Mekkorát álmodnak Manchesterben? United-Barcelona előzetes

Gálakezdő várható a katalán oldalon

Szerda este Manchesterben lép pályára a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a Barcelona, ahol újra megpróbálja megtenni az első lépést a legjobb négy közé jutásért, miután az elmúlt három évben egyszer sem sikerült túlélni ezt a kört. A csapat pozitív előjelekkel készül a United ellen, mert jó formában van, a nehéz meccseket eddig kivétel nélkül sikerrel zárta az elmúlt néhány hétben, így egyáltalán nem lenne meglepő egy jó eredmény, még akkor sem, ha a BL-ben sosem lehet biztosra menni…

Az elmúlt hetekben hazai porondon gyakorlatilag elrendezte a sorsát a Barcelona, hiszen a bajnokságban 11 pont előnyt sikerült összehoznia az Atletico Madriddal szemben, a kupadöntő már megvan február óta, szerda este így elkezdheti a csapat célba venni Európát is, főleg annak fényében, hogy nem is titkolt vágy a BL trófea elhódítása ebben a szezonban.

„A Bajnokok Ligája megnyerése a legfőbb célunk és tudjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy elnyerjük” – ezt még ter Stegen nyilatkozta márciusban, de a csapattársaktól is lehetett hasonló nyilatkozatot olvasni az elmúlt hónapokban, ezek a szavak pedig remélhetőleg jól leírják, milyen hozzáállást várhatunk a csapattól a szezon hátralévő részében a BL mérkőzéseit illetően. Valverde és Messi ugyan igyekezett többször is hangsúlyozni, hogy persze, fontos a BL, de a bajnokság és a Király-kupa is legalább akkora prioritás a csapat számára, ennek ellenére az elmúlt évek eredményei alapján aligha kérdéses, hogy ter Stegen minden társa nevében beszélt.

A Barça ugyanis az elmúlt 5 évben mindössze egyszer élte túl a negyeddöntőt, 2015-ben, amikor a végső győzelemig sikerült menetelni, 2014-ben és az elmúlt három évben viszont a legjobb 8 volt a végállomás, ami egyértelmű csalódás volt szurkolók, játékosok és a vezetőség számára, úgy is, hogy közben azért több bajnoki cím és spanyol kupa került a múzeumba. A tavalyi, Roma elleni bukás volt talán a legfájóbb az összes közül, hiszen nagy előnyről sikerült kiesni, szerda este viszont, az elmúlt egy év munkájának eredményeképpen, újra ott lesz a játékosok előtt a lehetőség, hogy megtegyék az első lépést az elődöntő felé és Piqué szavai alapján, fogadkoznak is rendesen, hogy tanultak a hibákból.

Ehhez az Old Traffordon kellene jó eredményt, azaz legalább egy döntetlent elérnie a katalánoknak, de a két csapat jelenlegi formáját nézve az idegenbeli győzelem is bőven reális lehetőség. A Barça egy Villarreal elleni kisiklást (4-4) leszámítva február vége óta csak nyerni tud, közte két Real Madrid elleni és egy Sevilla elleni idegenbeli sikerrel, a Lyon 5-1-es, valamint az Atletico szombati legyőzésével, ami egyértelműen azt mutatja: a komoly téttel bíró meccseken Valverde eddig mindig jól sakkozott, a játékosok pedig eddig mindig felnőttek a feladathoz. Az aktuális formát illetően így mindenképpen a Barça készülhet nyugodtabban – a United az elmúlt hetekben Solskjaer kinevezése óta először került komolyabb hullámvölgybe, a legutóbbi 4 meccsükből 3-at is elvesztettek. Ami viszont az angolok mellett szól, hogy hétvégén nem játszottak, így pihentebbek lesznek, bár ezen a szinten ennek már nem szabadna komoly tényezőnek lennie.

Az egyhetes szünet a manchesterieknek abból a szempontból viszont mindenképpen jól jött, hogy a sérültjeik közül többen újra edzésbe tudtak állni, így Rashford játékára például lesz esély. Bailly és Valencia biztosan, az ex-barçás Alexis Sanchez, Matic, Herrerea és Darmian pedig valószínűleg még nem játszanak. A United kezdőjét így elég nehéz lesz megtippelni, ahogy a felállásukra is többféle variáció elképzelhető, de nem csak a hadra fogható játékosok miatt: Solskjaer előszeretettel variál a 4-3-3, a 4-4-2 és a 3-5-2/5-3-2 fajtáival, de az borítékolható, hogy formációtól függetlenül egy stabil védekező felállást fog felvenni a Barça ellen és Lukaku mellett Rashford, Lingard vagy Martial révén a gyors támadásvezetésekre fogja helyezni a hangsúlyt, ahogy általában a Barcelona ellen teszi ezt minden ellenfél.

Gránátvörös-kék oldalon nagy meglepetés nem várható: a szokásos keret utazott Manchesterbe, és bár Dembélé elvileg meggyógyult, Valverde aligha fogja pályára küldeni egy újabb (rá)sérülést kockáztatva. Coutinho így biztos kezd, hátul Lenglet lesz Piqué párja, Vidal, Semedo és Malcom pedig a padon várhatják majd a bevetést.

A Barça célja egyértelmű szerdára: meg kellene alapozni az elődöntőbe jutást, de észben tartva azt, hogy az idei BL megmutatta már, hogy senki nem mehet biztosra még egy idegenbeli győzelem mellett sem – az egyik bizonyíték éppen a United volt erre, akik a PSG ellen 0-2-es hazai meccs után jutottak tovább Párizsban egy 3-1-es sikerrel. Bármi is lesz így az eredmény Angliában, a döntés biztosan a Camp Noura marad jövő héten…

A statisztika szerelmeseinek néhány érdekesség (forrás):

– A Manchester még sosem vesztett otthon európai meccset a Barcelona ellen (2 GY, 2 D, 0 V).
– Utoljára a 2008-as BL elődöntőben találkoztak a felek az Old Traffordon, akkor Scholes bombája győzelmet és továbbjutást jelentett a manchesterieknek.

– A United csak 2 meccset nyert meg a legutóbbi 11 BL egyenes kieséses párharcából (2 GY, 3 D, 6 V).
– Messi 22 gólt szerzett már angol csapatok ellen a BL-ben, aminél többet természetesen senki nem szerzett ellenük
– Messi ugyanakkor az elmúlt 11 BL negyeddöntős meccsén nem szerzett gólt, pedig 49-szer próbálkozott összesen. Utoljára a PSG kapuját vette be még 2013 áprilisában.
– A Barça a BL párharcok 79%-ában továbbjut (23/29), ha az első meccset idegenben játssza, ugyanakkor csak a párharcok harmadát vívja meg sikerrel otthoni kezdéssel (4/12).

Manchester United – FC Barcelona
Old Trafford, Manchester
21:00
Vezeti: Gianluca Rocchi (olasz)

Várható kezdőcsapatok:

Manchester: De Gea – Young, Lindelöf, Smalling, Jones, Shaw – Pogba, Pereira, McTominay, Rashford, Lukaku.

Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Rakitic, Busquets, Arthur – Messi, Suárez, Coutinho.

***

Van olyan ügyes lábad, mint Messinek vagy Iniestának? Talán nincs 🙂 De ettől még garantáltan feltűnést kelthetsz, ha felveszed a legnagyobb Barcelona-sztárok zoknijait! Íme az egyik!