Eurobarca Blog: Dembélé, a Barça jövője?

EUROBARÇA BLOG

Így írtok ti!

Lassan egy hete témát szolgáltat nekünk Ousmane Dembélé és a körülötte kialakult helyzet, miszerint problémák vannak a magatartásával, életmódjával, a barcelonai beilleszkedésével. Egy ideig nyíltan nem mondta ki senki, hogy bármi gond lenne vele, de a héten a klub leült a játékossal és ügynökével is beszélgetni arról, mik az elvárások vele szemben, ami egyértelművé tette, hogy nem akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat. A kérdés ugyanakkor továbbra is ott lebeg előttünk: képes megugrani Dembélé a Barça által magasra tett lécet? A csapat és a francia játékos közös jövője lett a témája  Bíró Dávid legújabb blog bejegyzésének is. 

Dembélé 2017. augusztus 25-én csatlakozott a Barça keretéhez. Az ominózus Neymar transzfer után érkezett 105+40 millió euróért. Neymar pótlására? Igen is, meg nem is. Neymar a baloldalon játszott, míg Dembélé a jobb oldalon is futballozik a Barcelonában. Ez elsősorban a Barca taktikája miatt, van, hiszen rendre tükör-szélsőkkel áll fel a csapat, akiket a magasan játszó szélső védők támogatnak. Ez azért előnyös, mert a tükör-szélsők az ellentétes láb miatt a befelé cselezéssel/mozgással könnyen kapura törhetnek, míg a szélső védők támogatása az esetleges beadásokra nyújt megoldást vagy a keresztbemozgásokkal való ember elvitelben nyújtanak segítséget a támadásoknál. Emiatt (is) olyan gólerősek a csapat szélsői.

Dembélé 2015-ben tűnt fel az európai futballtérképen a francia Rennes csapatában, ahol az első szezonjában 26 mérkőzésen 12 gólt szerzett a Ligue 1-ben. El is nyerte az év fiatal játékosa címet. Mikaël Silvestre a Rennes sportigazgatója Cristiano Ronaldo-t látta benne, aki pont abban a korban igazolt a Manchester United csapatához.

A Borussia Dortmund fel is figyelt a tehetségre és 15 millió euróért megvásárolta a játékjogát. Első Bundesliga szezonjában 32 meccsen 6 gólt szerzett valamint 6 német kupa találkozón még 2 találatot. A Bajnokok Ligájában 10 alkalommal lépett pályára, ahol további 2 gólt jegyez. Elsősorban azonban inkább a fontos gólpasszai és a cselezési késsége volt az, ami kiemelte a versenytársai közül. 13 gólpasszal zárt a bajnokságban, 6 asziszt a BL-ben és még 2 a Német kupában.

A legemlékezetesebb, mérkőzése, talán a Bayern München ellen vívott Német Kupa elődöntő volt, ahol 2-1-es hátrányból fordított a Dortmund. Dembélé a 69 percben Aubameyangnak adott gólpasszával, majd a 74. percben a saját találatával segítette a döntőbe csapatát, ahol az Eintracht Frankfurtot győzték le könnyedén 3-0-ra. Dembélé lett a szezon újonca és az év csapatába is beválasztották.

Majd jött 2017 nyara és a híres, vagy hírhedt Neymar-traszfer, ami a feje tetejére állította az átigazolási összegeket. A PSG 222 millió eurót adott az FC Barcelonának a brazil játékjogáért. Az addig remekül működő MSN (Messi-Neymar-Suárez) trió felbomlott és amúgy is új edzővel (Valverde) rajtoló csapatnak pótolnia kellett a Neymar okozta űrt.

Három komolyan vehető név jött szóba. Az akkor még Liverpoolban játszó Philippe Coutinho, az Athletico Madridot erősítő Antoine Griezmann és a Borussia Dortmundban játszó Ousmane Dembélé. Coutinhoért 72 Millió fontot adott volna a Barca, de a Liverpool 183-mat szeretett volna. (2018 januárjában 105 millió font ellenében csatlakozott a katalán csapathoz, ami 142 millió fontra nőhet, amennyiben a szerződésben foglalt tikos záradékok teljesülnek). Griezmann-ért hibába fizette volna ki a Barca a kivásárlási árat, a francia támadó érzelmi okokból nem igazolna a gránátvörös-kék egyesülethez, így az egyetlen lehetőség maradt Dembélé.

Dembélé a 2017/18-as szezonban, minden sorozatot tekintve 23 mérkőzésen lépett pályára (La Liga 17 meccs / 3 gól / 7 gólpassz, Copa Del Rey 3/0/1 BL 3/1/0). Ezeken összesen 1130 percet játszott, ami átlagosan 49 percet jelent. Valverde látványosan nem számított rá a komolyabb tétmeccseken és a bajnokikon is rendre csereként lépett pályára, vagy ha mégis kezdett, akkor is ritkán játszotta végig a mérkőzéseket. Ráadásul a sérülések is hátráltatták: szeptember közepén, alig, hogy elkezdődött a bajnokság, combizom sérülés miatt 106 napot hagyott ki, majd miután visszatért két héttel később izomhúzódást szenvedett, ami közel újabb egy hónap regenerációt vett igénybe.

