Vereséggel felérő döntetlen a jól játszó Celta ellen

Egyre nehezebb helyzetben a bajnoki címért folytatott harcban a Barcelona

Hiába mutatott az elmúlt meccsekhez képest időnként meggyőzőbb játékot a Barça, nem tudta elhozni a három pontot Balaídos Stadionból. A vezetést ugyan kétszer is megszerezte Luis Suárez révén a Barcelona, de a jól játszó Celta Vigo mindkét alkalommal volt válasza. Sőt, a katalán csapat csak az egykori Barcelona játékos, Nolito pocsék lövésének köszönheti csak a döntetlent, aki a mérkőzés utolsó perceiben 2 méterről nem tudott a kapuba találni. A Barça jelenleg egy ponttal áll a Real Madrid előtt, de a madridiak csak a kiesés elől menekülő Espanyol elleni vereség esetén maradnának a második helyen.

A kezdőcsapatban több meglepetéssel is szolgált Quique Setién, aki bizalmat szavazott a két fiatal titánnak, Riqui Puignek és Ansu Fatinak. Borítékolható volt viszont, hogy a Juventushoz igazoló Arthur a cserepadon fog csak helyet foglalni. Az elmúlt meccsekhez képest meggyőzőbb támadójátékot produkált az első félidőben a Barça, ami egyrészt az élénkebb középpályának és a pálya szélességét jól kihasználó Fatinak volt köszönhető. A javuló teljesítmény meg is hozta eredményét, egy szabadrúgás kombinációt követően Luis Suarez góljával a 20. percben megszerezte a vezetést a katalán csapat. Az élénk támadójáték mellett viszont voltak intő jelek a védekezés instabilitását illetően, hiszen Smolov és Aspas szerezhetett volna gólt a hazai csapatnak, de egyikük sem élt a katalán védelem által tálcán kínált lehetőségekkel.

Az első félidő egyik legjobbja Riqui Puig volt, akinek intenzív játéka a sokak által már régóta hiányolt lendületet volt képes meghozni a csapat játékába. Messi a szokásosnál többet és hatásosabban védekezett, emellett – elsősorban passzaival – folyamatos veszélyt jelentett az ellenfél védelmének. A félidőt követően tehát egy gólos barcelonai vezetéssel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

A második játékrészben a Celta Vigo feljebb tolta a védekezést és a növekvő nyomást nem is bírta sokáig a katalán csapat: Rakitic borzasztó passzát követően Aspas szerezte meg a labdát a középpályán és Piqué érthetetlen helyezkedésének hála ki tudta ugratni Yokuslut, akinek a kapu közelébe érve már csak meg kellett játszani az üresen érkező Smolovot, az orosz közvetlen közelről pedig nem hibázott: 1-1. A 67. percben Semedo harciasságának köszönhetően labdát szerzett a Barcelona, a labda Messi elé került, aki egy érintésből játszotta meg a középhátvéddal harcoló Luis Suarezt. Az uruguayi klasszis kilences megmozdulást villantva elengedte a labdát maga előtt és fordulásból kilőtte a hosszú alsót. Ezzel már másodjára is megvolt a vezetés a Barcelona számára.

A meccs hajrájába érkezve Piqué feltehetően fejben már az öltözőben volt, amikor – teljesen feleslegesen és nagyon rossz ütemben – Rafinha elé vetődött a 88. percben. A szabadrúgás a rossz ütem ellenére vitatható volt, de a megítélt pontrúgást Aspas a sorfal mellett elcsavarva a hálóba tudta lőni. Ekkor már csak percek voltak hátra, de a győzelem megszerzésére csak a hazai csapatnak volt esélye: Aspas újabb fantasztikus passzát Santi Mina centerezte középre, de Nolito ajtó-ablak helyzetben hibázott és a labda nem jutott át a gólvonalon.

Összességében egy jó iramú mérkőzést játszott a két csapat, a mutatott játék képe alapján igazságosnak mondható döntetlen született. Az egy ponttal viszont inkább a Celta Vigo lehet elégedett, mert ezzel a döntetlennel eldőlt, hogy a Real Madridtól csak akkor tudja átvenni a Barcelona az első helyet, ha a blancók minimum egy vereséget szenvednek a hátralévő fordulókban.

Érdemes megjegyezni, hogy a Celta Vigo játékát nagyban befolyásolta a Rafinha becserélése, aki a barcelonai középpályás fölényt tudta kiegyenlíteni, majd Rakitic és Vidal fáradását követően az ő vezényletével már uralni is tudta a Celta a pálya középső harmadát.

Celta Vigo – FC Barcelona 2-2 (0-1)
Balaídos Stadion, Vigo
Zárt kapuk mögött
Vezette
: Guillermo Cuadra Fernández

Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba (Firpo 81′)– Rakitic, Vidal, Ruqui Puig (Arthur 86′) – Messi, L. Suárez (Griezmann 81′), Ansu Fati (Braithwaite 69′)

Celta Vigo: Blanco – Araujo (Murillo 73′), Saenz, Aidoo– Gonzalez (Mina 81′), D. Suárez, Yokuslu (Rafinha 60′), Mendez (Bradaric 60′), Vazquez Comesana – Aspas, Smolov (Nolito 60′)

Gólok: Suarez 20’, 67′ ill. Smolov 50′, Aspas 88′

Sárga lapok: Alba 12’, Mendez 34’, Umtiti 53′, Araujo 61′, Braithwaite 82′, Aspas 89′, Piqué 90+5′

A whoscored.com statisztikái:

***