Tét nélkül, de nyomás alatt

A Sporting még továbbjuthat, de ehhez nyernie kell | Valverde nyerni akar

Kedd este 20 óra 45 perckor az FC Barcelona a portugál Sporting Clube de Portugal együttesét fogadja a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján a ’D’ jelű csoportban. A katalánok várhatóan tartalékos összeállításban lépnek majd pályára, hiszen mind a továbbjutást, mind a csoportelsőséget biztosították már korábban, a Sporting számára viszont nagyon is van tét, hiszen a portugálok az eredmények kedvező alakulása esetén kvalifikálhatják magukat az egyenes kieséses szakaszba.

A két gárda közötti első összecsapás a csoportkörben 1-0-s barcelonai sikerrel végződött, miután a Barcelona egy öngólnak köszönhetően két vállra tudta fektetni a Sportingot a portugáliai találkozón még szeptember végén. A két csapat legutóbbi öt mérkőzéséből egyébként további hármat a Barça tudott megnyerni, míg egyszer a Sporting örülhetett, ennek az öt mérkőzésnek a gólkülönbsége 11:5 a katalán egyesület javára.

A két gárda aktuális formája azonban ellentétes képet mutat a fentiekhez képest. A Sporting a legutóbbi öt tétmeccséből négyet megnyert, és csupán a Braga ellen játszott döntetlent a portugál bajnokságban még november elején. Ehhez képest a Barcelona a legutóbbi öt találkozójából csupán kettőt tudott megnyerni, ráadásul ebből a két sikerből az egyik az alacsonyabb osztályú Murcia elleni, múlt heti kupavisszavágó volt.

Ernesto Valverde sérülés miatt nem számíthat Andrés Iniesta, Dembélé, Rafinha, Mascherano és Umtiti játékára, míg Arda Turan ugyan már a csapattal tréningezik, de a török játékosra továbbra sem számít a spanyol tréner. A hétvégi, Celta Vigo elleni kerethez képest tehát visszatér a meccskeretbe a portugál Semedo és a saját nevelésű Deulofeu. Meglepetésként hathat viszont az elmúlt évekhez képest, hogy a B csapatból ezúttal senki sem kap lehetőséget, noha már nincs tétje a találkozónak, így Aleña, Oriol Busquets vagy éppen José Arnaiz sem fog lehetőséget kapni a Sporting ellen.

Ami a kezdőcsapatokat illeti, Valverde úgy fogalmazott a meccset felvezető sajtótájékoztatóján, hogy meg kell adniuk a kellő tiszteletet a sorozatnak, és ha a keret kialakításánál ez az elv vezérelte a trénert, úgy várhatóan a kezdőcsapatnál is ez lesz a szempont. Ennek fényében Messi és Busquets pihentetése is kérdőjeles, noha a hétvégén komoly idegenbeli rangadó vár a csapatra a Villarreal ellen, ezt vélhetően nem téveszti szem elől Valverde. Egyébként várhatóan Cillessen fog kezdeni a kapuban a német ter Stegen helyett, a védelem tengelyét illetően pedig felröppentek olyan hírek, hogy Digne bekerülhet középre, mint lehetséges megoldás Umtiti pótlására, ám Vermaelen várhatóan megkapja a lehetőséget Valverdétől a bizonyításra. Amikor pályára küldte őt Valverde az idén, nem okozott csalódást, ez valamint a rutinja a belga mellett szól a sérüléshullám megoldásával kapcsolatosan.

A Sportingnál Jorge Jesus vezetőedzőnek nincs eltiltottja, sérülés miatt pedig csupán Jonathan Silvára és Seydou Doumbiára nem számíthat, vagyis ha a tréner úgy gondolja, akkor a francia Mathieu, aki korábban 2014 és 2017 között Katalóniában futballozott, első ízben térhet majd vissza a Camp Nou gyepére a nyári távozása óta. A portugál együttes csak akkor juthat tovább a nyolcaddöntőbe, ha legyőzi a Barcelonát, a Juventus pedig nem nyer az Olympiakosz ellen Görögországban.

Tét tehát valójában csak a vendégek oldalán van, ugyanakkor négy döntetlen hat meccs alatt még akkor is kevés Barcelonában, ha mindeközben a csapat kiváló helyzetben találja magát minden sorozatban.

FC Barcelona – Sporting CP
Barcelona, Camp Nou
20:45
Vezeti:
Craig Thomson (skót)
TV: Paulaner Sörház | Sport 2

Barcelona: Cillessen; Semedo, Piqué, Vermaelen, Digne; Busquets (Sergi Roberto), Rakitic, Denis Suárez; Messi, Suárez (Alcácer), Deulofeu.

Sporting: Patrício; Piccini, Coates, Mathieu, Coentrao; William Carvalho, Battaglia; Gelson, Fernandes, Acuña; Dost.