A beilleszkedés egyértelműen sikertelen volt, de ezt sokan a rá nehézkedő nyomásnak, fiatal korának, az új környezetnek és persze a sérüléseknek tudták be. Olykor meg-megvillantotta tudását, de összességében ez egy elég rossz szezonnak tudható be a francia világbajnoknak, hiszen a 2018-as világbajnokságon is csupán kiegészítő ember volt 4 meccsen 165 percet kapott, ebből a kiesési szakaszban egészen pontosan 2 perc jutott neki.

A Barcelona szurkolók joggal várhatták, hogy majd ebben a szezonban megmutatja magát Dembélé és bizonyítja, hogy érdemes volt rá tetemes összeget fordítani. A Sevilla elleni Spanyol Szuperkupa találkozón többek között az ő találatával nyert a Barça. Az első fordulókban a La Ligában kezdőként kapott szerepet, de általában le is cserélték őt, ráadásul egyre korábban.

A kezdőcsapatba kerülés sem mindig sikerül eddig neki, nemhogy a meghatározó játékossá válás. Pedig ezt a korábban már emlegetett, a hasonlóan nagy volumenű igazolásnak Coutinhónak már rég sikerült. Ezen még Messi 5 mérkőzéses sérülése sem segített. Messi helyét Rafinha foglalta el, akiről tavaly már le is mondott a Barcelona, de az Inter érthetetlen okok miatt nem élt a vásárlási opciójával. A spanyol kupában a 3. ligás Cultural Leones elleni 1-0-ra mérkőzésen teljesen ráépült a csapat játéka, de még csak jó megmozdulást sem igazán lehet tőle felidézni. Azon a meccsen a teljesítménye értékelhetetlen volt. Pedig itt tudta volna megmutatni, hogy lehet rá számítani.

Dembélé sokszor feleslegesen ad el labdákat, elcselezi magát. Fontos a védekezéséről, pontosabban annak hiányáról is beszélni. Kicsit idegen testként működik a csapattól. A probléma az, hogy a Barça egy stílust és egy gondolkodást visz a pályára minden találkozón, amit eddig Dembélé nem tudott magáévá tenni. A hétvégi Betis elleni bajnokira, még csak a keretbe se nevezte Valverde, aki így nyilatkozott a játékosról:

„Nem fogyott el a türelem vele szemben, nem büntetésről van szó. Mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. A Barça egy csapat. Néha egyes játékosok kerülnek be a keretbe, néha mások. Én mindig a legjobbat keresem. Ousmane legutóbb kezdő volt, most kimaradt. Fegyelmezetlenségekről van szó? „A belső ügyek az öltözőn belülre tartoznak. Szakmailag értékelem és döntöm el, mi a legjobb a vasárnapi meccsre. Csapat és egyéni szinten is. Mindannyian segíteni szeretnénk az összes játékosnak, hogy jobbak legyenek, Suáreznek, Messinek vagy Umitinek is…”

Ha megnézzük Dembélé instagram és twitter oldalát, akkor kevés nem a labdarúgással kapcsolatos képet/posztot találunk, viszont az a kevés tartalom, ami eltér ettől, az nagyon árulkodó a személyiségét tekintve. Ez a 21 éves srác egy gyerek. Hogyan várhatná el az FC Barcelona, hogy felnőjön ahhoz a feladathoz, hogy hétről hétre a hátán vigye a csapatot, ha még maga sem nőtt föl? Hiába a nyilatkozatok, a probléma Dembélé személyisége és nem a képessége. Nem passzol a Barcelonához. Nem elég fegyelmezett a pályán és azon kívül, nem úgy gondolkodik, ahogy a csapat és a szurkolók, és ha ezen nem tud változtatni, akkor az a bizonyos türelem el fog fogyni, ami nem csak Dembélé, hanem a Barça kudarca is lesz, a tehetsége és az óriási elherdált összeg miatt is…

Írta: Bíró Dávid – Terapeuta

***

Amennyiben kedvet érzel ahhoz, hogy bármilyen témában – aktualitás, klubtörténelem vagy riválisok – kifejtsd a véleményedet, kérjük, küldd el az írásodat az eurobarca@eurobarca.hu e-mail címre és ha elég jó, megjelentetjük az oldalon. A szerkesztõség fenntartja a jogot magának arra, hogy csak a nyelvtanilag és stilisztikailag egy bizonyos szintet meghaladó írásokat közölje az oldalon.