Káosz Barcelonában, káosz a Klasszikus időpontja körül

A Liga megcserélné a pályaválasztói jogot | A klubok ezt ellenzik, de nincs a kezükben a döntés

 

A legfrissebb spanyol lapértesülések szerint a La Liga meg szeretné cserélni a pályaválasztói jogot a közelgő Klasszikus esetében, hogy a Santiago Bernabéu stadion rendezze meg az őszi találkozót a katalóniai helyzet miatt. Az egyesületek ezt ellenzik, ám a végső döntés a Javier Tebas vezette szervezet kezében van. 

Amint arról beszámoltunk, több évnyi szabadságvesztésre ítélték az elmúlt napokban a katalán függetlenség kikiáltásában, valamint az arról szóló referendum megtartásában főszerepet vállaló politikai vezetőket, amire a katalán egyesület egy közleménnyel is reagált, nemtetszését fejezve ki a döntés kapcsán. Fontosabb viszont a társadalom reakciója, ugyanis több ezres tömegek vonultak az utcákra, valamint az El Prat repülőtérre is, ahol akadályozták a menetrendszerű forgalmat.

A spanyol bajnokságot lebonyolító szervezet, a La Liga a hírek szerint éppen ezért fordult a Barcelonához és Madridhoz, arra kérve a két klubot, hogy játsszák le az október 26-án tartandó mérkőzést az előzetes tervekkel ellentétben a fővárosban, azaz Madridban. A két klub a hírek szerint egyértelmű elutasítással fogadta a javaslatot.

Amíg a Madrid szerint a helyszín megváltoztatása torzító hatással lenne a bajnokság végkimenetelére, addig a Barcelona szerint 2017-ben sokkal súlyosabb volt a helyzet, akkor pedig végül zárt kapuk mögött lejátszotta az aktuális bajnoki meccsét a csapat.

A katalánok tehát nem látnak okot a változtatásra, míg a madridiak vezetőségét ugyan aggodalommal töltik el az események, de Florentino Pérez maximum egy halasztást tartana jó megoldásnak. Itt jönnek a képbe viszont a televíziótársaságok, melyek csípőből elutasítják a halasztást, hiszen az azt jelentené, hogy a mérkőzés hétköznap kerülne lejátszásra, ami kevesebb nézőt jelentene a társaságoknak. Mindeközben a madridi ‘Marca’ úgy tudja, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) semmit sem tud a Liga ötletéről, noha ez nem újdonság, hiszen Tebas és Rubiales elnök viszonya kifejezetten ellenséges már a kezdetektől fogva.

Végül, de nem utolsó sorban megjegyzendő, hogy a végső döntés a Liga kezében van, állítják a főbb spanyol lapok. Hiába ellenzik tehát a pályaválasztói jog megcserélését az érintettek, a szabályok alapján a Liga egyoldalúan is helyszínt módosíthat.