Dembélé: majdnem gól, majdnem szupersztár

Reálisan nézve Ousmane Dembélé helyzetét, és az egész szerződés hosszabbítási ügyét, ami már hosszú hónapok óta tart, minimális esély lehet arra, hogy a francia maradna jövőre is a Barcelonában. A kérdés csak az, hogy mi lesz vele tavasszal: játszik végig, esetleg sikerült még januárban eladni, vagy a klub “büntetésből” a lelátóra ülteti fél évre.

Lehetősége lett volna Dembélének arra, hogy igent mondjon, a klub számos gesztust tett, emelte az ajánlatát, amíg tudta, de vannak korlátai. Dembélével biztosan veszít is a Barcelona, hiszen a támadójátékban meghatározó tud lenni a jelenléte. Ennek, sőt, ennél még valamivel többnek megfelelő fizetést is akart magának a francia az ügynökén keresztül. Tulajdonképpen szupersztároknak járó bért és prémiumot. És ezzel akkor nem is lenne olyan nagy baj, ha a teljesítménye valóban ezzel párosulna.

De erről nincs szó. Bármennyire is aktív a meccseken Dembélé, és volt aktív például a Real Madrid ellen is a múlt heti Clásicón, a megmozdulásai csak veszélyt jelentenek, nem törik át a „határt”, és nem dönti el a csapata számára a meccset, meccseket. Márpedig egy szupersztártól ezt várná el az ember. És pontosan ezt igazolják a statisztikák is.

Dembélé 11 meccset játszott idén, és ezeken mindössze 1 gólt szerzett, azt is a Linares ellen a Király Kupában. Emellett van még 2 gólpassza. A teljes statisztika így néz ki:

  • Játszott percek száma: 685
  • Meccsek száma: 11
  • Kapura lövések száma: 34
  • Kaput találó lövések száma: 6
  • Gólpasszok: 2
  • Gólok: 1

A Real Madrid ellen is tulajdonképpen úgy szerzett gólt Luuk de Jong, hogy Dembélé középre adása pontatlan volt, csak szerencsésen pattant a labda. Később  ő maga is kapott labdát, hogy gólt szerezzen, de nem élt vele, de akadtak lövései is, illetve volt versenyfutása is, ahol ha tényleg döntő játékos, akkor el is dönthette volna a Barcelona javára azt a meccset.

Emellett már kisebb fókuszt kap, hogy mennyire figyel védekezésben, de pont ezen a meccsen neki is köszönhető Benzema gólja, mert Carvajalt ő hagyta egyedül, és később már későn próbált meg kiváltani rá. Illetve az ő labdavesztéséből indult a Madrid 3. gólja, bár nyilvánvalóan csak az ő nyakába sem korrekt varrni a kapott gólokat.

Inkább számít, hogy meghatározó támadójátékosként rengeteg olyan helyzet adódik előtte, amikor majdnem helyzetet teremt, majdnem pontos a passza, majdnem gólt szerezz, de a meccseket mégsem nyeri meg a Barcelona számára. Márpedig a feladata ez lenne. Tudva, hogy egészen minimális az esély a maradására, örülni természetesen nem lehet annak, hogy várhatóan ingyen fog távozni, de a veszteség súlyát valamennyire enyhítik a fentiek.