Deco: „Gavi? Hiba azt gondolni, hogy találunk majd egy játékost, aki pótolja őt”

"Nem fogunk őrült cselekedetekhez folyamodni Gavi sérülése miatt" - mondta

Gavi sérülése komoly visszaesést jelentett a Barcelona számára. Az andalúz középpályás állandó tagja volt Xavi kezdő tizenegyének: 15 mérkőzésen lépett pályára, kettőt hagyott csak ki, mindkettőt eltiltás miatt. A klub nem tud mást tenni, mint elfogadni a tényt, hogy a jobb térdében elszakadt keresztszalag miatt hosszabb ideig nem léphet pályára, ugyanakkor elismeri, hogy a piacon nem fognak tudni megfelelő pótlást találni helyette. Deco az Efe ügynökségnek adott interjújában elismeri, hogy nincs más játékos, aki az ő profiljával rendelkezik. Sőt, és ahogy arról a MARCA is beszámolt, a vezetőség gyakorlatilag kizárta, hogy erősítsen a posztján.

„Ő egy pótolhatatlan játékos. Őt nem lehet lecserélni. Nincs olyan játékos a piacon, aki az ő munkáját elvégezhetné, sem az ő mentalitásával, sem az ő képességeivel. Gavi pótlásáról vitatkozni hiba; hiba azt gondolni, hogy találunk majd egy játékost, aki pótolja őt. Nem fogunk találni” – mondta a korábbi portugál válogatott. „Nem fogunk őrült cselekedetekhez folyamodni Gavi sérülése miatt. Szomorú dolog ez számára, és számunkra is, de nem fogunk találni helyette más játékost” – tette hozzá a sportigazgató.

Deco biztos benne, hogy ha Gavi túl lesz a sérülésen, aki legalább nyolc hónapig nem lesz bevethető, ugyanolyan intenzitással fog visszatérni: „Nagyon szomorúak vagyunk, de biztos vagyok benne, hogy erősen fog visszatérni, ha felépül. Ő egy fiatal srác, hihetetlen erővel, és amit tenni fogunk, az az, hogy segítünk neki, hogy erősebben térjen vissza, és hogy annyi időt szánjon a felépülésre, amennyire szüksége van. És ez a legfontosabb dolog.”

A Barcelona az anyagi helyzete miatt nehezen tud igazolni januárban, és az erősítendő posztok sem egyértelműek: „Vitor Roque esetleges januári érkezése a fair play függvénye lesz. Gavi sérülésével új forgatókönyv alakult ki, és ezt aszerint fogjuk értékelni, hogy mit tudunk tenni. Megnézzük, mit tehetünk meg. Átbeszéljük a velünk történteket, megnézzük, hogy mire van lehetőségünk, és döntést hozunk. Először is, Gavi helyettesítésére lehetetlen más játékost találni. Másodszor, egy másik játékos érkezése attól függ, hogy mi felel meg nekünk a legjobban. Hogy egy vagy kettő érkező lesz télen (Vitor Roque mellett egy másik), az a gazdasági mozgástéren múlik majd” – mondta Deco. A középpályás által felszabaduló bértömeg lehetővé tenné, hogy a klub egy újabb játékossal bővítse az öltözőt (a klub Gavi keresetének 80 százalékát felhasználhatja).

Xaviról elmondta, hogy: „Remélem, hogy az ő projektje hosszú lesz, még az elején vagyunk, nem a közepén. A kezdetektől fogva, amikor az elnökkel kapcsolatban álltam, mindig jó ötletnek tartottam Xavi érkezését, mert a Barçának szüksége volt arra, hogy újjáépüljön olyan személlyel, aki ismerik a klubot. Ő egy olyan edző, aki meghozta a nyugalmat, amivel képes lett csapatot építeni. Megnyertek egy nagyon fontos bajnokságot, és sikerül egy remek csapatot építeniük a jelenre és a jövőre nézve, és ez a jövő útja. Mindannyian tudjuk, hogy fontos, hogy jó eredményeket érjünk el, és mi is jó futballt akarunk játszani, de szerintem Xavinak minden eleme megvan ahhoz, hogy ezt jól csinálja” – mondta.

Végül Deco is kitért a Barcelona játékával kapcsolatos vitára: „Minden sorozatban harcolunk. A Sahtar elleni volt a legrosszabb meccsünk az egész szezonban, de már túl vagyunk a legnehezebb pillanaton, amikor három-négy fontos játékosunk is kidőlt. Természetesen jobban kell játszanunk, de soha ne felejtsük el, hogy a középpályán a világ két legjobb játékosa, Frenkie de Jong és Pedri is ott volt a hiányzók között, akik már régóta nem voltak bevethetőek.”

***