Bellerín: „7 éves koromban kezdődött, és most újra találkozunk az FC Barcelonával”

Az új jobbhátvéd bemutatkozik

Héctor Bellerín Moruno (27 éves) a Barcelonánál kezdte pályafutását, majd 2011-ben, 16 évesen az Arsenalhoz igazolt. 2016. november 21-én hosszú távú szerződést írt alá a londoni ágyúsokkal, amely 2023-ig kötötte volna az Arsenalhoz. Az előző idényben azonban a Betisben játszott kölcsönben, a sevillai csapat meg is tartotta volna a fiatal védőjátékost, de anyagi problémáik miatt ez meghiúsult, és mivel az Arsenal már nem számított a katalán védőjátékosra, ezért szerződést bontottak, így a Barça ingyen leigazolhatta Bellerínt.

Pályafutás

A katalán fővárosban született Bellerín pályafutását a Barcelona ifjúsági csapatában kezdte (2003-2011). 2011 nyarán az Arsenalhoz igazolt, majd a következő évben aláírta első profi szerződését. Az Arsenal fiatal játékosaként segítette a klubot a 2012–2013-as NextGen sorozat negyedik helyének elérésében (NextGen sorozat az európai klubok 19 év alatti játékosainak a versenye).

2013-ban az Arsenal kölcsönadta a Watfordnak. Bellerín 2013. szeptember 25-én debütált a West Bromwich Albion vendégeként a Ligakupa harmadik fordulójában, csereként állt be.

Az Arsenal 2014 februárjában visszahívta a játékost.

Bellerín 2014. szeptember 16-án debütált a Bajnokok Ligájában a Borussia Dortmund elleni 2–0-s vereséggel. 2015. február 1-jén szerezte első gólját az Arsenal színeiben, az Aston Villa elleni 5–0-s győzelem alkalmával.

A 2015. évi FA-kupa döntőben az Arsenal Bellerínnel a jobbszélen FA-kupát nyert az Aston Villa elleni 4–0-s győzelemmel a Wembley Stadionban. Ebben az évben augusztusban elhódították Community Shieldet, a Chelsea-t fektették kétvállra (a Community Shield az angol szuperkupának felel meg, az aktuális bajnok és az FA-kupagyőztes csap össze).

A 2015–2016-os szezonban egyetlen Arsenal-játékosként bekerült a szezon PFA csapatába (Premier League legjobb 11 játékosa), 2016. november 21-én új, hosszú távú szerződést írt alá az ágyúsokkal, amely 2023-ig kötötte őt a klubhoz.

Masiáról jöttem S02E02 | “Xavinál már nincsenek érinthetetlen játékosok”

Bellerín a következő szezonban végig szerepelt az Arsenal 2016–17-es FA-kupa sorozatában, amelyet újra megnyert a csapattal a Chelsea ellen. 2017-ben a Community Shieldet szintén elhódították, és megint a Chelsea-t fektették kétvállra.

Bellerín vádliprobléma miatt kihagyta a 2018–19-es szezon első öt hetét. Január 19-én, a Chelsea elleni bajnoki mérkőzésen azonban keresztszalag-szakadást szenvedett a bal térdében, és kilenc hónapig nem játszhatott.

Bellerín  2019. szeptember 24-én csereként tért vissza sérüléséből, amikor az Arsenal 5–0-s győzelmet aratott a Nottingham Forest ellen az EFL-kupában. 2020. augusztus 1-jén a Bellerínnel felálló Arsenal tizennegyedszer, míg a védőjátékos harmadszor is megnyerte az FA-kupát, és ismét a Chelsea ellenében. 2020. augusztus 31-én Bellerín egy évtized után visszatért Spanyolországba, kölcsönbe igazolt a Real Betishez. A Betis azonban anyagi problémák miatt nem tudta a játékost megtartani, közben Bellerín és az Arsenal szerződést bontott, ezzel megnyílt az útja a Barcelona felé, a katalánok ingyen szerződtethették a játékost az égető hiányposztra, a jobbhátvéd pozícióba.

Játékstílus

Pályafutása elején Bellerín a sprintjéről volt ismert, mind védekezésben, mind támadásban rendkívül hasznos volt a gyorsasága. A 2014–2015-ös szezon elején 1 századmásodperccel megdöntötte Theo Walcott 40 méteres Arsenal sprintrekordját. Noha az elmúlt szezonokban sérülése miatt lelassult, a világ egyik leggyorsabb labdarúgójaként tartották számon az Arsenalnál töltött első éveiben.

Privát élet

Bellerín 2017-ben lett vegán, amit részben egészségi állapota javítása miatt kezdett el, részben a környezettudatos gondolkodása vitte ebbe az irányba. Egy 2019. augusztusában adott interjújában elmondta, hogy a labdarúgók felelőssége, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelmi kérdésekre, és „ne csak azt mutassuk meg, hogy mink van (autók, órák stb.), jó értelmesebb üzeneteket is küldeni, nem csak azt, hogy milyen menők vagyunk.”

A 2019-es brit általános választások napján Bellerin bírálta a miniszterelnököt, a végső győztes Boris Johnsont egy Twitter-üzenetben, amelyben a #FuckBoris hashtag kíséretében szavazásra buzdította a fiatalokat.

A 2019–2020-as Premier League-et 2020 márciusában felfüggesztették a COVID-19 világjárvány miatt. Amikor júniusban visszatért, Bellerin megígérte, hogy a szezon hátralévő részében minden Arsenal-győzelemért 3000 fát ültet el.

2020 szeptemberében Bellerín lett az EFL League Two Forest Green Rovers futballklub második legnagyobb részvényese (a klub alacsony osztályban játszik, és arról híres leginkább, hogy a világ első vegánklubja, azaz csak vegán játékosok futballozhatnak benne).

Bellerín az EA Sports FIFA Volta játék kreatív igazgatója is.

Álom

Bellerín gyerekként mindig is azt mondta, hogy „az az álmom, hogy a Barça első csapatában játszhassak”. Ha nem is gyorsan, de úgy néz ki, hogy ez az álom most valóra válik.

Ez egy utazás, ami 7 éves koromban kezdődött. És most újra találkozunk az FC Barcelonával!„, írta Bellerín az Instagramon, és csatolt egy szép montázst a klubról, amely a 2010–2011-es szezonban összekapcsolta a játékos jelenlegi alakját a Barça mezben a múltéval.