Laporta új bértáblát ír elő: 10 millió euró a fizetési plafon

Visszafogottság jellemzi az új bértáblát, amit az új játékosokra, valamint a jelenlegi kerettagok szerződéseinek meghosszabbításakor fognak alkalmazni. Mostantól a fizetések semmilyen módon nem haladhatják meg a fenti összeget, még Lewandowskié sem, aki lapértesülések szerint évi 9 milliót kapna. Többeknek azonban 10 millió felett lenne a nettó fizetése a következő szezonban a szerződésük szerint. A klubnak meg kell állapodnia ezekkel a játékosokkal, mert a Barcelona célja a bértömeg 160 millióval való csökkentése.

A gránátvöröskékek öltözőjében az „elhízott tehenek” kora végleg lejárt. Joan Laporta eltökélt szándéka, hogy végleg határt szabjon a Josep Maria Bartomeu által biztosított, egekbe szökő fizetéseknek, ahol ez a hatalmas pénzösszeg nem járt együtt trófeák megnyerésével. Az elmúlt évek aránytalan költekezésével a Barcelona a „megtisztelő” első helyet szerezte meg, a Barça lett a világ legdrágább csapata 560 millió eurós bérköltségével. Ennek a hatalmas összegnek a következménye a pénzügyi fair play megsértése és a 144 millió eurós negatív egyenleg, ami gyakorlatilag megköti a jelenlegi vezetők kezét, hacsak nem szereznek sürgősen likvid pénzt.

Annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a „vérszívó örökségnek”, amelyről a Barcelona elnöke beszélt – a klub kész drasztikus döntéseket hozni és betartani. Először is új fizetési táblázatot vezetnek be, amit alkalmazni fognak minden jövőben szerződő és szerződésüket meghosszabbító játékosra. A fő vezérlő elv szerint fizetési sapkát határoznak meg, amelyet semmilyen körülmények között nem lehet túllépni: 10 millió euró nettó a fizetési plafon. Ennek az elvnek már olyan játékosok estek áldozatául, mint Mohamed Salah és Antonio Rüdiger: a csatár 17 millió eurót kért tisztán szezononként, míg a védő 12 millió euró nettóra tartott igényt.

Robert Lewandowski például beleegyezett abba, hogy a klub elvárásainak megfeleljen, és hajlandó szezononként 9 millió eurót kapni egy hároméves szerződésért cserébe. A lengyel csatárnak a jelenlegi skála szerint a legjobban fizetett játékosnak kellene lennie a csapatban, de a Barça öröksége miatt ez sajnos nem lehetséges.

Olyan játékosok, mint Gerard Piqué, Sergio Busquets és Frenkie de Jong a következő szezonban jóval 10 millió euró felett kereshetnek. Ezért fontolgat a klubvezetés egy olyan megoldást, amely véget vetne ennek a helyzetnek, és egyes játékosok esetén akár 50%-os fizetéscsökkentést is javasolnának. Ráadásul a katalán középhátvéd esetében a fizikai állapota is aggodalomra adhat okot: visszatérő krónikus sérülése miatt a következő szezonban vélhetően nem is játszhat rendszeresen.

Az új bértábla célja, hogy a klub jelenlegi bérköltségét mintegy 160 millióval csökkentsék. Az összes játékos, akit Laporta érkezése óta szerződtettek, valamint azok, akik hosszabbítottak, már elfogadták az új fizetési feltételeket. Többek között Ansu Fati, Pedri, Araújo, Nico, Ferran Torres, Memphis, Eric Garcia, Aubameyang és Alves is ebben a szisztémában szerződött. Sergi Roberto és Gavi is hamarosan csatlakozhat hozzájuk, bár Gavi esetében éppen a pénzügyi nézetkülönbség miatt nem írták még alá a szerződést.

A csapatkapitányokat, azon belül Piquét már említettük, de Frenkie de Jongnak is közel 13 millió eurós nettó fizetése lesz a következő szezonban. A spanyol média információi szerint Frenkienek a szerződése szerint évről évre növekszik a fizetése, amit a holland hajlandó lenne csökkenteni, látva a klub pénzügyi helyzetét, de a klub nagy kihívásként kezeli, hogy az összes játékosát beletuszkolja az új táblázatba.

A bértábla hat- és nyolcmillió euró közötti összeget állapít meg a csapat legfontosabb játékosai számára, négy és öt közötti összeget az úgynevezett középkategóriának – ide tartozik a csapat nagy része – és kettő és három közötti összeget a legfiatalabb játékosoknak és azoknak, akik hosszú távú karriert terveznek a klubnál.

Az olyan játékosok, mint Ansu Fati és Pedri már most is a középkategóriában vannak, és fejlődésüktől függően a csúcson fejezhetnék be a pályafutásukat. A kapitányok is az utóbbi csoportba tartoznának, így a tető nekik is 8 millió nettó lenne, kivéve Sergi Robertót, aki 3 milliót kap.

Meglátjuk, mekkora a Barcelona mozgástere, és milyen intézkedéseket képesek tenni a klub vezetői a hőn áhított pénzügyi fair play elérése érdekében, amely lehetővé tenné, hogy a klub sűrű matekozás nélkül tudjon játékosokat szerződtetni. Egyértelmű, hogy a labdarúgók számára az „elhízott tehenek” ideje lejárt, és azoknak, akik maradnak, szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat, és bizonyítaniuk kell elkötelezettségüket a klub iránt, amely az elmúlt években annyira elkényelmesítette őket. Azonban fontos megállapítani, hogy a meglévő szerződéseket a játékosok kooperációja nélkül nehéz módosítani…

***