Arthur mutatja az utat a Barçának

Arthur képes lehet hosszú távon pótolni Xavit

EUROBARÇA BLOG

Az FC Barcelona három éven belül elvesztette a két világklasszis középpályását, Xavi Hernándezt és Andrés Iniestát. Ezt valószínűleg a világon bármely csapat megérezte volna, azonban a katalánoknak még talán ezt is sikerült a lehető legkisebb mértékben megszenvedni. Három év után viszont sikerült igazolni egy olyan játékost Arthur személyében, aki ténylegesen pótolhatja Xavit. Frenkie de Jong érkezésével akár Iniestát is sikerülhet pótolni?

Úgy tűnt, a Napot már elnyelték a sötét felhők, miután két legendás középpályás is elhagyta a klubot Xavi Hernández és Andrés Iniesta személyében. A Camp Nou fölé sötét felhők emelkedtek, hiszen elvesztette az FC Barcelona az arany generáció középpályájának három tagjából a két legértékesebb darabját. Szinte valószínűtlennek tűnt, hogy ilyen világklasszisokat bárki is helyettesíteni tudjon. A klub  kényelmetlen helyzetbe került, mert muszáj volt megpróbálnia kitölteni az említett két világklasszis távozása után keletkezett űrt.

A Barça történelme olyan játékosokkal büszkélkedhetett, akik újrafogalmazták, hogyan is kell játszani a labdarúgás nevű sportot. A laikusoknak úgy tűnt, hogy mindez gyerekjáték, azonban kiderült, hogy mégsem olyan egyszerű. Nehezebb volt pótolni Xavit és Iniestát, mint sokan gondolták volna. 2018 március 8-án azonban a katalán klub leigazolta Arthur Melót, és azóta ismét megvan a remény, hogy a Nap ragyoghasson a Camp Nou felett. Egy fiatal, tehetséges és ígéretes középpályás csatlakozott a Barçához, új reménysugarakat adva a szurkolóknak.

A fiatal játékos játékstílusában remekül felfedezhető a Cruyff-i filozófia. Mozogj üres területbe, kérd a labdát, tartsd meg, majd passzolj pontosan. Az időközben már távozó Robert Fernández ex-sportigazgató nem hibázott abban, hogy leszerződtették a brazil bajnokságból a jövő reménységét, és utolsó döntéseinek egyike több, mint szenzációsnak minősíthető. Arthur stílusa nagyon hasonlít Xaviéhoz. Az elődjéhez hasonlóan ő is rengeteget forgatja a fejét, hogy állandóan tudja, hol tartózkodnak az ellenfél játékosai. Ezen kívül ugyanúgy nagyon kevés labdát ad el, ritkán fordul az vele elő, hogy 90% alatt lenne egy mérkőzésen a passzpontossága.

Arthur fő erőssége az agyában rejlik. Rendelkezik azzal a képességgel, hogy bármilyen játékszituációban nyugodt és higgadt maradjon. Ezt már többször megtapasztalhattuk, akár a Bajnokok Ligájában is a legerősebb játékosok ellen. Az, hogy úgy tartja meg a játékszert zsebkendőnyi területen, ahogy Xavi, a közeljövő egyik legjobb irányítójává avanzsálhatja. Arthur megmutatta az elmúlt fél évben a katalánoknak azt az utat, amit követniük kell. Frenkie de Jong leigazolásával talán részben tényleg sikerülhet Xavit és Iniestát pótolni.

Arthur még mindig csak egy 22 esztendős játékos, remélhetőleg még sokáig élvezhetik a gránátvörös-kékek a játékát. Ő egy igazán nagy csiszolatlan gyémánt, egyelőre nagyszerű munkát végez. Hogy a híres ‘Barça Ball’-t idézzük: „Élvezd Arthurt, élvezd a Barçát.”