Xavi Simons: egy ígéret távozott – a váltás okai

A Masia edzői nem őt tartották a toptehetségnek | Magas igényei voltak, korosztályt akart ugrani

A hét elején egy első pillantásra kellemetlen hír látott napvilágot, hiszen a Masia egyik nagy tehetségének kikiáltott Xavi Simons bejelentette, hogy távozik, és a francia Paris Saint-Germain egyesületébe igazol. Katalán lapértesülések szerint viszont a kép árnyaltabb annál, minthogy a Barcelona elveszített egy nagy ígéretet. 

 

 

A holland fiatal kedden jelentette be a közösségi csatornáján keresztül, hogy elhagyja Katalóniát, és azóta már az is kiderült, hogy Simons a Paris Saint-Germain egyesületében folytatja. Az egyedi hajkoronával rendelkező játékos az U8-as korosztály óta focizott a katalánoknál, a szakemberek rendkívül tehetségesnek tartották, amit csak tetézett az, hogy a képviseletét Mino Raiolára bízta, ami eleve plusz ismertséget hozott a fiatalkorú labdarúgónak.

A mai nap nem könnyű, hiszen senki sem szeret elbúcsúzni – pláne nem akkor, ha attól a helytől köszönsz el, ami évekig a családod, az életed és az otthonod volt. Most egy olyan kihívás előtt állok, ami Katalónián kívülre visz engem, de ez a klub, a szurkolói és az itt élő emberek mindig is különleges helyet foglalnak majd el a szívemben

Simons nem csak tehetséges volt, de nagyon fiatal kora óta már professzionális módon menedzselték – ez a fenti üzenetből is kitűnik. A hollandnak 1.6 millió követővel rendelkező Instagram oldala van, valamint a saját nevére bejegyzett és levédett logóval is rendelkezik.

Tehetséges, de az igényei nem voltak összhangban a képességeivel

A katalán ‘El Mundo Deportivo’ információ alapján viszont nem csak arról van szó, hogy egy tehetség távozik, hanem a fenti professzionális menedzsment a játékos igényein és követelésein is meglátszott. A Katalóniában vezető sportnapilap szerint Simonsnak mindig is voltak különleges kívánságai a kontraktusa meghosszabbításakor, a legutóbbinál viszont már túl nagy volt a különbség a klub és a játékos álláspontja között. Simons következő csapata az ifi ‘B’ lett volna, ám ő azt át akarta ugrani, és rögtön a ‘Juvenil A’ együttesében akart játszani, mindezt pedig úgy, hogy az ifi ‘B’ keretben átlagos fizetésnél jóval többet akart kapni.

A Barça ezt egy az egyben nem volt hajlandó megadni neki, mert a Masia vezetése szerint Simons nem tartozik a top tehetségek közé. Nagy ígéret, aki komoly karriert futhat be, ám az edzők véleménye alapján vannak olyanok az utánpótlásban rajta kívül, akikben nagyobb potenciál lakozik. Ennek megfelelően az egyesület azt ajánlotta fel neki, hogy az előszezont a ‘Juvenil A’-val kezdi el, ezután viszont az ősszel visszatér az ifi ‘B’ csapatba, majd tavasszal – megfelelő teljesítmény és fejlődés esetén – ismét csatlakozik a ‘Juvenil A’ gárdájához. Ez a klub szerint azért is volt vonzó ajánlat, mert 2020 első felében az ifjúsági Bajnokok Ligájában is pályára léphetett volna a labdarúgó. Ami pedig a fizetést illeti, Gerard Romero, a klubhoz közel álló újságíró információi alapján Simons az új szerződés első évében nagyjából 100.000 eurót vihetett volna haza.

Ez a csomag azonban nem nyerte el igazán a holland tetszését, aki végül a távozás és a PSG mellett döntött. Ha minden igaz, úgy a tárgyalások ezúttal nem Mino Raiolával zajlottak le, hanem a játékos édesapjával – ennek az okairól (az ügynök eltiltása, esetlegesen a két fél közötti rosszabb viszony) nem ír a helyi sajtó.