Pokoli hangulat vár a kétarcú Barçára a BL-nyitányon

22 év után csapnak össze ismét egymással | A Dortmund jobban kezdte az idényt

Az FC Barcelona együttese kedd este 21 órakor a Borussia Dortmund ellen lép pályára a Bajnokok Ligája F jelű kvartettjében a Signal Iduna Parkban. A találkozó két szempontból is különös jelentőséggel bír a katalánokra nézve: egyrészt a döcögős szezonkezdet után eldől, hogy botlásokról vagy komolyabb problémákról van-e szó, másrészt pedig egy idegenbeli siker komoly fegyvertény lehet a továbbjutásért vívott küzdelemben egy ilyen kiélezett négyesben. 

Legutóbb 22 esztendővel ezelőtt, 1997-ben találkoztak tétmeccsen a felek, amikor is az Európai Szuperkupáért vívott párharcot 3-1-es összesítéssel nyerték a katalánok. Az első meccsen a Camp Nouban 2-0-ra győzött Rivaldo és Luis Enrique góljaival a Louis van Gaal által dirigált együttes, a visszavágón pedig 1-1-re végződött a mérkőzés Németországban, így a Barça emelhette a magasba a trófeát. Azóta mindkét klub sok változáson ment keresztül, ám egy biztos: a ‘Sárga Fal’ nevet viselő hazai tábor pokoli hangulatot fog teremteni, és tizenkettedik emberként fogja hajtani a hazai csapatot.

 

 

A Dortmund pedig tizenegy emberrel is kiváló együttes, nemhogy „emberelőnyben”. Lucien Favre tréner csapata, aki a találkozó előtti sajtótájékoztatóján elárulta, hogy Johan Cruyff koncepciói nagy hatással voltak az edzői pályafutására, nem csak pokolian gyors és agilis, de az utóbbi másfél évben olyan rutinos játékosokat is igazolt, mint a világbajnok Mats Hummels vagy a belga válogatott Axel Witsel. Ez az elegy pedig – párosulva a dortmundiak nemzetközi tapasztalatával – komoly tényezővé emelheti a BVB-t a Bajnokok Ligája idei sorozatában. Mi több, a Dortmund kiválóan kezdte az idényt, az utóbbi öt tétmeccséből négyet megnyert, és 15 lőtt gól mellett csupán 5-öt kapott.

Továbbá a Bundesligába frissen feljutott Union Berlin meglepetésgyőzelme (3-1) is mutatja: a BVB gyengéje a mélyen felállt védelmek ellen mutatkozik meg, ilyen esetekben egyrészt nem eléggé hatékony a támadógépezet, másrészt pedig sebezhetővé válik a védelem a gyors ellentámadásokkal szemben. Ugyanakkor a Barcelona egészen biztosan nem védekező alapjátékkal megy a Signal Iduna Parkba, vagyis Favre csapata a legfőbb erősségére alapozhat majd inkább: a gyors átmenetekre a védekezésből támadásba, vagyis a kontratámadásokra. Marco Reus európai szinten is klasszis, Paco Alcácer kivirágzott Dortmundban, Jadon Sancho pedig a következő óriási ígéret az európai futballpiacon, aki nem csak gyors, de technikás is egyben.

A Barcelonának természetesen nem kell megijednie a német gárdától, de felkészülni belőle a fentiek miatt kötelező. A katalánok egyébként jó hangulatban várhatják a meccset, hiszen egyrészt már 14 meccse veretlenek a BL csoportkörében, másrészt a hétvégén egy válságban levő, de komoly kvalitásokkal bíró csapatot fektettek két vállra magabiztosan a Ligában. Ráadásul Ansu Fati valósággal berobbant az első keretbe, a világklasszis Leo Messi pedig megkapta az orvosok engedélyét a játékra, be is került a keretbe, és minden bizonnyal legalább csereként pályára fog lépni kedd este. Valverde gárdája nem kezdte olyan jól az idényt, mint a BVB, a Bilbao elleni idegenbeli vereség kimondottan rosszul nézett ki, az Osasuna elleni első játékrészről szintén nem lehet pozitívat írni, ugyanakkor a hétvégén felfedezett Frenkie de Jong – Arthur Melo páros, a kettejük szerepeltetésével egyértelműen feljavuló Busquets, valamint a fiatalok, azaz Carles Pérez és Ansu Fati teljesítményei bizakodásra adhatnak okot. Ráadásul Luis Suárez is két góllal tért vissza a sérüléséből, ami még akkor is remek hír, ha tudjuk: Suárez már körülbelül négy éve szenved idegenben a Bajnokok Ligájában.

A Barcelona szemszögéből nézve tehát két szempontból is komoly tétje van az összecsapásnak. Egyrészt a kezdeti botladozások után egy olyan önbizalomfröccsöt szerezhetne Németországban, ami akár egy hosszabb győzelmi szériát is elindíthatna az őszre. Másrészt a ‘F’ csoport nagyon komoly játékerőt képvisel: a BVB és a Barcelona mellett az olasz Internazionale, melyet a nyártól Antonie Conte irányít, is bőven esélyes a továbbjutó helyek egyikének a megszerzésére. Vagyis ha a Barcelona nyerne Dortmundban, úgy már most tehetne egy nagy lépést előre a továbbjutásért vívott harcban.

Borussia Dortmund – FC Barcelona
Signal Iduna Park
21:00

Vezeti: Ovidiu Haţegan

BVB: Bürki – Hakimi, Akanji, Hummels, Guerreiro – Weigl, Witsel – Sancho, Reus, Brandt (Hazard) – Alcácer.

FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, Frenkie de Jong (Rakitic), Arthur (Sergi Roberto) – Carles Pérez (Ansu Fati), Luis Suárez, Griezmann.