A Barça 21 hónap után nyerhet újra trófeát, Xavi irányítása alatt ez lehetne az első

Real Madrid - Barcelona Spanyol Szuperkupa döntő, előzetes

A Spanyol Szuperkupa döntője Rijádban több okból is különleges lesz a Barcelona számára. Egyrészt azért, mert a Barça véget akar vetni annak a 21 hónapnak, amely alatt nem tudott trófeát nyerni – utoljára 2021. április 17-én a La Cartuja-ban a Copa del Rey-t nyerte meg az Athletic Club ellen (4-0), még Messivel és Koemannal a klubnál -. ráadásul a Szuperkupa megnyerése nemcsak az új projekt megszilárdítását szolgálná, hanem nagy önbizalmat is adna a játékosoknak a 2022/23-as idény második felére.

De enélkül is van elég nyomós ok arra, hogy a Barça ma legyőzze a Madridot a King Fahd Stadionban, vannak más, személyi jellegű okok is a csapaton belül. És nem csak Xavi Hernández reméli, hogy ma este megnyeri első trófeáját, hanem összesen 14 játékos a 24 közül, akik Szaúd-Arábiába utaztak. Arnau Tenas, Baldé, Christensen, Marcos Alonso, Bellerín, Eric García, Koundé, Gavi, Kessié, Pablo Torre, Ferran Torres, Lewandowski, Raphinha és Memphis sem nyert még egyetlen trófeát sem Barcelonában, kivétel nélkül az összes előbb felsorolt játékos az elmúlt két évben érkezett vagy került fel a felnőtt csapathoz.

Ennek eredményeképpen a jelenlegi keretből mindössze 10 játékos tudja, milyen érzés Barça-játékosként legalább egy trófeát nyerni: Ter Stegen, Iñaki Peña, Alba, Sergi Roberto, Araújo, Pedri, Busquets, Frenkie de Jong, Dembélé és Ansu Fati.

Másrészt, ha a Barça legyőzné a Madridot ebben a Szuperkupa-döntőben, akkor Sergio Busquets először emelhetne magasba egy trófeát, amióta ő az FC Barcelona csapatkapitánya, tekintve, hogy az utolsó ilyen alkalomnál, 2021-ben még Lionel Messi tette meg mindezt.

Ahogy az Xavi Hernández mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján elhangzott, a Real Madrid abból a szempontból előrébb jár a Barcelonánál, hogy mivel az ő keretük nem igazán ment át változtatásokon az elmúlt években és több döntőben is szerepeltek, ezért a játékosaik már tudják, hogy milyen érzés ilyen kulcsfontosságú találkozókon pályára lépni, így ebből a szempontból nekik van nagyobb tapasztalatuk, de Xavi kiemelte, hogy pont ezért kellene a játékosainak megmutatniuk, hogy mennyire éhesek a sikerre.

Érdekesség, hogy Carlo Ancelotti, aki már nyolc trófeát nyert a Real Madriddal edzői karrierje során, 2010 óta nem veszített döntőt.

A Real Madrid a Valencia ellen harcolta ki a döntőbe jutást, amely végül büntetőpárbajban bizonyult jobbnak ellenfelénél, csakúgy, mint a Barcelona a Real Betis ellen. Az elődöntők után ugyan mindkét oldalon voltak olyan játékosok, akik kellemetlenséget éreztek, a Madridnál Camavinga és Militao, míg a túloldalon Dembélé és Frenkie de Jong, de úgy tűnik, hogy mindkét együttes számíthat rájuk, így egyetlen hiányzó sem lesz.

A két csapat egyszer már találkozott egymással a 2022/23-as idényben, akkor a Santiago Bernabeúban a Real Madrid a vártnál talán könnyebben 3-1-re nyerni tudott, a hazaiak Benzema és Valverde góljaival már kétgólos előnyben voltak, Ferran Torres a meccs hajrájához közeledve még szépíteni tudott, a pontszerzés reményét pedig Rodrygo oszlatta el, aki az utolsó percekben büntetőből volt eredményes. Ezt a találkozót abban az időszakban rendezték, amikor a Barcelonának sok sérültje volt, különösen a védelemben, Araújo nem is volt már bevethető állapotban, Koundé pedig éppen akkor tért vissza és bár vállalta a játékot, közel sem biztos, hogy 100%-os állapotban volt.

Azóta sok minden történt, a Barcelona számos szempontból fejlődött és úgy ment el a világbajnoki szünetre, hogy két ponttal vezette a bajnoki tabellát a Real Madrid előtt, azonban a világbajnokság utáni időszak nem igazán hozott meggyőző teljesítményeket, Xavi Hernández legénysége ugyanis az Espanyol, az Intercity és a Real Betis ellen is vezetést tudott szerezni, de ezután a csapat rendre visszavett a tempóból és már nem feltétlenül törekedett arra, hogy egy esetleges második találat megszerzésével lezárja a mérkőzést, ha pedig voltak is kisebb lehetőségei erre, akkor ezeket nem sikerült kihasználnia. Mindez egy ilyen mérkőzésen egészen biztosan nem fér majd bele. A másik oldalról megközelítve a dolgokat viszont egy ilyen siker nagy lökést adhatna a csapatnak a közeljövőre nézve.

Real Madrid – Barcelona 

Spanyol Szuperkupa döntő

King Fahd stadion, Rijad

20:00

Vezeti: Ricardo de Burgos Bengoetxea

Várható kezdőcsapatok:

Real Madrid: Courtois – Mendy, Rüdiger, Militao, Nacho – Modric, Kroos, Valverde – Vinicius, Benzema, Rodrygo

Barcelona: Ter Stegen – Jordi Alba, Christensen, Koundé, Araújo – Pedri, Frenkie de Jong, Busquets, Gavi – Lewandowski, Dembélé

***