Laporta: „Az Alves, Piqué, Puyol, Abidal négyes óta nem volt olyan védelmünk, mint most”

Az elnök szerint könnyen elképzelhető, hogy ha nem lettek volna sérültek a védelemben, akkor most a BL-ben szerepelne a csapat"

Joan Laporta klubelnök a Círculo Ecuestre de Barcelona rendezvényén határozottan tagadta, hogy a Barcelona játékvezetőket vásárolt volna, vagy ilyen eszközökkel próbálta volna befolyásolni a bírói döntéseket. Laporta az ígérete szerint mindent megmagyaráz a Negreira-üggyel kapcsolatban majd egy külön sajtótájékoztató keretein belül. Emellett szóba került még az Espai Barça projekt, a klub nem túl jó kapcsolata a Liga elnökével, Javier Tebasszal, az esetleges erősítések és a védelem remeklése is.

A Negreira-ügy

„Sajtótájékoztatóra készülünk, hogy beszéljünk erről az ügyről. A Barça soha nem vásárolt játékvezetőket, és a klubnak soha nem állt szándékában ezt megtenni. Abszolút soha. A tények erőssége ellentmond azoknak, akik megpróbálják megváltoztatni a történetet. Ismét jól állunk, nem véletlen, hogy ezek az információk éppen most láttak napvilágot. Van egy kampány, ami a Barça érdekeit akarja károsítani. A LaLiga egyszerűen nem fogadja el, hogy a Barça nem írta alá a szerződést a CVC-vel kapcsolatban. A Barça nem vett részt játékvezetők vásárlásában. A Barça nem fog kárt szenvedni emiatt. Negreirát csak egy kicsit ismertem.”

A jelenlegi körülmények

„Tisztában vagyunk vele, hogy nem hajthatunk végre több olyan gazdasági intézkedést vagyonértékesítésekből, mint tavaly. Az utóbbi időben csak negatív hírek érkeztek Barcelonából. Most nem tetszik nekik, hogy hitelt vettünk fel a Camp Nou munkálataira….. Azt mondanám, hogy ennek köze van a Szuperligához.”

A klub jelenlegi helyzete

„Kezdünk jól működni, gazdaságilag megmentettük a klubot. Egy életképes tervet kell készítenünk. Azt látom, hogy csak negatív hírek és cikkek vannak a csapattal kapcsolatban, amikről most nem fogok beszélni. Az, hogy szerződést kötöttünk a Limak céggel, nem mindenkinek tetszett. Akinek érdeke a klub érdekeinek rontása, az a LaLiga és a CVC. Szerintem ez így megy. Mi megvédjük ezt a sociók tulajdonosi modelljét. Ez az, ami engem a legjobban motivál. Meg kell védenünk a Barça érdekeit, és ezt nehéz nekik elfogadni. A Barça nem fog belemenni egy másik tulajdonosi modellbe. Azt akarják, hogy gazdaságilag bűnbakká váljunk, hogy részvénytársaságként végezzük. Látom a próbálkozásokat erre vonatkozóan, de nem elég őszinték.”

A sociók

„Nem lehetséges, hogy az Európai Bizottság hatással legyen ránk. Ez sértené a vállalkozás szabadságának elvét. Amíg én vagyok az elnök, addig a klub tulajdonosai a sociók lesznek. És remélem, hogy amikor már nem leszek elnök, akkor is azok lesznek.”

A Liga szabályváltozásai

„A LaLiga körleveleket ad ki, hogy a vagyoni értékesítések ne befolyásolják a fair-play-t. Ezeket a folyamatokat most már csak azokkal a vagyonokkal lehet végrehajtani, amelyek nem termelnek visszatérő vagyont. A BLM 49%-ának eladása nem számítana bevételnek. A múzeum sem, mivel az bevételt termel. A Barça Studios a vagyontárgyaktól függ. Létrehoztunk egy vállalatot, amely rendelkezik Web3-mal, NFT-kkel… és korábban fair play célokra használták. Most csak a BLM 49%-át lehetne eladni. Én nem ezt tartom szem előtt. Felülvizsgáltuk az adósságot, és rekord szponzori bevételeknél tartunk. Amíg ez így működik, nem gondolkodunk további vagyonok eladásán.”

