Pazarlás a felsőfokon, hatalmas bértömeg

Rossz tendenciák a klub gazdálkodásában

Továbbra sem lehet egészségesnek nevezni a katalán egyesület gazdasági helyzetét, legalábbis ezt támasztják alá a legfrissebb számok, melyeket a nemzetközi labdarúgó-szervezet, az ‘UEFA’ hozott nyilvánosságra az elmúlt hét folyamán.

Azt évek óta tudni lehet, hogy a Barcelona pénzügyi helyzete messze van a rózsástól, mert miközben hatalmas összegeket fektet a klub új játékosok megvásárlásába, valamint ad ki a jelenlegi keret fizetésére, addig az árbevétel emelkedik ugyan, de nem ugyanabban a mértékben. Ennek következtében hiába közelítette meg a katalánok árbevétele az egy milliárd eurós határt, a nyereség csökkent az előző évekhez képest a strukturális problémák miatt.

Amint arra a tanulmány rávilágít, a Barcelona költötte a legtöbbet fizetésekre a 2018-as pénzügyi évben, szám szerint 529 millió eurót. Ráadásul 2017-hez képest 40%-kal, azaz 151 millió euróval nőtt a bértömeg, aminek köszönhetően a Barça lépte át elsőként az 500 millió eurós küszöböt az iparágban.

Forrás: UEFA

Nem ez a legfőbb probléma azonban. Ha a bevételek is hasonló ütemben növekednének, akkor kezelhető lenne a helyzet, ám nem erről van szó, ugyanis

a katalán egyesület a teljes árbevételének a 77%-át költötte a fizetésekre. Ez nagyságrendekkel nagyobb bármelyik európai topklub számainál.

Szakértők szerint akkor egészséges egy klub pénzügyi helyzete, ha nagyjából a bevételeinek a 60%-át költi fizetésekre. Amint azt láthatjuk, ezt bőven átlépte a Barcelona, ráadásul mindezt úgy, hogy az elmúlt években számos olyan világklasszis hagyta el a csapatot, akiknek értelemszerűen sokkal többet kellet fizetni, mint a helyettük érkező fiatal, komolyabb trófeagyűjteménnyel még nem rendelkező labdarúgóknak.

A fenti számok önmagában is rémisztőek, és ilyenkor különösen aggasztó felidézni Víctor Font elnökjelölt szavait, melyek alapján a Barcelona lehet az új AC Milan. Ha viszont összehasonlítjuk a katalánok bértömegét a Bajnokok Ligája-címvédő Liverpool fizetésekre költött összegével, akkor válik még jobban világossá, mennyire is pazarlóan és rosszul kezeli az erőforrásait a Barcelona. Az angol egyesület ugyanis 298 millió eurót költött 2018-ban fizetésekre, vagyis több, mint 200 millió euróval kevesebbet. Itt természetesen figyelembe kell venni, hogy a Liverpool az elmúlt két évben érkezett meg újra a nemzetközi futball elitjébe, ám egy ekkora különbséget minden bizonnyal nem lehet csak arra fogni, hogy az angol klubnak – a trófeák és a sikeresség hiányában – kevesebbet kellett fizetnie a még nem befutott játékosainak.