Riqui Puig nagy napja a Leonesa ellen?

Aleñá első csapatba kerülésével megnyílik az út | Játszaniuk kell az alapembereknek is

Hiába harcolt ki a Barça az első felvonáson 1-0-s előnyt a Cultural Leonesa otthonában a Király Kupa legjobb 32 csapata között, Ernesto Valverde vezetőedző nem tud teljes mértékben rotálni, ugyanis a kezét köti a szabályzat, amely szerint legalább 7 játékosnak mindig a pályán kell lennie az első keretből. 

Ennek következtében hiába kiált pihenő után Vidal, Rakitic, Coutinho vagy éppen Dembélé, nagy valószínűség szerint a többségüknek valamennyit mindenképpen játszania kell majd. Vagyis hiába tud pihenni Busquets, Messi, Piqué és Alba, Valverde vezetőedző öröme nem lehet felhőtlen, hiszen a fenti kulcsembereire is nagy szüksége lesz majd a csapatnak a hétvégi, Espanyol elleni katalán derbin.

2=3! Itt a legjobb alkalom, hogy beszerezd a Barçás karácsonyi ajándékokat. Válassz ki három terméket pólóink, pulóvereink vagy táskáink közül bármilyen összetételben, és a három közül csak kettőért kell fizetned!

Mindenesetre a culék izgatottan várhatják a találkozót, ugyanis a Masia egyik legnagyobb ígéretének tartott Riqui Puig debütálhat az első csapatban tétmeccsen. A szakemberek szerint Puig az egyik legkomolyabb tehetség, aki az utóbbi időkben kijött a Masiáról, és noha a Barcelona utánpótlásképző központjának az edzőit lehet elfogultsággal vádolni, ugyanakkor beszédes, hogy egybehangzó sajtóinformációk szerint a nyáron Mauricio Pochettino, a Tottenham mestere Londonban már az első keretben számolt volna a játékossal.

Valverde is értékeli a 19 éves középpályás képességeit, hiszen egyrészt már a szerződéshosszabbítása előtt is felhívta az első csapathoz edzeni, vagyis mindent megtett, ami tőle tellett, hogy meggyőze a labdarúgót. Másrészt a nyári tengerentúli túrára is magával vitte, azóta pedig Puig rendszeres „vendége” az első keret edzéseinek. Sőt, Carles Aleñá hirtelen első keretbe nevezése vélhetően nem csak annak szól, hogy a Villarreal ellen fontos gólt szerző labdarúgó kiválóan teljesít mind az edzéseken, mind a meccseken, hanem annak is, hogy így eggyel több fiatalt hívhat fel a B csapatból Valverde az olyan kupameccsekre, mint amilyen a mostani lesz a Cultural Leonesa ellen.

A Leonesa megmutatta az odavágón, hogy képes nehéz helyzetbe hozni a Barcelonát, és ez még úgy is igaz, ha ezt főként a sportszerűség határát súroló keménységgel érte el Víctor Cea együttese. Ennek ellenére a Camp Nouban a figyelem inkább Riqui Puigra fog összpontosulni, aki nem csak a játékstílusa, de a törékeny testalkata miatt is Andrés Iniestára emlékezteti a culékat. Ha csak fele olyan sikeres lesz, mint Iniesta, már szép jövő áll előtte.

Ami a kezdőcsapatot illeti, a keretbe már visszatért a nemrég sérüléssel bajlódó Cillessen, vagyis várhatóan a holland fogja védeni a Barcelona kapuját. A védelemben Chumi és Miranda számíthatnak kezdőtagságra a fiatalok közül, illetve a visszatérő Vermaelen minden bizonnyal megkapja az esélyt, hogy mihamarabb játékba lendüljön. A középpályán Aleñá helye fix, Riqui Puig nagy eséllyel kezdeni fog, mellettük pedig Vidalnak vagy Rakiticnek kell majd a vezérszerepet felvennie. Az sem elképzelhetetlen, hogy Valverde megosztja a kettejük között a játékperceket, így minimalizálva a terhelést. A támadósorban Munir, Malcom és Denis Suárez próbálhatják meggyőzni a trénert, hogy több játékpercre érdemesek.

FC Barcelona – Cultural Leonesa
Barcelona, Camp Nou
21:30
Vezeti:
Undiano Mallenco

FCB: Cillessen – Semedo, Chumi, Vermaelen, Miranda – Rakitic (Vidal), Aleñá, Riqui Puig – Malcom, Munir, Denis Suárez.

Cultural: Palatsi – Alonso, Albizua, Romero, Viti – Rodríguez, Bernal, Martínez, Sené – Mancebo, Liberto.