Andreas Christensen bemutatkozik

Július 4-én, a 2022/23-as szezon első napján a Barcelona bejelentette Andreas Christensen szerződtetését. A 26 esztendős játékost bemutatjuk egy videóval, elemezzük a játékát, illetve megvizsgáljuk, hogy beleillik-e Xavi elképzeléseibe.

Christensen 2012-ben került a Chelsea ifjúsági csapatába. 2015-ben kölcsönadták a Borussia Mönchengladbach együttesének, ahol 2 szezon alatt 82 mérkőzésen lépett pályára és jó teljesítményt nyújtott. A Chelsea-ben sosem számított alapembernek, de minden egyes idényben legalább 2000 percet a pályán töltött. Az előző szezonban minden sorozatot figyelembe véve 34 meccsen játszott és 2583 percnyi játékidő fűződött a nevéhez. Folyamatosan fejlődött, Tomas Tuchel (a Chelsea jelenlegi vezetőedzője) kezei alatt pedig nagy szintlépésen ment keresztül.

Christensen ügyesen bánik a labdával, nyomás alatt sem jön zavarba. Képes megindulásokkal, forgatásokkal és vonalakat átívelő passzokkal segíteni a támadásokat, illetve megjátszani az ellenfél védelmi vonalai között lévő szabad embert. Ezekre a tulajdonságokra szükség van egy olyan stílusú csapatban, mint amilyen a Barcelona. A dán játékos az előző PL idényben 90 percenkénti átlagban 4,81 progresszív átadást és 4,85 progresszív megindulást hajtott végre labdával, ezek nagyon jó mutatónak számítanak. A védőmunkája is nagyszerű, szerelések, tisztázások, blokkolások, és megnyert fejpárbajok tekintetében is remek számokat produkált.

https://www.youtube.com/watch?v=IdQwXJCuaXc&t=316s

További pozitívum, hogy a Chelsea és a dán válogatott is letámad, magasra feltolt védelmi vonallal, illetve támadó szellemben futballozik, szóval egyáltalán nem lesz idegen számára a Barcelona játéka, stílusa. Azonban fontos megemlíteni, hogy az előbb említett csapatok általában 3/5 védős játékrendszerrel állnak fel, ezzel szemben Xavi az előző szezonban sosem vetett be ilyen formációt. Továbbá, a hátvédek a leginkább kitettek a rendszernek: minél szervezettebb a labda nélküli játék, annál „könnyebb dolguk van” (értsd: ritkán kerülnek nagyon nehéz/kiszolgálatott helyzetbe, mint például az ellenfél létszámfölényben, lendületből érkezik) és fordítva. Christensenre ez különösen igaz, egy rendszerspíler. Azonban emiatt elvileg nem kell aggódni, mivel illik Xavi elképzeléseibe és meglesz körülötte a rendszer.

A csapatba kerülésért biztosan keményen meg kell küzdenie. Araújo kirobbanthatlan, Piqué az előző idényben szinte mindig játszott, amikor hadra fogható volt, illetve ott van még Eric Garcia is. Ráadásul az is benne van a pakliban, hogy Christensen mellett érkezik egy másik belső védő (Koundé, vagy esetleg Koulibaly) is.