„Jól működő kilences” nélkül vajon meddig lehet jutni?

Egy nagyon jó, és egy visszafogott félidőt produkált a Barcelona Huescában, ahol volt ok az örömre, de sajnos valamennyire a bánatra is, mert ezt a meccset sokkal hamarabb le kellett volna zárni. Pozitívumok és negatívumok az újév első meccse után.

Fájdalmas gólínség 9-es nélkül

A Barcelona egész eddigi szezonjáról el lehet mondani, hogy gond van a helyzetkihasználással, általánosabban a góllövéssel. Kevés olyan meccs volt, amikor a hatékonyság jellemző volt a csapatra, ráadásul bárki is kerül a 9-es posztra, sokszor előfordul, hogy nincs igazán súlya a jelenlétének. Most Braithwaite játszott kezdőként, Griezmann mindössze 10 percet kapott a hajrában, ez a felállás az elmúlt időszak fényében nem meglepetés, és nem tűnik igazságtalannak sem. De ez sem jó, messze nem az igazi.

A probléma az, hogy a Barcelonának másik kilencese nincs, és hiába a sok játéklehetőség, megnyugtató megoldásnak sajnos sem Griezmann, sem Braithwaite nem tűnik. Márpedig gólokat szállító, helyzeteket teremtől kilences nélkül minden fronton borzasztó nehéz lesz harcban lenni a végső sikerért. Igazolja ezt ez a meccs, és számtalan korábbi is.

De a második vonal jól vizsgázott

Legalábbis az első félidőben mindenképp. Dembélé a legjobb arcát mutatta, odafigyelt, nagyon kezdeményező volt, jól kamatoztatta a gyorsaságát. Messi is sokat vett részt a játékban, ahogy Pedri is, ők mozgatták úgy a csapatot, hogy jöjjenek a helyzetek. És jöttek is, ezúttal bőven voltak szépen végigjátszott támadások, a helyzetek sajnos kimaradtak. A rosszul sikerült lövésekből sem volt hiány, és ezekben élen járt Messi és Dembélé, de ezen túl – főként az első félidőben – a játékuk nagyon is dicsérhető volt. Ez a hármas (Messi, Dembélé, Pedri) könnyen a kezdő csapatban ragadhat a következő mérkőzésekre, ha egészségesek maradnak.

De Jong jó példát mutat?

Nem olyan régen szerezte csak meg az első idei gólját, az Huesca ellen jött a második. Nem is ez a fontos, hanem az az igény, hogy a játékosok bátrabban törjenek be a vonalak közé és keressék az üres területeket. Jól működő középcsatár játék hiányában ez még inkább felértékelődik. De Jong ebben jó, de tőle is több olyan előretörésre lenne szükség, mint amit a góljánál mutatott. Az valószínű, hogy sem Busquets, sem Pjanic nem fog hasonló erényeket felmutatni, de másoknak jó lenne, ha tudnának ihletet meríteni, mert mint a példa is mutatja, az ilyen, váratlan beindulások gólokat érnek.