Mindent a BL-ért! Barça-Liverpool beharangozó

A liverpooli átok megtöréséért is játszanak

Szerda este 9 órától a szezon legnagyobb feladata vár a Barcelonára a Bajnokok Ligája elődöntőjében: a Liverpool ellen kell egy jó eredményt elérnie hazai pályán, ami elsősorban a győzelmet jelentené, de ehhez biztosan a legjobb formáját kell mutatnia a csapatnak. A játékosok mindenesetre a szezon eleje óta fogadkoznak, hogy mindent meg fognak tenni a BL sikerért, a Liverpool ellen pedig aligha van jobb ellenfél arra, hogy bizonyítsák ezt Messiék.

„Az idei szezonra olyan keret állt össze, amely feljogosít bennünket arra, hogy joggal pályázzunk nagy sikerekre. Az igazolások jobbá tesznek minket ahhoz képest, amilyenek voltunk. Igaz, a tavalyi év jó volt a Kupa és a Liga megnyerésével, de mindannyiunkban ott maradt a tüske a Bajnokok Ligája-kiesés miatt, és azért, ahogyan történt. Ma ígérjük nektek, hogy minden lehetséges dolgot megteszünk, hogy ez a gyönyörű kupa ismét itt legyen ezen a pályán.”

Ezek Lionel Messi szavai, aki ezzel a komoly ígérettel indította az évet augusztusban a Joan Gamper Kupa előtt és egyelőre állja is a szavát, mert a Barcelona ott van a BL elődöntőjében a Liverpool ellen. A továbbjutást pedig ma este, a Camp Nouban kell megalapozni, ami a csapat formáját és állapotát nézve reális elvárás, mindamellett, hogy nagyon nehéz feladat is lesz. A Barça idén eddig az összes, előzetesen nehéznek ítélt mérkőzésén hozta magát, a Real Madridot többször is megverte, a BL-ben simán továbbjutott a Lyon és a United ellen, a hétvégén megszerzett bajnoki cím pedig kellő önbizalmat kellett, hogy adjon a játékosoknak és mivel sérülések nem hátráltatják a csapatot, gyakorlatilag ideális pillanatban és állapotban fogadhatja a Valverde-team a Liverpoolt.

Ha már az ideális pillanat, talán túlzás azt mondani, hogy a csapat egész évben erre a mérkőzésre lett felépítve, az viszont egészen jól kivehető, hogy a szezon hajrájára a Ligában szép, kövérre hízó pontelőny birtokában már tudatosan forgatta a játékosokat Valverde – ezt sokan hiányolták tőle korábban – és ennek köszönhetően bőven kell, legyen tartalék az utolsó meccsekre. A számok főleg Messinél látványosak: az argentin támadó idén a triplával záródó 2015-ös évhez képest jelenleg 1334 perccel játszott kevesebbet – de ha az idényből hátralévő 2+1 BL meccset, a három bajnokit és a kupadöntőt végig is játszaná, akkor is csak a negyedik legmegterhelőbb éve lenne az idei.

Ez frissesség aranyat érhet a célegyenesben, a fenti statisztikák mellé pedig kiegészítésnek odatehetjük a Marca által összegyűjtött apróságot is, miszerint Messi 2006 óta csak háromszor játszott kevesebb percet áprilisban, mint idén. Akkor ráadásul sérülések miatt, most viszont tartalékolva őt a legfontosabb párharcra, de hasonló számokat lehetne találni a csapat több kulcsjátékosára is.

Messinek persze szüksége lesz a társakra, a hétvégi, Levante elleni mérkőzés alapján pedig sejteni lehet, hogy kik fognak harcba indulni mellette a Liverpool ellen. A kezdőcsapatot illetően egy kérdés van csak igazából: Coutinho vagy Dembélé kezd-e. Mindketten túl vannak jobb és rosszabb periódusokon az évben, de az utóbbi meccseken nyújtott teljesítménye és a felfelé ívelő formája miatt valószínűleg Coutinho fog kezdeni. Valverde ráadásul lecserélte a hétvégén a szünetben, annak ellenére, hogy a csapat egyik legjobbja volt, ami aligha jelent mást, mint hogy ő fogja megkapni a bizalmat volt csapata ellen. Hátul Sergi Roberto fog játszani, a többi poszton pedig nem most várunk Valverdétől meglepetést.

Meglepetés a Liverpool oldalán sem várható, Jürgen Klopp a lehető legerősebb kezdőt fogja pályára küldeni, amiben ott lesz a korábban kisebb sérüléssel bajlódó Firmino, illetve az a van Dijk is, aki pár napja kapta meg a Premier League legjobb játékosának járó díjat. A játékfelfogásukat illetően sincsenek nagy kérdések: garantáltan ter Stegen vonaláig letámadva fog megpróbálni labdát szerezni a ’Pool, és ezekből egyből a kapu felé indulni – az angolok sebessége és katalán oldalon ennek a megállítása, lassítása biztosan kulcsfontosságú lesz. A labdát egyébként a Liverpool is szereti magánál tudni, de valószínűleg a Camp Nouban előbb fogják feladni azt, mint a Barcelona és ha így lesz, akkor a mérkőzés irányítása Piquéék kezében lesz, de emiatt nagyon észnél kell lenniük, ha a Vörösök megindulnak 1-1 kontrával.

A párharc, amiből még sosem sikerült tovább jutni

A két csapat történelméről és Liverpool szezonjáról már meséltünk, de 2 dolgot most is kiemelünk, mert ezért is lehet küzdeni majd este: a Barça még sosem jutott tovább a Liverpool ellen és az eddigi négy hazai meccsén egyszer sem verte meg az angolokat. Ha viszont Messi és társak be akarják tartani BL-re vonatkozó ígéretüket, akkor most kell megtörniük ezt a rossz sorozatot.

A mérkőzést felvezető cikkeink – nyilatkozatok, érdekességek – ide kattintva olvasgathatók

FC Barcelona – Liverpool FC
Camp Nou, Barcelona
Vezeti: Kuipers (holland)
TV: M4 Sport | Paulaner Sörház

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Rakitic, Busquets, Arthur – Messi, Suárez, Coutinho (Dembélé).

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, van Dijk, Matip, Robertson – Henderson, Fabinho, Keita (Wijnaldum) – Salah, Firmino, Mané.

***

Reméljük Puyol szellemisége is a csapattal lesz este – ezzel a zoknival veled örökre ott lehet! 🙂