Riqui Puig: „Nem volt olyan edzőm, aki megbízott volna bennem”

Nem esett neki jól, hogy kimaradt az Amerikába utazó keretből

Riqui Puig idén nyáron hagyta el a Barcelonát, új csapata nagy meglepetésre nem egy európai csapat, hanem a Los Angeles Galaxy lett. Érkezését követően állt a kamerák elé, ahol a benyomásairól, új csapattársairól kérdezték, valamint beszélt a Barcelonától való elválásáról, illetve korábbi edzőiről is. 

Az utolsó hónapja Barcelonában

„Barcelonában lenni, miközben a többiek Los Angelesben játsszák a meccseket… Az az igazság, hogy fájdalmas érzés volt. Nehéz volt az egész, még négyen jártunk így, a helyzetet csak fokozta, hogy egyedül maradtunk Barcelonában egy erőnléti edzővel. Néha meg kell hozni az ilyen döntéseket, és a vezetők ezt látták jónak. Nem értek vele egyet, de ez van.”

Az FC Barcelona

„Hálával tartozok a Barcelona felé, hisz nekik köszönhetően váltam azzá a játékossá, aki jelenleg vagyok. Az utolsó időszak nem olyanra sikeredett, és nem is úgy kezeltek, mint ahogy szerettem volna. Ezt el kell felejteni, nem történt semmi, nincs bennem bosszúvágy, ez rosszul is hangzana.”

Az edzőkről

„Sosem volt olyan edzőm, aki teljesen megbízott volna bennem. Játékosként elveszítheted időnként a bizalmat, de nem folyamatosan.”

Az MLS hátralévő fordulóiról

„Tíz döntő van még hátra, a csapatnak van esélye megnyerni mind a tízet, azt hiszem, a Ligát is.”

Első napjai Los Angelesben

„Köszönettel tartozok Gregnek (Greg Vanney, a Los Angeles Galaxy vezetőedzője – a szerk.) és a társaknak is. Nehezen indultak be a dolgok, mert késve kaptam meg a vízumot, viszont csütörtökre már készen állok. Köszönöm a csapattársaimnak, ahogy fogadtak. Nagyon elégedett vagyok, otthon érzem magam.”

A fogadtatása

„Nem számítottam ilyen fogadtatásra, ez egy nagy klub, rengeteg szurkolóval, mély benyomást tettek már rám a repülőtéren is. Az edzőközpont is lenyűgöző, nagyon tetszik ez a magas színvonal, a játékosok közötti versenyhelyzet, ami ezen szinten játszó csapatoknál kifejezetten előnyös. Mindent bele fogok adni, és a lehető legjobb teljesítményt fogom nyújtani. Nagyon elégedett vagyok azzal, hogy itt lehetek, úgy gondolom, fantasztikus csapatunk van.”

Víctor Vázquezről (szintén a La Masíán nevelkedett játékos – a szerk.)

„Szerencsére Víctorral nagyon jó a kapcsolatom, sokat segített. Megmutatta, hogy hol vannak a fiataloknak való városrészek. Ő is sok évet töltött a Masíán, és tudja milyen ott és itt lenni. Nagyon hosszú az út,  nagy időeltolódással. Úgy bánik velem, mintha a saját fia lennék.”

Hogy szerzett információt a Galaxy meccseiről?

„Spanyolországban, a nagy időeltolódás miatt nehéz volt látnom a meccseket, megpróbáltam az összefoglalókat követni. Úgy gondolom, hogy ez a Liga egyszer a világ legjobbjai közé kerülhet. Minden megvan az előrelépéshez. Egyre több fiatal fog idejönni a magasabb színvonal és a fejlődési lehetőség miatt, sok benne a potenciál.”

Hogyan érez a váltással kapcsolatban?

„Egy, az ittenitől teljesen különböző, európai bajnokságból jövök. Viszont fiatal vagyok, néha be kell vállalni a kockázatot. Olyan srác vagyok, aki szeret új dolgokat kipróbálni. Egy számomra új városba érkeztem. Úgy érzem, ez az egész emberileg és sportszakmailag is előnyömre fog válni.”

Chicharitóról

„Mindig nagy öröm, ha van egy olyan játékosod, mint Chicharito, aki sokmindent megnyert és több nagy európai klubál is megfordult. Sokat tanulhatok tőle. Az egyike azoknak a játékosoknak, akik a legjobban fogadtak, tízből tízes, egy zseni. Nagyon hálás vagyok neki ezért. Remélem, sok gólpasszal szolgálhatom ki.”

A fizikai állapotáról

„Két hónapja folyamatosan edzek, így fizikailag meglehetősen jól állok. A futballban mindig szükséged van a nyomásra, így tudsz jobban teljesíteni, én pedig szeretem ezt a nyomást, a szurkolókét is, erősebbé tesznek. Alig várom, hogy átélhessem a pályán, és mindent kiadhassak magamból.”

A távolságról

„Valóban nagyon messze vagyok Barcelonától, 22 évesen ez meredeknek tűnhet. Jelenleg itt van velem a családom, segítenek lakást és a mindennapi élethez való dolgokat szerezni, mint például bank- vagy telefonszámlát nyitni. Szintén itt van a barátnőm, remélem, velem tart a későbbiekben. Nagyon boldog vagyok, nagyon tetszik a klub, a város, és a játékostársak is sokat segítenek.”