a Liga pénzügyi fair-play szabálya (FFP), ami (többek között) megszabja, milyen gazdasági-pénzügyi mutatóknak kellene megfelelnie egy klubnak, illetve hogy ezek alapján a klubok mekkora fizetésekre fordítható kerettel rendelkeznek. A Barcelona itt, a fizetések kapcsán van nehéz helyzetben: az FFP szigorú szabályai miatt a klub messze a fizetési sapka felett fizeti a béreket, még úgy is, hogy történtek jelentős fizetéscsökkentések Piqué, Alba, Busquets esetében és távozók is voltak (Messi, Griezmann, Agüero). És hogy mekkora ez a „sapka”? A Barça bérkerete a szezonra mindössze 97 millió euró – úgy, hogy az előző idényben majdnem 4x ennyi, 382 millió, a 2019-20-as idényben pedig még 641 millió (!) volt, csak akkor még a koronavírus nem szakította be a bevételeket és nem generált a klub olyan veszteségeket, amik miatt most még az Athleticnél és a Villarrealnál is kevesebbet fordíthat(na) bérekre.

Az hogyan lehet, hogy még az Athletic is nagyobb kerettel gazdálkodhat, a Real Madrid pedig majdnem 8x annyit költhet?

Azért, mert ők felelős(ebb)en gazdálkodtak és nem akartak csődbe menni. És azért mert az előző szezon végén zárult pénzügyi év irgalmatlan veszteségeket okozott a Barçánál, és így a klub nem felelt meg (legalább) két feltételnek sem az FFP szabályai közül. Egyrészt az elmúlt 3 év bevételei-kiadásai alapján számolt fedezeti pontja negatív, azaz 3 éves összesítésben nagyon veszteséges a klub. Ez nyilván nem jó. Másrészt a klub nettó adósságának a bevételeihez viszonyított aránya majdnem megduplázódott, amit szintén nem néz jó szemmel a Liga, mivel a mutató maximum 100% lehetne, azaz nem szabadna a nettó adósságnak a bevételek fölé mennie (nettó adósság = rövid és hosszú távó kötelezettségek (tartozások), mínusz a készpénz és azonnal pénzzé tehető eszközök) – a június 30-i állapot szerint viszont ez a szám 112,8% volt. A fizetési keret drasztikus csökkentése emiatt (is) lehet, de a pontos matekot még nem találtuk meg a Ligánál vagy a sajtóban, miért pont 97 millió euró lett.

Mit jelent ez most az igazolások szempontjából?

Azt, hogy jelenleg csak úgy tud játékost igazolni és regisztrálni a bajnokságba a klub, ha elad és/vagy fizetéseket csökkent, hogy megfeleljen a Liga pénzügyi fair-play szabályainak. Laporta, Xavi és Mateu Alemany sportigazgató is minden nyilatkozatában arról beszél, hogy távoznia kell játékosoknak, Dembélének új szerződést kötnie, hogy igazolni és regisztrálni tudjon új játékosokat a klub.

Laporta: „Alvest szerdáig regisztráljuk, Ferrant reméljük minél hamarabb sikerül”

Ez mit jelent a gyakorlatban? Akkor lehet igazolni veszteségek mellett is?

Lehet, még a fizetési sapka felett működve is, de korlátokkal. Részletekbe nem akarunk most belemenni, de a főszabály az, hogy a Barçának meg kell felelnie a  La Liga „25%-os, vagy 4:1 szabályának”, vagy az „50%-os / 2:1 szabályának”. Előbbi kimondja, hogy a klub a fizetési sapkájának, azaz a La Liga által meghatározott, fizetésekre fordítható összegének elérése esetén egységnyi bevételének csak 25%-át fordíthatja új igazolásokra és fizetésekre, a többit az adósságok kompenzálására kell fordítania, azaz nem költheti el. Javier Tebas, a La Liga első embere még nyáron próbálta leegyszerűsíteni a dolgot a Barcelona kapcsán: „Ha a Barcelona 100 millió euróért ad el játékosokat, akkor 25 millió euróért igazolhatnak és allokálhatnak pénzt fizetésekre. Ha egy olyan játékost akarnak hozni a klubhoz, akinek az éves fizetése 25 millió euró, akkor 100 millió euró bevételt kell generálniuk, vagy 100 millió euróval kell csökkenteniük az éves bértömeget a csapaton belül.”

