Lamine Yamal 2026 nyaráig szóló hosszabbítása hétfőn lehet hivatalos

A Barça reméli, hogy jövő hétfőn bejelentheti Yamal hosszabbítását. A cél, egy két részletben történő hosszabbítás, ami nem lesz könnyű.

A Barça a reményei szerint jövő hétfőn jelenti be Lamine Yamal első profi szerződésének aláírását, aki júliusban töltötte be 16. életévét, így a FIFA szabályzata szerint nem hosszabbíthatja meg szerződését három szezonon túl. A katalán óriás már hónapok óta vár erre a pillanatra, ami most hétfőn válhat hivatalossá.

Yamal új kontraktusában valószínűleg egy nagyon magas kivásárlási záradék szerepel majd, amely elérheti az 1 milliárd eurót is. Amin azonban a Barça már dolgozik, az a sportigazgató, Deco révén egy hosszú, 2030-ig szóló előzetes megállapodás a játékos hosszabbításáról. Szeptember elején a Mundo Deportivo számolt be a katalán klub ezen elképzeléséről, amely szerint megvárnák, amíg a Rocafonda negyedben nevelkedő fiatalember 2025-ben betöltse a 18. életévét, és csak utána írnának alá egy újabb, 2030-ig szóló hosszabbítást.

Addig azonban még hosszú út áll előttük. Egyrészt azért, mert magának a játékosnak is meg kell szilárdítania a helyét a csapatban, aztán pedig azért is, mert ha így folytatja akkor valamelyest jobb anyagi feltételeket is kérhet, és a Barça jelenleg nincs idilli helyzetben a fair play szempontjából. A Barça elnöke, Joan Laporta azonban néhány napja azt nyilatkozta, hogy a klub célja, hogy jövő nyáron visszatérjen a LaLiga 1:1-es szabályához (minden bejövő összeget a klub igazolásokra vagy fizetésekre fordíthat) hangsúlyozva, hogy a vártnál hamarabb is kijöhetnek ebből a helyzetből, mint az az életképességi tervben szerepel, mert a gazdasági fellendülés ténye megkérdőjelezhetetlen. Laporta abban is bízik, hogy a Mendessel való jó kapcsolat kikövezi az utat Lamine számára. A minap, Baldé hosszabbítása után megköszönte neki, hogy „a Barça érdekeit is szem előtt tartja.”

Lamine Yamal reméli, hogy a Sevilla ellen néhány játékperccel megünnepelheti a hosszabbítását, és meglátjuk, hogy mikor szerzi majd meg az első hivatalos gólját a Barça színeiben. A spanyol válogatottban már betalált, de klubjában egyelőre még nem, pedig ebben a szezonban már három gólpasszt adott, és olyan meccsek arculatát változtatta meg, mint a Villarreal vagy a Mallorca elleni.

***