A bértömeg

„200 millióval vagyunk felette a kívánt bértömegnek, amit az előző vezetőségtől örököltünk, amely a LaLiga jóváhagyásával rendelkezett. Ők 300 millióval magasabb bérlimitet hagytak a Barcelonánál, a LaLiga pedig megengedte, hogy ez megtörténjen. Mi jöttünk, és sokkal szigorúbb szabályokra kényszerítettek minket. Azt akarom mondani, hogy ez nem helyes, és ezt a helyzetet orvosolni kell. Csak azért bonyolítják a dolgokat, hogy ne tudjunk igazolni. Télen nem igazoltunk senkit, pedig volt egy kis tartalékunk. Ha csökkentjük a bérköltséget, akkor nagyszerű munkát végzünk, de még mindig el kell érnünk az 1/1-es szabályt [ hogy egy játékoseladás esetén a teljes bejövő összeget átigazolásokra vagy fizetésekre lehessen fordítani – a Szerk.]

A találkozó Messi apjával

„Láttuk egymást, igen. Beszéltünk a helyzetről. Gratuláltam neki a világbajnokság megnyeréséhez. Beszéltünk a Leo iránti tiszteletadásról. Szeretném tisztelni a PSG-t. A játékos és a PSG iránti tiszteletből nem akarok egy esetleges visszatérésről beszélni.”

Messi távozása

„Meg kellett hoznom ezt a döntést. A klub mindenki felett áll. Szomorú vagyok emiatt, a pénzügyi fair-play miatt ezt nem engedhettük meg. Választanom kellett, és az klubot választottam. Párizsban a díjátadón láttuk egymást”

Espai Barça

„Ez része a klub tervének. Tíz éve késésben vagyunk ebből a szempontból. A Barça egy első osztályú stadiont kap, amely képes lesz több bevételt generálni. Ez egy szükséges projekt. Megosztottuk a munkálatokat, és célul tűztük ki, hogy március 31-ig lezárjuk a finanszírozást. Egy alternatívát szeretnénk megvizsgálni: amennyiben kihasználtuk volna a világjárvány idejét, akkor az kedvezőbb lett volna-e. Megvan a finanszírozás, de úgy gondoljuk, hogy javítani kell rajta. Nem látjuk a kamatokat. Keményen dolgozunk. A legfontosabb, hogy csak egy szezonra és négy hónapra leszünk távol a stadiontól. Minden évben, amikor távol vagyunk a Camp Noutól, 93 milliót veszítünk. Az az idő, amíg távol leszünk, döntő fontosságú, és ez vezetett minket ehhez a döntéshez. 2024 szeptemberében térünk vissza a Spotify Camp Nouba, a munkálatok pedig 2026-ban fejeződnek be.”

Tebas

„Nem látom nagyon logikusnak azt, amit tesz. Mindig a csapatok érdekeit kellene figyelembe vennie. Olyan megjegyzéseket tesz, amelyek érintik az általa elnökölt LaLiga-klubok titoktartását. Voltak olyan cselekedetei a múltban, amelyek a Barça iránti megszállottságáról tanúskodnak. Remélem, hogy a Barça és a Liga kapcsolata javulni fog. Amennyiben nem így lesz, szerepeljen a jegyzőkönyvben az, hogy ő az, aki akadályokat gördít a csapat útjába.”

Ansu Fati

„Egyre jobban fejlődik. Most már meg kell találnia azt a szikrát, ami eddig megvolt benne, és minden alkalommal, amikor ez volt a helyzet, gólt szerzett.”

Abde

„Az edzői stáb kedveli a játékát.”

Az esetleges igazolások

„Egy hátvédet biztosan fogunk igazolni, egy középhátvédet, ez sok mindentől függ. Igyekszünk igazolni, a körülményeket is figyelembe véve. Egy védő mellett egy támadó is érkezhet. A középpályán nem hiszem, hogy szükség lenne erősítésre. Van egy ifjúsági csapatunk, amely biztosan fog olyan játékosokat kinevelni, akik az első csapatba kerülhetnek. Xavinak látnia kell, hogy kik azok, akiket esetleg szeretne felhozni.”

A Real Madrid elleni Copa del Rey elődöntő első felvonásán csupán 35%-ban birtokolta a labdát a csapat

„Ez egy jó vita a futball számára, én a hogyan védelmezője vagyok. De nem kell ezt a végletekig vinni. Szeretem a támadó focit, és inkább nyerek 6-5-re, mint 1-0-ra, de élvezem a védekezésünket. Alves, Piqué, Puyol, Abidal óta nem volt olyan védelmünk, mint amilyen most van. Ezzel nyerjük meg a meccseket. Ha nem lettek volna sérültjeink a védelemben, most a Bajnokok Ligájában lennénk.”

***