Ehhez még annyi jön, hogy a 4:1-es szabály a „nagy értékű” játékosok esetén 2:1 arányban lesz érvényes (az ESPN spanyol szakírója, Sid Lowe szerint): ha egy olyan játékost tud a klub eladni / a fizetésének egy részét felszabadítani, aki a fizetési keret több mint 5%-áért felelős, akkor 2:1 arányban lehet befektetni a felszabadított összeget. A Barcelonánál ez minden olyan játékosra érvényes, aki 5 millió eurónál többet keres – ilyenből pedig jó sok van, lejjebb mindjárt látni fogjuk.

De egyáltalán honnan van pénz igazolni? Ferran Torrest miből sikerült megvenni?

Elvileg (valamennyi) pénz lesz igazolni: egyrészt a klub a Goldman Sachs befektetési bankkal megállapodva és egy kölcsönt felvéve már átstrukturálta/átütemezte a meglévő adósságait, másrészt okos megállapodásokkal és részletfizetésekkel meg lehet oldani, hogy a fizetés csak később legyen esedékes. Torres esetében is ez a helyzet: a klub most egy vasat nem fizetett érte, az 55 milliós átigazolási díjat négy részletben fogja törleszteni és csak nyáron lesz esedékes az első részlet.

És Morata vagy más érkezhet még?

Nem véletlenül nem írtunk külön Morata ügyéről, hiszen teljesen értelmetlen addig bármilyen további igazolásról beszélni, amíg Ferran Torrest sem sikerült regisztrálni. Tehát gyakorlatilag esélytelen volt már ennek az írásnak a kezdetekor is a leigazolása, azóta pedig Torinóban is azt nyilatkozták, nem megy sehova. Viszont ez igaz lesz másra is: ha nem szabadít fel kellő nagyságrendű összeget a Barcelona, nem lesz, nem lehet több igazolás januárban.

És mi van a nyárral? Haalandra van esélye?

Addig még rengeteg minden fog történni és a fentebb írtak alapján még akár reális is lehet a megszerzése. De nagyon sok mindennek kéne ehhez történnie, kéz a kézben: a Barcelonának pénzügyileg meg kell erősödnie, bevételeket kell generálnia, a nagy pénzeket kereső játékosoktól meg kell szabadulnia, és a maradóknál is jó lenne fizetéseket csökkenteni.

Ki mennyit keres, avagy kinek a távozása segítene a legtöbbet a klubnak?

A millió dolláros bébik – Umtiti, Coutinho, Dembélé és a fenntarthatatlan fizetéseik

Umtiti, Coutinho és Dembélé együttes távozása több mint 50 millió euróval könnyítené meg a klub költségvetését csak a fizetésük kiesése révén. Reálisan Coutinhóért még pénzt is kaphat a klub, mondjuk 20 milliót, ebből a 70 millióból pedig 35-öt már allokálni is lehetne Haalandra vagy másra.

És mi van velük, mennek vagy maradnak?

Dembélé esetében napok-hetek kérdése és eldől, hogy mit kezd a klub ajánlatával, de a Barcelona nem fog vele többet egyezkedni, ultimátumot adott neki és most várunk a végkifejletre. Jelenleg irreális elvárásokat támaszt Dembélé és az ügynöke, így jó eséllyel megpróbálja elpasszolni őt a klub minden áron januárban, ha nem hosszabbít. Coutinho a legfrissebb hírek szerint hajlik a váltásra, mert ha nem játszik, nem lesz válogatott, Barcelonában pedig már nincs jövője, az Aston Villához egykori csapattársa, Steven Gerrard hívná, de más Premier League klubokról is hallani. Umtiti pedig nem is hajlandó továbbra sem eligazolni, mert (sajtóhírek szerint) BL-ben szereplő csapatnál szeretné folytatni, csak hát ilyenek nem érdeklődnek iránta, bár ez aligha meglepetés. De a klub megtesz mindent annak érdekében, hogy távozásra bírja.

Tehát mikor fogja tudni nevezni a klub Ferran Torrest? 

Amint Coutinho távozik vagy Dembélé aláírja az új szerződését vagy valaki megveszi Umtitit, vagy bárhogyan a klub szerez/spórol 10+ millió eurót.

Források:

https://www.fcbarcelona.com/en/club/news/2175534/approval-of-525-million-debt-refinance-proposal

https://www.espn.com/soccer/barcelona-espbarcelona/story/4562339/ferran-torres-has-joined-barcelonabut-his-debut-is-unclear-as-club-tries-to-creatively-work-around-debt

https://www.fcbarcelona.com/en/club/organisation-and-strategic-plan/commissions-and-bodies/annual-reports

Sport, Marca, As, Mundo Deportivo, El País