Messi, az első számú csapatkapitány és vezér

A sajtó elé áll, ha kell | Nem futamodik meg a felelősség elől

Az elmúlt években az argentin Leo Messi nem igazán nyilatkozott a sajtónak, és évente két beszélgetés egy-egy újságíróval már – kis túlzással – ritkaságszámba is ment. Az idén nyártól azonban már Messi viseli a csapatkapitányi karszalagot, ő az első számú kapitány, a dél-amerikai klasszis pedig ennek megfelelően vállalja is a pozícióval járó felelősséget. 

 

A változás első jele az volt, amikor a Gamper-Kupa alkalmával a csapat bemutatásán mikrofont ragadott, és első számú csapatkapitányként ejtett pár szót az együttes előtt álló idényről. Messi ugyan beszélt már a Camp Nouban telt ház előtt, ám ezt eddig a trófeák ünneplésére tartogatta. Idén azonban az új szerepköréhez igazítva már szót kért a szezon elején is, és kijelölte az utat a társak számára: a Bajnokok Ligája az egyik fő cél.

Egy csapatkapitánynak azonban főként akkor kell igazán kilépnie a többiek közül, amikor nem megy a szekér, Messi pedig pontosan így tett az Athletic Bilbao elleni, múlt héten elért hazai döntetlen után. A találkozó után a mix zónában nyilatkozott a sajtó képviselőinek, és elmondta, hogy a bajnoki cím hosszútávfutás, ha rendezik a sorokat, még semmi sem úszott el. Ezzel az argentin nem csak a szurkolókat akarta megnyugtatni, hanem koncentrációt és fejlődést kért a társaktól.

A Wembley stadionban pedig a pályán beszélt, és úgy futott, támadott le, és zárt vissza, mintha ő csak egy vízhordó lenne a csapatban. Ahogy Jordi Alba fogalmazta meg korábban: ha Messi így fut, hogyan merészelne bárki is kevesebbet futni, mint a világ legjobbja? Mi több, az argentin a mérkőzés után ismét nyilatkozatot adott, hogy kiemelje: a Bajnokok Ligája különleges, de egyetlen egy másik sorozatot sem szabad érte beáldozni. Az üzenet világos: a Wembley stadionban mutatott forma örömteli, de azt át kell átmenteni minden egyes összecsapásra.

Ahogy Guardiola mondta róla: Messi minden egyes nap fejlődik – mind a pályán, mind azon kívül.

Mindenképpen beruháznál egy Barçás ereklyére? Akkor az Eurobarça Shop pontosan a te tereped, ahol megrendelheted az alábbi ‘Tots units fem forca’ pólót is!