Hogyan pontozunk? – A szerkesztőség véleménye

Kis útmutató, mi alapján adjuk a pontokat a meccsértékelőkben

Bár néha egyszerű dolgunk szokott lenni, általában sok vita van arról a szerkesztőségben köztünk is, kit “hányasra kellene” pontoznunk a meccsek után. Sok szempontot figyelembe lehet venni, mindenki egy kicsit másképp látja a meccset, ami ugyan nem baj, de a pontok mögött sokszor mi sem voltunk egységesek eddig, mi alapján adtunk valakinek “jó” vagy “rossz” értékelést – és egyáltalán, mit jelent egy konkrét szám.

Emiatt kicsit egységesítettük, amit lehetett, de az fontos, hogy továbbra is a mi szubjektív véleményünk – vagyis az egyes szerkesztőké – lesz a középpontban a pontozáskor, nem objektív, statisztikákra alapozott pontozást akarunk adni. Most az alapelvek mögé nektek is egy kis betekintést nyújtunk: alább megtaláljátok, mit jelentenek a számok, miket veszünk és nem veszünk figyelembe a pontozáshoz.

Milyen intervallumban értékelünk?

Egy 1-10-ig tartó skálán, ami kellően tág, hogy különbséget lehessen tenni a játékosok között, de mégsem egy túl tág, ahol túl nagyok lennének a különbségek. Illetve eddig is 10-es skálát használtunk.

Hányasról indul a 0. percben az értékelés, mi az alap? Miért?

Az 5-ösről indulunk, ez a nyitó érték, ami egy full átlagot jelentene. Azért nem a 6-osról, mert ha valaki 5-össel zár, annak legalább már van negatív jelentése: egy 10-es skálán inkább volt rossz, mint jó, de nem különösen rossz; illetve semmi/minimális pozitív hatása volt a meccsre.

Mit jelentenek az egyes értékek?

1 – Botrányos. Gyakorlatilag az ellenfél beépített embere volt; a teljesítménye alapján nem méltó rá, hogy bármelyik focicsapat mezét újra felvegye, nem hogy a Barçáét.

2 – Katasztrofális. Gyakorlatilag döntő szerepe volt abban, hogy a meccs/kiesés/rossz eredmény így kialakult, gyakorlatilag emberhátrányt jelentett és a teljesítménye nem élvonalbelii játékoshoz méltó volt.

3 – Pocsék. Rengeteg hibája volt, ha a meccs nem is rajta ment el, de jelentősen hozzájárult kapott gól(ok)hoz, oda vezető megmozdulásokkal vagy éppen (támadóknál) sok-sok vagy kevés, de óriási kihagyott helyzetekkel. Saját magát jelentősen alulmúlta, a társaknál is rosszabbul és a Barça mezhez sem méltóan játszott.

4 – Gyenge. Saját magához képest és a csapattársakhoz képest is sokkal rossabbul játszott, a hibái/gyenge megoldásai túlsúlyban voltak a jobb pillanataival szemben. Nem volt kirívóan rossz, meccset döntően befolyásoló hibája sem volt, de sok hibával játszott.

5 – Átlag alatti. Nem tudott hatással lenni a csapatra és a játékra, a tőle minimálisan elvárt szintet sem hozza. Kiemelkedő momentuma nem volt, de komoly/sok hibái sem voltak.

6 – Átlagos. Hozta a kötelező minimumot, amit tőle el lehet várni. Voltak jó és rossz pillanatai, megmozdulásai, de az átlagossal lehet legjobban leírni. Összességében viszont inkább jó volt, mint rossz.

7 – Jó. Hozta magát és amit tud, segített a csapatnak jól teljesíteni (nyerni, fordítani, visszahozni a meccset vagy éppen elkerülni a pontvesztést), de nem feltétlen/nem csak rajta múlt. Jobbára kiemelkedő momentumok nélkül zárta a meccset, alig volt hibája, rossz megmozdulása.

8 – Kiváló. A mérkőzés alakulására és az eredményre jelentős (pozitív) hatással volt, a kulcsjátékosok között volt. A társakhoz képest a kiemelkedőbbek közé tartozott, saját mércéjével nézve pedig a legjobb formáját idézte.

9 – Kulcs. A meccs (egyik) legjobbja, elsősorban miatta lett az eredmény végül az, ami lett. Messze kiemelkedett a társak közül; a saját szintjét és a vele szemben elvártakat is (magasan) felülmúlta. Az ilyen meccsek után emeli a Transfermarkt sok millió euróval a becsült értékét.

10 – Világklasszis. Ha a mérkőzés jelentőségét, az ellenfél erejét, a meccs képére gyakorolt hatását és a saját, egyéni játékát/mutatóit nézve is fantasztikus, világklasszis szintű volt. A szezononkénti néhány alkalom egyike volt, amikor megállíthatatlan volt, nem csak győzelemre vezette a csapatát, hanem évek múltán is emlékezni fogunk erre a meccsére.

Ami még fontos lehet:

– Mindenkit elsősorban saját magához mérünk: más pontot kell, hogy kapjon egy duplázásért Messi vagy Vidal vagy éppen Lenglet. Másodsorban pedig a társakhoz is mérünk, illetve nagyon fontos, hogy figyelembe vesszük az ellenfél, a bajnokság vagy mérkőzés erejét/jelentőségét is, vagyis nyilván nem mindegy, hogy a Leganes vagy a Liverpool ellen a BL egyenes kieséses szakaszában éri el az előbb említett duplát.
– Védekezőbb játékosoknál gólhoz vezető hiba, támadóbbaknál sok kihagyott helyzet, pláne gól nélkül az egyre rosszabb értékek felé vezetnek – minél több hiba, rossz megoldás, meccset befolyásoló mozzanat, annál rosszabb értéket kell kapjon valaki a végén.

Ha egy csere beáll, legalább hány perc/milyen hozzájárulás után értékeljük/nem értékeljük?

Legalább kb. 15 perc játék után, azalatt nem értékelünk – de ezt nem mindig nézzük majd ilyen szigorúan. Illetve vannak kivételek is: számíthat, ha valaki gólt szerez / gólpasszt ad pár perc alatt, kiállítatja magát, illetve ezek a meccs kimenetele szempontjából jelentősek voltak-e vagy sem.

Sárga lapnak, piros lapnak van hatása a pontozásban?

Akkor vesszük ezeket figyelembe, ha ezek miatt valaki eltiltott lesz és nagy érvágás lesz a kiesése; illetve meccset befolyásoló hatással bírt-e a lap a meccsre vagy sem.

***

Egyedi vagy hivatalos Barçás cuccokra vágysz?
Nézz be az Eurobarca shopjába és válassz valamit akár magadnak, akár ajándékba!