Marcos Alonso: „Talán kockázatos döntés volt kilépni a komfortzónámból, de ez egy remek projekt”

A Barcelona spanyol balhátvédje, Marcos Alonso az elmúlt hetekben nyilatkozott a médiának, ahol a leginkább a pályafutása különböző időszakairól mesélt. Alonso dédnagypapája, Luis Zabala Echeverría volt a Barcelona játékosa is karrierje során, míg a nagyapja, Marquitos Madridban volt igazi legenda. Ami viszont az ő karrierjét illeti, Madridban kezdte, aztán a több játéklehetőség reményében Boltonba került, a Fiorentinánál és a Sunderlandnél is megfordult, ezután a Chelsea-hez igazolt, majd 2022 nyarán visszatért Spanyolországba. Mivel jelenleg három balhátvédje van a csapatnak és volt olyan időszak, amikor Araújo és Koundé is sérült volt, ezért az elmúlt időszakban leginkább középhátvédként szerepelt, de ha az edző itt számít rá, ő alkalmazkodik ehhez. Jelenlegi szerződése 2023 nyarán lejár, azonban nagyon boldog és szeretne maradni.

Most már a Barcelona játékosa vagy, de milyen volt annak idején a Real Madrid akadémiáján?

„Eleinte nehéz volt… Miután kicsit vonakodva elvégeztem a próbajátékot, hívtak, hogy csatlakozzak. Végül ez volt a legjobb a fejlődésem szempontjából. Sok évig voltam ott. Emberként és játékosként is fejlődtem. Nem mondhatom, hogy nem fejlődtem.”

A Barçában játszó édesapád mellett anyai ágon is van kapcsolatod…

„A dédnagyapám is a Barçában játszott (Luis Zabala Echeverría).”

A nagyapád apai ágon, Marquitos, egy legenda volt Madridban

„Jól ismertem őt, amikor fiatal voltam. Láttam, hogy a madridi szurkolók mennyire tisztelték és szerették őt. Ő volt a példa számomra. A beszámolói és az élményei segítettek nekem a fejlődésben.”

Pellegrini irányítása alatt debütáltál Madridban, miért döntöttél úgy, hogy távozol?

„Játszani akartam, és tudtam, hogy Madridban ez nehéz. Abban az időben a Premier League sokat fejlődött, és úgy döntöttem, hogy környezetet váltok (Bolton). Jó tapasztalat volt, és segített abban, hogy játékosként és emberként is fejlődjek.”

Voltak más ajánlatok is, mint például a Benfica, de te egy kisebb angliai csapatot választottál. Mindig is tisztában voltál azzal, hogy mi a legjobb út számodra?

„Ha visszatekintünk, talán kockázatos döntéseket hoztam, de bizalommal és a családom támogatásával. Ennél többre nincs szükségem.”

A Barçához szerződni kockázatos volt, mert egy nagyszerű klubnál, a Chelsea-nél voltál, itt pedig csak egy egy évre írtál alá. Mi volt a motiváció, hogy ilyen feltételekkel igazolj Barcelonába?

„Ha a karrierem bármelyik pillanatában megkérdezték volna tőlem, hogy melyik csapatban szeretnék játszani, mindig azt mondtam volna, hogy a Barçában, mint az apám. Talán kockázatos döntés volt idejönni és kilépni a komfortzónámból, de ez egy remek projekt és vonzott, hogy visszatérjek Spanyolországba, miután olyan hosszú ideig távol voltam a karrierem vége előtt”

Egyelőre 2023 nyaráig szól a szerződésed, de hosszabb távon gondolkozol?

„Remélem, hosszú távra tervezhetek, nagyon boldog vagyok itt. Lesz időm gondolkodni ezen. Én a mérkőzésekre koncentrálok.”

Szenvedtél a nyáron a késői átigazolásod miatt?

„Kicsit stresszes volt számomra, de a másik lehetőség az volt, hogy a Chelsea-nél maradjak, egy olyan csapatnál, ahol fontos játékosnak éreztem magam. Sok éven át voltam ott, és nem lett volna rossz ott maradni, ha úgy alakult volna.”

Három balhátvédje van a Barçának. Mit emelnél ki Alejandro Baldé kapcsán?

„Ő egy nagyszerű képességekkel és nagy potenciállal rendelkező játékos. Nem szeretném összehasonlítási senkivel, mindenkinek megvannak a saját kvalitásai.”

Most középhátvédként játszol a leggyakrabban,  játszottál már korábban ebben a szerepkörben egy négyvédős rendszerben?

„Nem egy négyvédős rendszerben még nem. Ez az első alkalom erre Barcelonában. A sérülések és minden más miatt erre volt szüksége a csapatnak, és én mindig megpróbálok alkalmazkodni.”

Kényelmesen érzed magadat ebben a pozicíóban?

„Igen, bár nem ez a természetes pozícióm, de ha a csapatnak szüksége van rá, akkor ott fogok játszani.”

A szabadrúgásokkal hogy állsz? Nagyon sok gólt szereztél már ilyen szituációkból a pályafutásod során

„Az edzéseken és remélhetőleg hamarosan a meccseken is vállalhatom őket. Még nem volt sok lehetőségem erre. Remélhetőleg hamarosan elérkezik majd ez a pillanat is.”

Mik azok a dolgok, amik nem hiányoznak neked Angliából?

„Az Angliában töltött 10 évem alatt soha nem kóstoltam fish and chips-et. Sok minden van, például az időjárás, ami nem hiányzik.”

***