Egy napra végre mosolyogtak

Nagyon jót tehet minden szurkoló és minden játékos lelkének, hogy a karácsony néhány napján úgy lehet megpihenni, hogy ez a meccs marad meg az emlékezetben, és nem sok korábbi találkozó. Meggyőző siker és meggyőző játék – idegenben. Végre!

Koeman most jót rajzolt a táblájára

Az alapvetés az, hogy a Barça győzött, simán győzött, jól játszva győzött, ráadásul idegenben. Ez pedig manapság sajnos hír. Újabb hadrenddel és taktikával rukkolt elő Ronald Koeman a Valladolid elleni meccsre, és ez most nagyon is működött. Úgy keverte meg a lapjait, hogy a csapat hátul a három középső védővel stabil és gyors volt, elől pedig volt mélység, sok mozgás, gyors labdajáratás a támadójátékban – pedig papíron egyel kevesebb támadó szellemű játékos fért így a csapatba. Ehhez a legtöbbet Messi és Pedri tették hozzá, de kellettek hozzá a szélsők, Dest és Alba, a sokszor felérő De Jong, illetve Braithwaite is. Természetesen igaz, hogy Messi sokkal jobb volt, mint korábbi meccseken, hasonlított saját magához, és ez számít. De ehhez az is kellett, hogy társakra talált, volt kivel összejátszania, és hogy láthatóan így élvezte is a játékot.

Pedri, mint Messi társa

Pedrit sokan és sokszor dicsérték már az ősszel, ez az eset sem kivétel. Most azt lehet megállapítani – és nem csak ez alapján a meccs után – hogy talán ő az a csapatban – Jordi Albát nem feledve -, aki a legjobban megérti magát Messivel, és ez azért óriási szó, mert ő a maga 18 évével olyan érettséggel képes játszani, ami ezt lehetővé teszi. A játékintelligencia, a minőség, a nagy tudás itt már elengedhetetlen. Leo nyelvét beszélni a pályán egyben azt is jelenti, hogy nagyon-nagyon jó vagy. És a Marca nagyon találóan megállapítja azt is, hogy bár sokakat ez bánthat, de Xavi és Iniesta sem játszottak 18 éves korukban ilyen jól, és ilyen sokat sem. Ehhez ráadásul még azt is hozzá kell tenni, hogy talán az elvárások ma még magasabbak is, mint amikor a két legenda próbálkozott fiatalon a csapatba kerülni.

Akik aggódhatnak: Griezmann, Coutinho, Busquets…

Ha így is megy, akkor lehetséges, hogy kisebb szükség van azokra, akik a padon ültek – és adott esetben el sem mentek melegíteni. Mint például Griezmann. A francián kívül azonban nem volt ott a csapatban Coutinho és Busquets sem, és egyikük sem hiányzott. Umtiti kimaradása nem hír, talán csak az, hogy teljesen világos: Araújo és Mingueza is egyértelműen előtte vannak a sorban. De az látszik, hogy nem a nevek nagysága vagy a múltban elért eredmények fognak dönteni a játéklehetőségekről a Barcelonában.