Visszaesés más néven: „Pedrifüggőség”

A szenzációs téli-tavaszi menetelés után visszaesett a Barcelona teljesítménye áprilisra, és az okok között – bár több is lehet – egyet mindenképpen illik kiemelni: Pedri hiánya azonnal észrevehetővé vált, ahogy az is, hogy a többi középpályás nem tudja pótolni őt.

Két rossz meccs az Európa-ligában, két nagyon kínos vereség a bajnokságban hazai pályán a Rayo és a Cádiz ellen, nem beszélve a játék képéről, és a Barcelona támadó potenciáljának visszaeséséről. Látszik játékban, látszik helyzetek számában és látszik gólok számában is, hogy Barcelona nem ugyanolyan most, mint volt a tavasz első felében.

Természetesen ennek nem egy oka van, de van egy, amit muszáj külön is tárgyalni: Pedri és a Barcelona „Pedrifüggősége”. A statisztikák ebben a tekintetben nagyon sokat mondanak: a Barcelona Pedrivel a soraiban, 12 meccset játszott a bajnokságban (miután a középpályás egész ősszel sérült volt, és most újra kiesett), nélküle pedig 21 bajnoki telt el. Előbbi esetben 12 mérkőzés alatt a Barcelona 10 meccset nyert és 2 döntetlent játszott, tehát 32 pontot szerzett a lehetséges 36-ból. Pedrivel tehát a Barcelona veretlen maradt a bajnokságban, és rangadókat is tudott nyerni olyan csapatok ellen, mint a Real Madrid, a Sevilla, az Atlético vagy a Valencia. Nélküle azonban közel dupla annyi mérkőzéssel, mindössze 31 pontot ért el, tehát egyel kevesebbet – a lehetséges 63-ból. Óriási különbség. Ez a 31 pont 8 győzelem, 7 döntetlen és 6 vereség után jött össze.

De látszik játékban is, nem csak győzelmek számában és pontokban. A Barcelona támadásvezetései ötlettelenebbek, értelmetlenebbek, mint Pedrivel, és nélküle nincs olyan a csapatban, aki őt pótolni tudná, és meg tudná adni azt a lökést, megfelelő irányt a labdával, ami a támadókhoz és helyzetekhez vezet. Sőt, olyan, mintha védekezésben, tehát a labdaszerzési képességben is gyengébb lenne nélküle a Barcelona, bár ez már inkább összefügghet a csapat fáradtságával.

Hatással lehet az átigazolási célokra is

Természetesen nem várható el mindenkitől ugyanaz a teljesítmény, mindenki másban erős. Az ugyanakkor látható, hogy óriási kockázatot jelent a jövő szezonra is, ha Xavi nem számolhat hosszabb ideig Pedrivel. Gavi és Frenkie de Jong nem tudták enyhíteni a hiányát, és ez elsősorban utóbbira nézve kellemetlen, mint a még mindig csak 17 éves Gavira, aki a saját erősségeiben továbbra is remek, a csapatból inkább dicsérhető, de olyan letisztultságot nem tud adni a játéknak, mint Pedri, annyi jó döntést a megfelelő tempóban és pillanatban nem tud hozni, mint a kanári-szigeteki.

De Jongról érdekes statisztika, hogy az elmúlt 27 mérkőzésből, amiket játszott, mindössze 7 esetben fejezte be a meccset a pályán. És ebből a 27-ből 14 olyan eset volt, amikor lecserélték – gyakran már a 60. perc környékén. És mivel ő sztárigazolásként érkezett 75 millió euróért, illetve számos klub örömmel látná a soraiban, nem lehet kizárni, hogy a nyáron előáll olyan helyzet, amikor a Barcelonának jobban megéri eladni őt egy esetleges érdeklődésre, mint megtartani. Nem azért mert rossz játékos lenne, hanem azért, mert olyan valakire inkább szüksége lehet, aki jobban tudja Pedrit helyettesíteni, és az ő erősségeit a játékban még inkább kiegészíteni. Arról nem beszélve, hogy forrásokra más játékosok, például egy másik középcsatár leigazolásához is szükség lehet – ilyen értékben viszont mást nem nagyon tudna eladni a Barcelona a keretéből.

Xavi világosan elmondta a minap egy sajtótájékoztatóján, hogy a cél az átigazolási piacon az lesz, hogy minden posztra két közel azonos értékű, képességű játékosa legyen. Ez a feladat Pedri esetében tűnik az egyik legnagyobb kihívásnak.