Sztoicskov: „Lewandowski érkezésének örülök, a Barça nem marad trófea nélkül idén”

A Barcelona korábbi legendás bolgár támadója, Hriszto Sztoicskov a csapat amerikai látogatását kihasználva találkozott jó néhány régi baráttal Miamiban, majd a sajtónak is nyilatkozott azokról a dolgokról, amik mostanában a klub háza táján történnek. Sztoicskov nagyon örül Lewandowski érkezésének, továbbra is nagyon kritikus Dembélével szemben, valamint azt is elmondta, hogy szerinte a Barça már most a LaLiga bajnokának tekinthető.

Mit gondol Lewandowski érkezéséről?

„Nagyon boldog vagyok. Ő nem csak egy csatár, aki gólokat lő, hanem olyan, aki sok mindenre képes, és mindent jól csinál. Ő egy olyan játékos, aki az ellenfél tizenhatosán belül a különbséget jelenti. Egy nagyszerű igazolásról beszélünk. Azért érkezik, hogy a csatársort erősítse. Xavi most már rendelkezik azzal a támadósorral, hogy Robert, Raphinha érkezésével, Dembélé maradásával és a többiekkel ez egy versenyképes csapat legyen elől. Gratulálnunk kell Laportának, mert nagyszerű munkát végzett Jordi Cruyffal együtt, akiről tudom, hogy nagyon sokat tett az ügy érdekében. Nem könnyű egy játékost elhozni a Bayerntől.”

Ha már Dembélé, mindig is nagyon kritikus volt a franciával szemben…

„És még mindig az vagyok. Semmi sem változott. Meglátjuk, mi történik. Egy olyan játékosról beszélünk az ő esetében, aki 150 millióért írt alá, aki 120 meccsen keresztül sérült volt, és aki 20 meccsen játszott és 10 gólt szerzett. Egyértelmű, hogy a Barcelonánál töltött öt éve alatt semmit sem tanult. Remélem, hogy felébred és meghallgatja Xavi tanácsát, vagy ha nem, akkor elmegy a múzeumba és megnézi azoknak a játékosoknak a videóit, akik ezen a poszton játszottak, hogy megtanulja, hogyan kell játszani Barcelonában.”

Nem aggódik amiatt, hogy a Barcelona egy 34 éves játékost szerződtet?

„Alexanko 34 évesen megnyerte az Európa Kupát. Nézd meg Messit vagy Cristianót 34 évesen, mire (volt) képes. Ilyen játékosok esetében nem a kor, hanem jellem és a mentalitás számít, Lewandowski pedig bőven rendelkezik ezekkel. A Bayern München játéka nagyon sokat függött Robert góljaitól, és itt a Barcelonánál sem hiszem, hogy ez nagyon megváltozna.”

Szerinte bármelyik klub aggódik a lengyel szerződtetése miatt?

„Tudomásom szerint van olyan klub, amelyik egy meccsen négy gólt kapott tőle [utalva a Real Madridra, amely ellen a lengyel támadó négyszer is beköszönt még a Dortmund színeiben – a Szerk.] Tudod, hogy melyikre gondolok.”

Ezzel a csapattal a Barcelonát esélyesnek látja bármilyen trófea megnyerésére?

„Igen, biztos vagyok benne, hogy nem maradnak trófea nélkül ebben a szezonban. Nézd, én azt mondom, hogy idén meg fogják nyerni a spanyol bajnokságot, ez biztos. Barcelonában nem csak meg kell próbálni nyerni, hanem győzni kell, és mindezt úgy kell megtenned, hogy közben jól játszol és gólokat szerzel.”

Mit gondol azokról, akik azt mondják, hogy ebből a csapatból hiányzik a karakter?

„Ez egy olyan dolog, amit nem lehet megvásárolni. Vagy megvan egy játékosban, vagy nincs. De látom Gavit, és magamra emlékeztet. Ennél karakteresebb és intenzívebb nem is lehetne. Mindig 200%-os teljesítményt nyújt. Szeretem a játékát.”

Ki a kedvenc játékosa ebben a Barcelonában?

„Pedri, kétségtelenül.”

***