Valverde és a második vonal

"Mindenki" fontosnak érzi magát | A rotáció sokat érhet hosszú távon

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

Jordi Alba úgy nyilatkozott a Girona legyõzése után, hogy „Valverde tökéletesen kezeli a keretet. Mindannyian játszunk.” És ez ugyan egy kicsit túlzás, az tény, hogy a „Hangya” jobban variál a kártyáival, mint azt Luis Enrique tette. Jobban épít a tartalékokra, és nem fél attól, hogy használja õket éles helyzetben is.

A cseréknek nyilvánvalóan nem csak matractölteléknek kell lenniük, és ez volt a Barcelona egyik fõ gyenge pontja a tavalyi szezonban. Amikor ugyanis igazán kellett volna, nem volt kihez nyúlnia Luis Enriquének. Ezt most úgy néz ki, hogy szeretné megelõzni Ernesto Valverde, aki több játékosnak több poszton is lehetõséget ad, ezzel egyrészt pihenõt ad a vitathatatlan kulcsembereinek, másrészt élesen tart és több poszton is bevethetõvé tesz mindenki mást.

Valverdének természetesen érdeme az is, hogy láthatólag jól érzi magát Iniesta, Busquets, Rakitic vagy éppen Jordi Alba jelen pillanatban a csapatban. De ahhoz, hogy jól érezze magát Denis Suárez, Paulinho, Aleix Vidal, Deulofeu vagy Mascherano is, arra van szükség, hogy õk is a pályán legyenek rendszeresen, és érezzék, feladatuk van. A jelek szerint ezzel tisztában van Valverde is, aki elkezdett rotálni, és át tudja adni a játékosoknak, hogy õk mindannyian fontosak a számára és az egész csapat számára.

Tény ugyanakkor, hogy ez a fajta szemlélet még nem igaz mindenkire, és kérdés, hogy eljön-e a többiek ideje. Arda Turan és Vermaelen jó eséllyel tényleg nem sokat számítanak Valverde számára, Rafinha még sérült, de André Gomes és Paco Alcácer egyelõre teljesen kimaradtak a rotációból. Nagy kérdés, hogy õk mennyi lehetõségre számíthatnak a jövõben.

Mert a végcél tényleg az, hogy mindenki, vagy tényleg majdnem mindenki érezze úgy a keretben, hogy meg van a feladata, számítanak rá, és hozzá tud tenni a csapat összteljesítményéhez. Ezt pedig nem csak néhány könnyebb bajnoki után, hanem az egész õsz után is éreznie kell mindenkinek.