Belekapaszkodnak az utolsó szalmaszálba?

Barça - Espanyol előzetes

A spanyol bajnokság 35. fordulójában az FC Barcelona katalán derbit játszik hazai pályán. Szerdán késő este az Espanyol látogat a Camp Nouba, a hazaiak még reménykedhetnek abban, hogy elérik a céljukat, a vendégek kevésbé. A Barça négy pontra a Real Madrid mögött, míg az Espanyol 11-re a még bentmaradó helyezéstől.

A Barcelona a bajnokság újrakezdését követően először játszott igazán jól a Villarreal elleni 4-1-es siker során vasárnap. Habár a vendégek szellősen védekeztek, végre élvezhető és jó meccset játszott a csapat, amiből erőt lehet meríteni az utolsó négy fordulóra, és talán át lehet vinni ezt a szép játékot a Bajnokok Ligájára is. A bajnoki címhez nagyot kell hibáznia a Real Madridnak, és a katalánoknak muszáj megnyerniük a hátralévő fordulókat, ha egyáltalán reménykedni akarnak benne.

Az Espanyol esetét nézve talán már a csoda sem segít rajta. Utolsó, méghozzá 11 pontra lemaradva a 17. helytől, szinte biztos, hogy kiesik. A legutóbbi öt találkozóját elveszítette, és meglepő lenne, ha épp Messiék ellen törné meg ezt a rossz sorozatot. Ha a bajnokságban az egymási elleni mérleget vesszük figyelembe, szintén nem túl rózsás a helyzet: legutóbb 2009-ben nyert az Espanyol a Barça ellen, több mint 11 éve. Szinte minden a Papagájok ellen szól.

Ami a hazaiakat illeti, 29 mérkőzés óta veretlenek a bajnokságban hazai pályán, a Camp Nouban rendszerint megy a játék. Egy győzelem pedig a másik katalán csapat, az Espanyol kiesését jelentené – sőt, már egy döntetlen is. A Barcelonának azonban nem ez kell, hogy legyen a motiváció. Egy győzelem esetén egy pontra csökkentené a hátrányát a Real Madrid mögött, ami némi nyomást helyezne a blancókra. Sima hazai győzelemnek tűnik az előzetesek alapján, de a katalán derbi mindig parázs mérkőzést szokott hozni.

Az biztos, hogy Umtiti, Firpo, De Jong és Dembélé kihagyja a találkozót sérülés miatt. Így újfent a Piqué-Lenglet kettős fog játszani Ter Stegen előtt. Mellettük a két szélen pedig valószínűleg Semedo és Jordi Alba. A középpályán a Busquets-Vidal-Sergi Roberto hármas tűnik a legbiztosabbnak, míg elöl az MSG játszhat – legutóbb jól muzsikált ez a hármas a Villarreal ellen.

Kiejti a Barça a spanyol első osztályból az Espanyolt?

FC Barcelona – RCD Espanyol

Camp Nou, Barcelona

Vezeti: José Munuera

Várható kezdőcsapatok: 

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Vidal, Roberto – Messi, Suárez, Griezmann

Espanyol: López – López, Espinosa, Cabrera, Vilá – Roca, López – Melendo, Darder, Embarba – Tomás

***