Kijevi kirándulás – nem a legjobb passzban

Barça - Dinamo Kijev előzetes

Kedd este 21 órától Kijevben lép pályára az FC Barcelona a Bajnokok Ligája-csoportkörének negyedik fordulójában. A katalánoknak egy pont is elég lehet a biztos továbbjutáshoz, ha a Fradi nem győz Torinóban. Viszont most a vereség is bőven benne van a pakliban, mert sok a sérült és a hiányzó, a csapat pedig nincs a legjobb formájában finoman fogalmazva sem.

A továbbjutáshoz pontot kell szerezni, és egy is elég lehet, ha a Fradi nem győz a Juventus ellen idegenben – a csoportelsőséghez viszont győzni kell mind a Fradinak, mind a Barçának. Ezzel szemben a hétvége folyamán a Barcelona 1-0-ás vereséget szenvedett az Atlético Madrid otthonában, alig tudott helyzetet kialakítani a katalán csapat a mérkőzés alatt. Piqué és Sergi Roberto pedig csak tetőzi a bajt: a középhátvéd 3-5 hónapra, a jobbhátvéd 2 hónapra dőlt ki, de rajtuk kívül is rengeteg a hiányzó. Például De Jong és Messi, akik el sem utaztak Kijevbe, Koeman edző úgy döntött, jobb, ha pihennek mindketten. Így alig maradt bevethető védekező játékos, nem lesz egyszerű megtippelni, hogy milyen felállásban küldi pályára a csapatát a holland mester.

A katalánokhoz hasonlóan az ukrán együttesnél is rengeteg a hiányzó, továbbra is nagyon sok a koronavírusos játékos, így ők kedden sem fognak játszani. Összesen 12 hiányzó van sérülések és pozitív tesztek miatt a Kijevnél. Ettől függetlenül a barcelonai mérkőzésből kiindulva könnyen szerezhet pontot, pontokat a Dinamo, hiszen a Camp Nouban még rosszabbul állt a szénájuk előzetesen, mégis majdnem egy ponttal tudtak távozni. Az biztos, hogy nekik csak a győzelem a jó, ha nem akarják, hogy matematikailag is kiessenek a csoportkörből – persze az EL a reális célkitűzés az ukránoknak. Egyébként nincs nagy formában a Kijev sem: legutóbbi öt mérkőzéséből mindössze két alkalommal tudott nyerni.

A Barcelona eredményei a BL-ben eddig hibátlanok: három mérkőzés, három győzelem, kilenc szerzett, három kapott gól. Ezzel ellentétben a bajnokságban közel sem jönnek úgy a győzelmek, sőt… Hétvégén az Atlético elleni vereség mellett sérülések is sújtják a katalán csapatot. Piqué, Busquets, Fati, Roberto és Araújo sérült, Umtiti erőnléte nincs még olyan szinten, hogy tétmeccsen játsszon, míg Dembélé játéka kérdéses a vállproblémája miatt. Ha még ez nem lenne elég, De Jong és Messi sem lesz ott a csapattal, miután Koeman kihagyta őket az utazó keretből, úgy döntött, hogy rájuk fér egy kis pihenés. Így a maradék játékosok közül Ter Stegen, Dest, Lenglet és Alba kezdetése biztos, a negyedik védő valószínűleg a 21 éves Óscar Mingueza lesz, aki kedden debütálhat. A középpályán Pjanic mellett Alená vagy Puig fog játszani, míg elöl Trincao, Coutinho, Pedri és Griezmann várható.

Kiszámíthatatlan mérkőzésre van kilátás, és az idei Barçát elnézve fontos lesz, hogy ki szerzi meg az első találatot, mert eddig ötször kapta az első gólt a Barcelona a találkozói során, de ezek közül egyet sem tudott megfordítani. Persze most talán egy döntetlen esetén sem dőlnének a kardjaikba a játékosok…

Dinamo Kijev – FC Barcelona

21:00

Stadion NSK Olimpiyskiy, Kijev

Vezeti: Matej Jug

Kijev: Bushchan – Kedziora, Zabarnyi, Mikolenko, Karavaev – Tsitaishvili, Buyalskiy, Shepelev, Pena – Harmash – Supryaha

Barcelona: Ter Stegen – Dest, Mingueza, Lenglet, Alba – Pjanic, Alená (Puig)- Trincao, Coutinho, Pedri – Griezmann.