Messi a klub bevételeinek egyharmadát termelhetné meg a visszatérésével

Az argentin klasszis esetleges visszatérését ezúttal gazdasági szempontokból közelítettük meg a Mundo Deportivo cikke alapján

A Joan Laporta által elnökölt igazgatótanács határozott szándéka, hogy a következő szezonra visszahozza Lionel Messit, mint a következő szezon nagy szerzeményét. Ezt a vágyat táplálja, hogy az argentin sztár nem hosszabbít szerződést a PSG-vel, amellyel június 30-án lejár a kontraktusa. Ráadásul Xavi Hernández, a Barcelona edzője is nagyon szeretné, ha Messi visszatérne, és rendszeresen tárgyal egykori csapattársával, amiből sem a magánéletben, sem a nyilvánosság előtt nem csinált titkot. És mivel ő sem zárta be az ajtót a visszatérés elől, Xavi olyannyira pozitívan gondolkodik, hogy már a következő szezont is Leóval a csapatában tervezi.

Egyszóval a Barça számára egyértelmű, hogy a június 23-án 36. életévét betöltő Messi visszahozatala az elsődleges cél, méghozzá szabadügynökként, sportszakmai, érzelmi és – ami nagyon fontos – anyagi okokból. A klubnál úgy vélik, hogy az argentin klasszis visszatérése morális löketet jelentene a szurkolók számára a Montjuïc olimpiai stadionba költözés szezonjában, de egyben remek bevételi forrást is. Egybehangzó spanyol lapértesülések szerint ugyanis a klubnál lévő források úgy vélik, hogy Messi a klub bevételeinek 25 százalékát termelhetné meg a visszatérésével. Egyes belső előrejelzések, a legmerészebbek szerint ez az arány akár a 33 százalékot is elérheti, vagyis a bevétel egyharmada Messinek lenne köszönhető.

A Barça legutóbbi bevételi költségvetése 1255 millióval számolt, de ez a vagyonok értékesítéséből származó gazdasági intézkedéseknek is köszönhető. Tehát, hogy el tudjuk képzelni, mit is jelent Messi, a Mundo Deportivo konzultált az előző vezetőségi forrásokkal, akik 250 és 300 millió euró közé tették Messi bevételi hatását, még a világjárvány előtt. Mindez a merchandising (például a mezeladások), a jegyértékesítés (belépőjegyek), az általa hozott szponzorok (a leigazolása tíz új szponzort hozott a PSG-nek), a közösségi médiára gyakorolt hatás és a Camp Nouba irányuló turisták összességének volt az eredménye.

A Barça terve az, hogy egy-két évre szerződteti Messit. Más szóval, ha a Barcelonán múlna, akkor nem csak egy szezonra, egy „utolsó táncra” hoznák vissza az argentint, hanem egy 2025 nyaráig szóló szerződést nyújtanának be neki. Így – a klub előrejelzései szerint – részt vehetne a 2024 végén esedékes 125 éves jubileumi ünnepségeken.

A klubnál dolgozó források elismerik, hogy Messi visszatérése nem egy egyszerű feladat, de ha jól csinálják, a gazdasági hozam egészen elképesztő lehet. Ugyanezek a források rámutatnak, hogy ha a Messi és a Barça márka jól működne együtt, akkor egy ilyen egyesülés ugyanannyit vagy még többet is hozhatna, mint az „Air Jordan” márka, mivel a futball sokkal globálisabb sport, mint a kosárlabda.

***