Csodát kell tenni Münchenben

Barça - Bayern előzetes

A Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában Münchenbe látogat az FC Barcelona együttese, ahol a Bayern fogadja hazai pályán szerda este 21 órától. A katalánoknak – miután a Benficát az előző fordulóban nem tudták két vállra fektetni a Camp Nouban – le kell győzniük a bajorokat, ha biztosan tovább akarnak jutni, és nem a portugálok meccsének az eredményét szeretnék figyelemmel követni.

A Barcelona a hétvégén hazai pályán szenvedett 1-0-ás vereséget a Betis ellen, amit az elmúlt időszakban már megszokott gyenge támadójáték jellemzett. Ehhez képest a Bayern Dortmundban tudott győzni 3-2 arányban többek között Lewandowski duplájának köszönhetően. Az előjelek tehát semmiképp sem a katalánok győzelmét vizionálják, de a németek kissé foghíjas kerete – illetve annak a ténye, hogy számukra tétnélküli a találkozó – kínálhat némi lehetőséget Xaviék számára.

A Bayern magabiztosan vezeti négy ponttal a Bundesligát a Dortmund előtt, és a Bajnokok Ligája csoportját is biztosan első helyen zárta már, csak az a kérdés, hogy 100%-osan fejezik-e be a csoportbéli küzdelmeket. Miután az első helyet már bebiztosították, nem valószínű, hogy Nagelsmann kockáztatni fog olyan játékosokat, akik nincsenek 100%-os állapotban, mint például Lucas Hernández. Rajta kívül biztosan kihagyja a mérkőzést Sarr, Sabitzer, Stanisic, Cuisance, Kimmich, Choupo-Moting, de Goretzka játéka is kérdéses. Ettől függetlenül még így is erős kezdőt tud felküldeni a pályára a Bayern elöl Müllerrel és Lewandowskival, aki élete formájában van – még mindig. A lengyel támadó öt BL-meccsen kilenc (!) gólt jegyez, míg Müllernek épp a Barça a kedvenc ellenfele, hiszen már hét alkalommal is bevette a katalánok hálóját.

Ami a Barcelonát illeti, nagyon nehéz helyzetben van, hiszen ha a Benfica – Dinamo Kijev találkozó kimenetelétől függetlenül tovább szeretne jutni a csoportból, győznie kell Münchenben. Egyszerű a képlet: amennyiben a portugálok nyernek hazai pályán, a Barça kiesik, ha nem győzi le a Bayernt. Minden más esetben a katalánok a továbbjutók. Nagy a nyomás tehát Xavin, aki Ansu Fatira, Pedrire, Braithwaite-re és Agüeróra továbbra sem számíthat sérülés miatt. Így a kezdőcsapatban Ter Stegen előtt Dest, Piqué, Araújo és Jordi Alba kaphat helyet a védelemben. Előttük Busquets és Gavi mellé visszatérhet Frenkie de Jong, míg elöl Memphis két oldalán Coutinho és Dembélé veszélyeztethet.

Nagy meglepetésre van szükség a Barcelonától, különben minden szem a Dinamo Kijeven lesz, és könnyen előfordulhat, hogy az Európa Ligában folytatják a katalánok – az elmúlt 21 esztendőben mindössze egyszer fordult elő, hogy nem jutottak tovább a csoportkörből.

FC Bayern München – FC Barcelona

21:00
Allianz Arena, München
Vezeti:
Ovidiu Hategan (román)

Bayern: Neuer – Pavard, Süle, Nianzou, Richards – Tolisso, Roca – Musiala, Müller, Sané – Lewandowski.

Barcelona: ter Stegen – Dest, Araújo, Piqué, Alba – Busquets, de Jong, Gavi – Dembélé, Memphis, Coutinho.

***