Xavi: „Messi visszatérése esetén mi lenne a védekezéssel? A játékosoknak kell kompenzálniuk ezt, ez Lewandowskival is működött”

Xavi szerint az argentin klasszis visszatérése esetén sem változna sokat a csapat játéka

Lionel Messi esetleges visszatérése a Barcelonához már hetek óta a Barça-hírek középpontjában áll, és Xavi világossá akarta tenni, hogy az argentint szívesen látnák a katalán csapatban. „Nem kétséges, hogy segítene nekünk” – mondta a korábbi középpályás a Sportnak adott interjújában. Xavi még azt is kifejtette, hogyan képzeli el a csapatot az argentin esetleges visszatérésével. A mester egyértelműen kijelentette, hogy a játék alig különbözne az idei szezonban látottaktól, ami az első teljes idénye volt a Barcelona kispadján, és amelyben megnyerte a Szuperkupát és a LaLigát.

„Leo többféle poszton is játszhatna: hamis kilencesként, szélsőként, belül, akár az alapvonalnál is, amikor bejön, hogy az utolsó passzt adja. Szinte ‘középpályássá’ vált, majdnem olyan, mint egy játékmester, és megvan ehhez a képessége” – magyarázta Xavi.

Az edző tisztában van azzal, hogy a most már talán veszített a robbanékonyságából, de Katarba visszatekintve dicsérettel halmozta el őt: „Egy rendkívüli Messit láttunk a világbajnokságon. Szerintem még évek állnak előtte, nagyon magas szinten” – mondta.

Xavi a kételyekre is utalt, amelyeket Messi visszatérése esetén a védekezés kapna, de ő tudja a megoldást: „Végső soron nem lehet Dembélétől ugyanazt a teljesítményt kérni védekezésben, mint Koundétól. A játékosoknak kell kompenzálniuk ezt. Végül is a munka és a kötelezettség mindenkinél ugyanaz. És ezt láttuk Robert Lewandowskinál is, egy világklasszis játékosnál, aki nagyon jól alkalmazkodott a magas presszingünkhöz, a labdavesztés utáni nyomásunkhoz. Ugyanez a helyzet a többi esetleges érkező játékossal is. Ugyanez a dolog” – tette hozzá.

Beszélgetés Laportával

Xavi nem titkolta, hogy már elmondta az elnöknek, mit gondol Messi esetleges visszatéréséről, és hogyan illeszkedne be. „Igen, számomra van értelme. Kétségtelen, hogy ha Messi visszatér, akkor a futballt tekintve segíteni fog nekünk. Ezt már tudattam az elnökkel. Nincs kétségem, nincs kétségem afelől, hogy segíteni fog nekünk, mert még mindig meghatározó játékos, mert még mindig éhes, mert győztes, mert vezető, és mert már más játékos is. Nekünk most nincsen annyi tehetségünk, mint például 2010-ben. És mit hozna Messi? Tehetséget hozna. Utolsó passzok, beadások és a gólok tekintetében is javulnánk… az utolsó harmadban ő ma már egy más játékos. Ezért és amiatt, ahogyan én szeretek játszani, amilyen játékelképzelésünk van az edzői stábbal, számomra nem kétséges, hogy sokat hozna nekünk, de ez tőle függ.”

„Nehéz beleképzelni magad egy olyan játékos helyébe, aki mindent megnyert. Nehéz, nem igaz? Nem tudom, milyen kétségeim lehetnek. Talán, hogy ez egy másik projekt, hogy fontos játékosok, akikkel nagyon jó a kapcsolata, mint Busi és Jordi, távoznak. Nem tudom, nem láthatok bele a fejébe. A vele való kapcsolatommal, azt hiszem, nagyon világos voltam. Az ajtók nyitva állnak előtte itt. Ha jönni akar, edzőként nincsenek kétségeim, egyáltalán nincsenek. Szerintem sokat adna nekünk. Ezért, és ezt már az elmúlt napokban is elmondtam, amikor megkérdeztél, alapvetően ez a személyes döntésétől függ” – zárta a beszélgetést.

***