Pedrivel új mágus van születőben… kár, hogy védőként nem használható

Van minek örülni és bánkódni is a Juve elleni győzelem után. De most túlsúlyban vannak a pozitív benyomások. Néhány ilyen kiragadva, a teljesség igénye nélkül. Szubjektíven.

Nem Iniesta, de Pedri… – avagy a nagy elődöknek lehet utódja

Természetesen nagyon korai olyan legendákhoz hasonlítani a még mindig csak 17 éves Pedrit, mint Andrés Iniesta, hiszen ő a maga nemében megismételhetetlen. Ahogyan ő játszott elegánsan, aligha fog még valaki. Pedri is másként jó, de a meghökkentő újra és újra az, hogy mennyire jó. Nem lehet elengedni a korát ebben a kontextusban, mert ilyen érettséggel, intelligenciával senki nem szokott játszani 17 évesen.

A Barcelona legjobbjai között van, nagyon kevés hibával játszik. Ha labdát kap, általában csak javul az adott játéka a csapatnak. Ha rátapad az ellenfél védője, vagy akár többen is, egyáltalán nem jön zavarba, úgy folytatja, mint azelőtt. Meg lehet érteni, hogy Ronald Koeman ilyen bátran beveti a legerősebb csapatok ellen is, mert azt látja, nem korai. A Marca egészen addig ment értékelőjében, hogy “Pedri úgy játszott a Juventus otthonában, mintha már világsztár lenne.“

Nem a La Masia “terméke”, de nagy kár, mert jó reklám lenne. Mindenestre ha a fejlődése töretlen marad, felérhet arra a szintre, mint korábban Iniesta vagy Xavi voltak.

De Jong berendezkedhet a védő poszton? – avagy amitől félni lehetett, bekövetkezik?

A szezon indulásától téma, hogy a Barcelonának 3 középső védője van. Nyilvánvalóan kevés, erre még Bartomeu ex-elnök sem mondaná talán, hogy büszkék vagyunk rá. Közülük egy, Piqué már közelít a 34 éves korhoz. Araujo pedig megsérült Torinóban, lehet reménykedni, hogy ne dőljön ki hosszú időre – combizom sérülése van. Mindenesetre Frenkie de Jong játszott helyette – más megoldás híján – középső védőként. Még Ajax-játékos korában néha-néha játszott ezen a poszton, ezért is gondolhatott rá a vészhelyzetben Koeman.

Ám hosszú távon ez így nyilvánvalóan nem tartható. A téli átigazolási időszakban nagyon kellene tudni igazolni egy újabb középső védőt, ha lesz rá forrás…

fc barcelona maszk

Dembélé most nem aludt el – avagy van olyan, hogy pozitív meglepetést szerez

Dembélé olyan, mint 19-re lapot húzni. Őrültség, sok bukást hozhat magával, de néha bejön. És ha éppen jó napot fog ki, mint a Juve ellen is, akkor húzóemberré tud válni. Kiszámíthatatlan volt, a védők határozottan szenvedtek ellene. Mivel két lábas, különösen nehezen kiismerhető, persze ehhez az is kell, hogy jó döntéseket hozzon. Most ésszel is játszott, nem csak gyorsasággal, és jól játszott össze a társakkal, köztük Messivel is. Bárcsak több hasonló meccse lenne.