Meg tudják menteni a szezont? Barça-Bayern előzetes

Egy meccsen dől el a párharc | Bombaformában a Bayern

Péntek este 9 órától a BL negyeddöntőjében a Bayern Münchenen keresztül vezet a Barcelona útja afelé, hogy megmentse az eddigi csalódást keltő szezonját, ugyanakkor minden jel szerint a szezon eddigi legnehezebb ellenfele fog várni a csapatra a bombaformában játszó németek személyében. Messi a bajnokság elvesztése után úgy nyilatkozott, önkritikát gyakoroltak a gyenge teljesítményük miatt, a Bayern elleni párharcnál jobb lehetőséget pedig aligha kaphat a csapat arra, hogy bebizonyítsa, több van bennük, mint amit az idényben láttunk és hiba volt őket ennyire esélytelennek tartani.

Körülbelül ugyanis egy évtizede nem lépett úgy pályára a Barcelona a Bajnokok Ligájában, hogy az általános vélekedés és a fogadóirodák oddsai alapján is kevésbé esélyesnek számít egy összecsapásban – most, a Bayern München elleni negyeddöntőben viszont ez a helyzet. A szezon eredményeit és a csapatok formáját nézve persze ebben nagyon nincs meglepetés, de többen is azért akkora különbséget vízionálnak a két együttes között, ami mindenképpen túlzó és remélhetőleg kellő motivációt fog adni Messiéknek arra, hogy megcáfolják ezeket a véleményeket.

És hogy mire alapozza mindenki a Bayern fölényét előzetesen? Egyrészt arra, hogy a németek félelmetes formában vannak: oda-vissza nyerve, 7-1-es összesítéssel verték az előző körben a Chelsea-t, előtte is megnyerték az összes találkozójukat a BL-ben és amúgy egy 19 meccses győzelmi sorozatban vannak a Német Kupával és a bajnoki elsőséggel a zsebükben. Bajor oldalon az önbizalommal így biztosan nem lesz probléma, de ehhez mérten Hansi Flick vezetőedző és Thomas Müller is visszafogottan nyilatkozott a meccs előtt. Mindketten kiemelték, hogy a komplett Barcelona ellen készülnek, mivel nagyszerű játékosokból áll a csapat és nem csak Messit kell majd megállítaniuk, ha nyerni akarnak.

A Barcelonának egy kiváló első félidő elég volt a Napoli ellen egy hete a továbbjutáshoz és ezalatt láttuk, milyen az, amikor magas színvonalon, gólra törően és eredményesen is játszik a csapat. Ebben lehet és kell is bízni katalán oldalon, hogy ezt a szintet képes minél tovább hozni a Bayern ellen is a csapat – amihez az első félidei teljesítmény mindenképpen kulcs lesz, mivel a szezon korábbi mérkőzései (Celta Vigo, Osasuna) és Napoli elleni második félidő is azt mutatta meg, a hajrára könnyen el tud fogyni a csapat ereje. Az olaszok elleni visszavágó után persze próbálta elhessegetni ezt a felvetést Quique Setién és a megnyugtató előnnyel magyarázta azt, hogy miért állt vissza teljesen a csapata, ugyanakkor Messi öltözőfolyosóan elhangzott szavai is inkább azt erősítik meg: akart volna többet támadni, de legalább labdát tartani a Barcelona, csak éppen nem tudott.

A Bayern ellen pedig mindenképpen arra számíthatnak Piquéék, hogy magasan le fogják őket támadni a németek és nem csak az elején vagy a végén, hanem az egész mérkőzésen, így a labdakihozatalok és a labdatartás sikeressége lehet a másik pont, ahol sokat nyerhet vagy veszthet a csapat. Ha igazak lesznek a katalán sajtó hírei és Setién négy középpályással fog játszani Messi és Suárez mögött, az ezen a ponton segíthet, ugyanakkor ebből következően nagy kérdés lesz az, mennyire tud offenzív lenni a támadósor. Ha 4 középpályás lesz és Vidal játszani fog, biztosan rá fog hárulni az a szerep, hogy megérkezzen a kapu elé és még ha ebben tényleg nagyon is jó, összességében mégiscsak azt jelenti majd, hogy Messi vállán a szokásosnál is nagyobb teher lesz…

Az este főszereplőit illetően német oldalon a hírek szerint nem sok kérdés van, a fiatal balhátvéd Alphonso Davies hagyott ki elővigyázatosságból edzést, egyébként Pavardon kívül nincs sérültje Hansi Flicknek – ez is mutatja, hogy nagyon jól összeállt a Bayern a szezon végére. Ott lesz így a BL-ben 13 gólos Lewandowski, a Barça egykori játékosa, Thiago és persze a kapuban ter Stegen válogatottbeli riválisa, Manuel Neuer is.

A Barcelonánál ezzel szemben több kérdés van: Messi és Suárez játéka biztosra vehető és a védőnégyes is a szokásos lesz, a kérdés csak az, a korábban említett 4 középpályással (Vidal, Sergi Roberto, Busquets, de Jong) tervez-e Setién, vagy más formációval, esetleg meghúzza a váratlant Ansu Fati és/vagy Riqui Puig pályára küldésével. És persze ott van még Griezmann, de egyelőre minden jel arra mutat, hogy ő csak a padról szállhat be. A jolly joker pedig az az Ousmane Dembélé lehet, aki végül felépült tavaly ősz óta tartó sérüléséből, de senki nem tudja, milyen állapotban van és képes-e akár már most játszani.

Tavaly a Liverpool és két éve a Roma ellen kiválóan kezdte a párharcát a Barça, több góllal nyerte meg az első meccsét, hogy aztán ilyen helyzetből essen ki a visszavágón. Egy biztos, idén a lebonyolításnak köszönhetően nem kell tartanunk attól, hogy így búcsúzik a csapat, mivel nincs visszavágó – így az oddsok ellenére csak abban reménykedünk, hogy a nyerő első meccsek forgatókönyvét még nem felejtették el Messiék…

FC Barcelona – Bayern München
Estadio da Luz, Lisszabon
21:00
Vezeti:
Damir Skomina (szlovén)

Várható kezdőcsapatok:

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Vidal, Busquets, Sergi Roberto, De Jong – Messi, Suárez

Bayern: Neuer – Kimmich, Boateng, Alaba, Davies – Thiago, Goretzka – Coman, Müller, Gnabry – Lewandowski.