Lewandowski: „Meg kell tanulnunk nyerni, akár jól, akár rosszul játszunk”

A Barcelona lengyel klasszisa, Robert Lewandowski nyilatkozott a médiának, amelyben többek között elmondta, szerinte abban, hogy a klub tavaly után idén sem jutott tovább a csoportjából a Bajnokok Ligájában közrejátszhatott, hogy elkövettek néhány olyan hibát, amit nem lett volna szabad, az, hogy különösen a védelemben számos játékos megsérült, illetve az is, hogy még nem igazán tudják csapatként, hogy hogyan kell megnyerni azokat a találkozókat, ahol nem feltétlenül teljesítenek jól. A 34 esztendős csatár még a második Aranycipőjéről és a nyári átigazolásának körülményeiről is mesélt.

Jelenleg két Aranycipőd van. Mit jelent ez számodra?

„Sokat jelent nekem, mert tudom, milyen nehéz nagy gólokat és ennyi gólt lőni. Nagyon boldog és nagyon büszke vagyok, hogy sorozatban másodszor is megnyerhetem az Aranycipőt, de ez nem csak az én góljaimról szól, hanem a csapat érdekeiről is.”

Gondolsz már a harmadikra? Mert ugye Haaland is nagyon jól teljesít 

„Soha nem gondolok erre. Ez valami extra a szezon végén. A fejemben nem arra gondolok, hogy sok gólt szerezzek, csak azért, hogy megnyerjem ezt a díjat. Mindig igyekszem a legjobbat kihozni magamból… nem csak gólokat lőni, hanem segíteni is a csapatomnak. A Barçánál nem csak arról szól minden, hogy gólokat lövök, hanem arról is, ahogy mozgok a pályán. Sokan néznek engem, és azt mondják, hogy ha gólt lövök, akkor jól játszom, ha nem, akkor rosszul, de ez nem mindig van így. A Barcelona stílusa más, és tudtam, hogy amikor idejöttem, alkalmazkodnom kell, és meg kell mutatnom, hogy többre is képes vagyok, mint gólt lőni.”

Mi az oka annak, hogy a Barcelona a második egymást követő évben esett ki a csoportjából a Bajnokok Ligájában?

„Tudtam, hogy az első szezonomban a Barcelonánál nem fogunk mindent megnyerni. Ez a csapat még mindig újjáépülőben van, és időre van szüksége, ez a folyamat része. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában kellene játszanunk, de sokat tanultunk ebből, különösen azért, mert sok fiatal játékosunk van. Elkövettünk néhány hibát, és ezen a szinten mindig készen kell állni. Nem számít, hogyan csinálod, meg kell tanulnod, hogyan kell nyerni. Nem számít, hogy mennyire jól vagy rosszul játszol, mert a nap végén a három pont a legfontosabb.”

Egy olyan időszakban érkeztél a Barcelonához, amikor az újjáépítés alatt állt. Mikor térhet vissza a Barça arra a szintre, mint a régi időkben? Lehet, hogy néhány szezon kell ehhez?

„Úgy gondolom, hogy már néhány hónap alatt is látható a fejlődés, amit a Barcelonánál elértünk. A jövő év elején már jobb teljesítményt tudunk majd felmutatni, és csapatként is fel tudunk nőni. A következő szezon pedig már sokkal jobb lesz, és sokkal stabilabbak leszünk. A futballban rövid idő alatt sokat lehet nyerni. Rengeteg sérültünk volt, és ennek következtében sokat veszítettünk a stabilitásunkból. Ha elveszíted a stabilitást a Bajnokok Ligájában, akkor küszködsz. Ebben az értelemben nem volt sok szerencsénk. Néhány hét alatt rengeteg játékost veszítettünk el. Aztán, ha figyelembe vesszük, hogy egy új rendszert is kellett játszanunk új játékosokkal, ez még nehezebbé tette a dolgokat. De most már tanultunk belőle, és továbbléphetünk”

Mit gondolsz az Európai Szuperligáról?

„Meg kell mondanom, nincs sok információm erről, csak amit hallottam. Nem vagyok annyira tájékozott, hogy többet mondjak erről.”

 Szeretnél a labdarúgással foglalkozni miután visszavonulsz?

„Sok mindent kell még csinálnom az életemben, nem csak olyan dolgokat, amik a labdarúgáshoz kapcsolódnak, de szeretnék a futballban maradni, mert a sok tapasztalatommal szeretnék segíteni valakinek és tanácsot adni. Nem tudom, mi lehet ez a szerep, de legalább az életem egy részének lesz köze a futballhoz, ez biztos.”

Nehéz döntés lehetett elhagyni a Bayernt nyolc év után. Mit mondott neked Xavi, hogy meggyőzzön arról, hogy csatlakozz a Barcelonához?

„Nagyon nehéz döntés volt, de tudtam, hogy ez a megfelelő pillanat a távozásomra. A Bayernnél mindent kézben tartottam, és a komfortzónámban voltam. De a fejemben tudtam, hogy távoznom kell – továbbra is boldog akartam lenni. Amikor elkezdtem tárgyalni a Barçával, tudtam, hogy a személyes és a karrierem szempontjából is az a legjobb döntés, ha Barcelonába igazolok, hogy a LaLigában játszhassak. Mindig is az volt az álmom, hogy a La Ligában játszhassak.”

„Emellett nem akartam egész életemben csak egy bajnokságban játszani, és ez volt a másik ok, még azután is, hogy a Bayernnél mindent megnyertem. Erre mindig büszke és hálás leszek, de a fejemben mindvégig tiszta volt a szándék, és tovább akartam lépni a Barcelonába. Most ezáltal új boldogságban van részem.”

***