Tektonikus mozgások várhatóak a Barcelona keretében

Xavi Hernández, miután csapata bebiztosította második helyét a La Ligában, már a jövőre koncentrál. A gránátvöröskékek edzője azt tervezi, hogy a következő tíz napban a keret összes játékosával leül beszélgetni, hogy elmagyarázza a klub helyzetét és a velük kapcsolatos terveit. Az AS szerint Xavinak tizenöt kényes esete van, ezenkívül még három kölcsönjátékos idén nyáron visszatér: Francisco Trincao, Miralem Pjanic és Álex Collado.

A megoldandó esetek nagy száma és az áttekinthetőség miatt játékosonként soroljuk fel a lehetséges távozókat, de fontos kiemelni, ezek csak a tervek, amiket a korábbi évek tapasztalatai alapján alaposan tud majd befolyásolni a valóság: ki lesz az, akiért lesz valódi kereslet és ki fog esetleg a klub szándéka ellenére is a csapatban ragadni.

Neto: A brazil kapus játszani akar, de Xavi nem tud játékperceket garantálni neki, így a kapusnak az a szándéka, hogy nyáron elhagyja a klubot. 2023-ig szól a szerződése, és a Barça pénzügyi bevételre számít távozása esetén.

Mingueza: A védő alig játszott Xavi menedzselése alatt, ezért megpróbálják eladni. A játékos számára is elfogadható ez a forgatókönyv, a környezetváltozás jót tehet a karrierjének. A klub értékeli professzionalizmusát és őszinteségét. 2023-ig szól a szerződése, a terv az, hogy keresnek neki egy megfelelő csapatot a hazai piacon.

Lenglet: A francia középhátvéd nem kapott sok szerepet ebben az idényben. Ráadásul a dán Andreas Christensen – erősen valószínű – érkezése teljesen elzárja előtte a csapatba kerüléshez vezető utat. Két éve megújított, 2026-ig szóló szerződéssel rendelkezik. Korábban olyan klubok, mint a Sevilla, érdeklődtek iránta. Akár valamilyen csereműveletbe is bekerülhet.

Umtiti: Szerződésének megújítása ebben a szezonban kizárólag azért történt meg, hogy fizetéscsökkentésével enyhítsék az első csapat bértömegét, és ily módon lehetővé váljanak a téli erősítések. Viszonylag megfizethető fizetéssel megkísérlik kölcsönadni a játékost. A francia bajnokság lehet a cél.

Luuk de Jong: A holland csatár kölcsönben játszott a Barcelonánál, ami június 30-án lejár. Teljesítményét több mint figyelemreméltónak tartják, professzionalizmusát pedig nagyra értékelik, de nem tervezik a leigazolását. Visszatér a Sevillába.

Braithwaite: A dán csatár nem szerepel Xavi Hernández terveiben. 2024-ig szól a szerződése, kezdeményezik az eladását. A játékos szeretne részt venni a katari világbajnokságon, ezért játékpercekre van szüksége, emiatt ő is keresi a megoldást más klubnál. A Barcelona 6-10 millió közötti összeget vár érte.

Adama: A 30 millió euróban meghatározott vételi opciót nem fogja a Barcelona kifizetni. Csak egy Francisco Trincaóval kötött csere adna lehetőséget arra, hogy a Barçában folytassa. A Barcelonánál értékelik a teljesítményét és a csapaton belüli szerepét, de a prioritások mások. Ha a Wolverhampton elfogadja ezt a cserét, akkor Adama maradhat, de az angol klub egyelőre erre a megoldásra nem túl fogékony.

Riqui Puig: A középpályásnak döntést kell hoznia a jövőjét illetően. Koemannál és még inkább Xavinál a csapaton belüli szerepe marginalizálódott. Még egy év van hátra a szerződéséből. Kölcsönadáson gondolkodnak, de az eladása sem kizárt. Viszont Puig még csak 23 éves, van ideje, hogy berobbanjon.

