A Barça kétéves életképességi terve 200 millió eurós fizetéscsökkentést foglal magába; Alemany távozásával két személy az eddiginél nagyobb szerepet kaphat

A klub azon dolgozik, hogy júniusig 60 millió eurót lefaragjon az első csapat fizetéséből

A Barçának a kétéves életképességi terv részeként, amely 200 millió eurós fizetéscsökkentést foglal magába, a nyáron ismét mintegy 60 millió euróval kellene csökkentenie a bérköltségeit. Ez tartalmazza a veterán játékosokkal folytatott kemény tárgyalásokat is. A mindig reflektorfényben lévő Alba mellett az olyan játékosoknak is erőfeszítéseket kell majd tenniük, mint Frenkie de Jong, Ter Stegen, Koundé vagy Lewandowski. Sőt, a lengyel klasszis valójában már a szezon elején elhalasztotta a fizetését, hogy megkönnyítse az érkezők ügyeinek lezárását. Ha nem távoznak, akkor a klub top10 legjobban fizetett játékosai közé tartozó Ansu vagy Ferran is felkérést kapna, hogy csökkentse a fizetését.

A lényeg, hogy a Barça a nyár végétől kezdve Mateu Alemany távozása miatt egy eddig elég fontos szerepet betöltő tárgyalópartner nélkül marad az ilyen ügyekben. Fontos megemlíteni, hogy Mateu több volt, mint egy egyszerű sportigazgató. Az ő távozása miatt két személyre mostantól nagyobb teher hárul.

Az egyik Franc Carbó, aki 2011 óta dolgozik a Barçánál, és korábban az FCB Escola [a Barcelona akadémiájának – a Szerk.] igazgatója volt, amíg 2017-ben a menedzsmenttel foglalkozó terület igazgatója nem lett. Ő azon kevesek egyike, akik nem távoztak a klubtól Joan Laporta megválasztása után. Ő a szerződések és a szabályzatok kidolgozásának szakértője, aki azért is kaphat nagyobb szerepet az ilyen ügyekben, mert Deco, aki minden bizonnyal Mateu Alemany utódja lesz majd a sportigazgatói poszton, nem ismeri a szabályozásokat, mert nincsen még tapasztalata ebben.

A másik Ferran Olivé. Ő az a személy, akire jelenleg a klub gazdasági irányítása van bízva. Eduard Romeu gazdasági alelnök mellett fontos szereplője lesz az igazolásokkal kapcsolatos tárgyalásoknak. Olivé Ferran Reverter vezérigazgató távozása után nagyobb feladatot kap majd a klub kereskedelmi struktúrájában, és mondhatni, hogy most ő lesz a „rossz zsaru”, akinek fel kell szólítania a játékosokat, hogy fogadják el a fizetéscsökkentéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy a klub a nyáron bejegyezze Gavi, Araújo, Marcos Alonso vagy Sergi Roberto szerződéshosszabbítását, valamint lezárja Baldé hosszabbítását, és az esetleges célpontok szerződtetését.

***