Trófeával zárhatnak le egy drámai évet

A Spanyol Szuperkupa nem egy nagy trófea. A spanyol nemzeti címek közül talán a legkevésbé fontos, és korábbi években, amikor a Barcelonának ment a szekér, nem is számított különösebben, hogy sikerül-e megnyerni. Nem volt súlya. De ha nem megy annyira, minden felértékelődik, pláne egy olyan év után, mint a legutóbbi.

Mert könnyű visszaemlékezni arra, hogy a Barcelona vezetése alig több mint egy évvel ezelőtt, szintén a Spanyol Szuperkupa után rúgta ki Ernesto Valverdét két és fél év után, akkor az Atlético Madrid győzte le a csapatot az elődöntőben. Az az edzőváltás a kezdete volt egy olyan évnek, ami sikert és örömöt nem nagyon hozott, kivételt ez alól csak fiatal játékosok előretörése, kiteljesedése jelentett.

Köze volt minden cím elveszítése, vergődés sok-sok meccsen, közte akadt egy 2-8 is a Bayern ellen. Most újra itt a Spanyol Szuperkupa, és a Barcelona olyan időszakban van, amikor nagyon – nagyon örül minden apró sikernek, egy trófeának pedig – legyen az bármennyire is jelentéktelen – még inkább. Mert mégiscsak egy trófea lenne, amit más csapatokat megelőzve sikerülhet megnyerni. Már ha sikerül persze.

És nem csak az elmúlt egy év számít, hanem az is, hogy a Barça kerete alaposan kicserélődött, és a keret nagy része olyan futballistából áll, aki nem nyert még semmit gránátvörös-kékben. Az Athletic ellen készülő keretből 14 játékosra igaz ez, Ansu Fatival lenne 15 azon játékosok száma, akik még várnak az első trófeára a Barcelonánál. Márpedig a sikeréhség ettől is függ, az elmúlt év kudarcai mellett természetesen.

Az Athletic ellen ugyanakkor könnyű nem lesz, mert Marcelino edző hamar el tudott érni változást a baszk csapatnál. A Barcelona ellen bajnokin még veszített – az volt az első meccse -, de most csütörtökön a Real Madrid ellen már nyert, és nagyon szervezetten nyert. A kupákra eleve jól ráérző Athletic így biztosan nagyot fog küzdeni és várhatóan újra nagyon fegyelmezett ellenfél lesz. Olyan ellenfél, amely ellen muszáj rendezetten, gyorsan és pontosan futballozni. Jobb játék lenne szükséges, mint a Real Sociedad ellen.

A Barça kezdőcsapatában a legfőbb kérdés Messi játéka. Az argentinnek combizom húzódása van, amit tovább kellene pihentetni, de ő személy szerint játszani akar. Feltételezhető, hogy nincs tökéletes állapotban, és nem is lesz abban a meccsig. Arra van a legtöbb esély most, hogy a keretben ott lesz, és a kispadon kezdi a meccset, majd a találkozó alakulásának függvényében száll be esetleg. De az első perctől valószínű, hogy nem kockáztatja a játékát Koeman, ennél Messi fontosabb hosszú távon.

A többi poszton kevesebb a kérdőjel, a várható kezdőcsapat alább olvasható.

FC Barcelona – Athletic Club:
Sevilla, La Cartuja
21.00

FC Barcelona: Ter Stegen, Dest, Araújo, Lenglet, Alba – Busquets, De Jong – Griezmann, Pedri, Dembélé – Braithwaite.

Athletic Club: Simón, Capa, Núnez, Inigo Martínez, Balenziaga – Vencedor, Dani García, De Marcos, Muniain – Raúl García, Williams.