Frenkie de Jong: Xavi szeretné őt a csapatban tartani, de tisztában van vele, hogy a holland az egyik legnagyobb piaci értékkel rendelkező játékos, eladása részben javítaná a klub pénzügyi helyzetét, és más szerződtetéseknek nyithatna kaput. A Barcelonánál 80 milliótól kezdődő ajánlatok esetén lennének nyitottak tárgyalásra a hírek szerint. Xavi nem zárná ki az eladását, mert vannak hasonló típusú játékosok a keretben, akiknek a transzferára pillanatnyilag nem ilyen magas.

Dest: Ha 25 millió eurós ajánlat érkezik, a klub hajlandó lenne meghallgatni. Xavi nem akadályozná meg a távozását, amennyiben César Azpilicueta érkezését megerősítik. A klubnál nagyra értékelik az amerikai szélső fejlődését, viszont vannak, akik érdeklődést mutatna rá, például a Sevilla egy ideje figyeli a jobbhátvédet. Barcelonában pedig egy sevillai középhátvéd, Jules Koundé iránt érdeklődnek. A sevillai klub menedzsere, Fernando Navarro és Xavi között kiváló a kapcsolat, ami növelheti az esélyét a megállapodásnak.

Alves: A helyzete nagyon hasonló Dest helyzetéhez. Valójában gyakorlatilag egymástól függenek. Ha az amerikai marad, a veterán brazil védőnek távoznia kell. Xavi nagyra értékeli Alves győztes karakterét, ezért szeretné még egy évig itt tartani, de minden a Dest-ügy végkimenetelétől függ. A játékos nagyon szeretné folytatni, legalább a katari világbajnokság végéig, tehát a téli szünetig.

Memphis: Az edzők nagyra értékelik a gólerősségét, a téli nehéz időszakban a kitartását, de ha a lengyel csatár, Robert Lewandowski Barcelonába jön (ez még gyenge lábakon áll), az minimálisra csökkentheti a szerepét, hiszen a balszél Ansué és Ferrané lesz. Ha nem érkezik meg a „top 9”, a holland csatár a Barcelonában folytathatná, sőt egy szerződésmegújítást is ajánlhatnak neki, hogy jövő nyáron ne menjen el ingyen.

Dembélé: Ez az ügy tartja leginkább izgalomban a Barcelona-szurkolókat. Hónapok óta kérdés, hogy lojális-e Barçához, vagy éppen a háta közepére sem kívánja. Xavi azt szeretné, ha folytatná, mert „csúcsszélsőnek” tartja. Dembélé részben maradna, mert megtalálta helyét a csapatban, és képességeit jól ki tudja használni, de a képviselője úgy véli, hogy a Barcelona bércsökkentési javaslata ezt erősen megnehezíti. Jelenleg adok-kapoknak vagyunk a szemtanúi, de a napokban a füstnek fel kell szállnia.

Sergi Roberto: Hamarosan aláírja az egy évre szóló hosszabbítását. Az edző szerint a következő szezonban lehet szerepe a csapatban, mert sok helyen bevethető, persze, ha addig a sérülésekkel kapcsolatos problémái megoldódnak. Az elmúlt két évadban gyakorlatilag nem játszott, és a sorozatos sérülések miatt a játékos elkezdett aggódni. Beleegyezett, hogy jelenlegi fizetésének kevesebb mint felét keresse a Barçában.

Piqué: Az egyik legkényesebb ügy. Xavinak nincsenek kétségei afelől, hogy neki abszolút vezető szerepe van a védelemben, de figyelembe kell venni fizikai állapotának a bizonytalanságát is. Krónikus sérüléstől szenved, ami stagnálhat, de akár javulhat is, viszont semmi esetre sem lehet százszázalékos. A szezon utolsó szakaszában kényszerűségből, hogy segítsen a csapatnak, fájdalom ellenére játszott, viszont utána több meccset is ki kellett hagynia, így az edzőnek komoly aggodalmai vannak a fizikai állapota miatt. A klubnál tisztában vannak azzal, hogy a következő szezon a legjobb esetben is Gerard utolsó szezonja lesz. A játékosnál nem az lesz a kérdés, hogy akarja-e folytatni, hanem hogy milyen körülmények között lesz képes kibírni az utolsó szezont.

***