Señor Coutinho, itt nem te vagy a főnök

Vacilláltam a keddi meccs után, hogy írjak-e arról, Coutinho mennyire buta dolgot csinált azzal, hogy a gólját a fülét befogva ünnepelte – egyértelműen a felé kritikus tömegeknek üzenve. De aztán nem írtam meg, még akkor sem, amikor láttam Rivaldo nyilatkozatát a témában, aki azért tudhatja, milyen sztárnak lenni Barcelonában. Nem írtam meg eddig, amíg nem láttam, hogy hogyan reagált Coutinho a saját közösségi oldalán a keddi mutatványára.

Mi is történt? Coutinho nem játszott rossz meccset kedden. Lőtt egy szép gólt, volt szerepe Messi második góljában is a labdaszerzéssel, és a korábbiaknál sokkal jobban részt vett a csapatjátékban. De azt én legalábbis nem állítanám, hogy a csapat játékának húzóembere lett volna, hogy vezérekhez, sztárokhoz tartozó produkciót nyújtott volna. A góljánál befogta a fülét, és a csütörtöki bejegyzéséből arra lehet következtetni, hogy tényleg azt akarja jelezni vele amit mindenki gondolhatott. Ő üzent vissza a kritikusainak, hogy őt aztán nem érdekli, ki mit mond.

Mit is nyilatkozott Coutinhóval kapcsolatban Rivaldo szerdán?

„Őt nagyon szeretem, mint futballistát már a liverpooli időszaka óta. Nagyon drága igazolás volt. A Barcelona sokat fizetett érte, és egyelőre ő nem a szurkolók nagy példaképe. Többet kell nyújtson, több karakter kell legyen benne, hogy döntő játékos legyen. És azokon a napokon, amikor Messi és Suárez nem lőnek gólt, neki kell felnőnie a feladathoz. Benne szezononként 25 gól kell legyen, ezen felül a fontos meccseken gólokat kell szereznie.”

„Nem volt egy szép gesztus. Lőtt egy nagy gólt, de soha nem szép ilyesmit csinálni a szurkolóiddal. A közönség azért kritizálja a játékost, mert tudja, hogy többet kell adnia. Nem tudom, hogy mi történt vele a héten, mit olvasott az újságban vagy látott a tv-ben, de tovább kell dolgoznia, a következő meccsre koncentrálnia és gólokat lőnie. Ha gólokat fog hozni, minden meg fog változni, és akkor a klub értékes játékosa lesz.”

Rivaldo ezen túl beszélt még Coutinhóról más vonatkozásban is, de a lényeg jelen esetben ez. Coutinhonak mindazt kellene hoznia, amit Rivaldo mondott, de ő ennek még nem került a közelébe Barcelonában. És mit írt ki a közösségi oldalára csütörtökön Coutinho?

„Soha nem szabad meghallgatnunk azokat az embereket, akik demotiválhatnak minket, mert a mondandójuk csak félrevisz” – írta filozofikusan.

És itt jön a kérdés. Hogy jön ahhoz Philippe Coutinho, hogy olyan meccsek és olyan szezon tükrében, amiben van, amilyen teljesítményeket folyamatosan nyújtott, amik után csak Ernesto Valverde hosszú távú gondolkodása és türelme tartotta a csapatban, hogy ő így válaszoljon az őt teljesen jogosan kritizáló közönségnek? Mindezt ráadásul az első adandó alkalommal, egy jól eltalált lövés után.

Rendben van, szép gólt lőtt, de a Barcelona ennél azért lényegesen többet remélt és remélne tőle. Ő a klub történetének legdrágább igazolása, akire még várni is hajlandó volt a vezetés. Egy-egy nagy lövés ha bemegy, akkor elégedett lesz mindenki? Nem lesz, mert a Barcelonánál még mindig a játék alapján dőlnek el a dolgok, és ez így is van jól. Jó játék nélkül a Barcelona esetében nincs eredmény. Ez a klub akkor nyer, ha adott mögötte a játékbeli fölény is, más klubok képesek enélkül is nyerni.

Ezért Coutinhótól az lenne az elvárás, hogy illeszkedjen be tökéletesen a csapatba, érezze a társakat, legyen mindig aktívan részese a játéknak, és ne csak egy elemként a sok közül, hanem a játék és az akciók egyik mozgatórugójaként. Aki gólokat is szerez, gólpasszokat is ad, de elsősorban jelentős része van abban, hogy a csapat jól, látványosan veszélyesen játszik, és még inkább megnyeri a döntő meccseket. Ettől a céltól Coutinho irgalmatlanul messze áll. Pont. De mi mást lehetne várni tőle? Nagy lövő játékosokat lehet találni a játékospiacon. Olyanokat nehezebb, akik megfelelnek az előbb felsorolt elvárásoknak, és nem lógnak ki a többi támadóhoz képest a csapatból lefelé.

A probléma az, hogy Coutinho ezt a hét történései alapján egyáltalán nem látja, és nem gondolja, hogy a szurkolók joggal várhatnának el tőle többet. De ez a klub a szurkolóké. Még jogilag is a szurkolóké. És ha én socio vagyok, és tudom azt, hogy Coutinho mennyibe került a klubomnak, húzóemberekhez tartozó fizetést kap, ehhez képest húzóemberektől elvárt teljesítményt tartósan nem nyújt, majd még a kritikákra is úgy reagál, hogy nincs benne önkritika és alázat, akkor fel vagyok háborodva.

Szerencsére még van a szezonból több mint egy hónap, így Coutinhónak lesz esélye a bizonyításra. És legyen az, hogy ő feljön még jobban, és játszani is egyre jobban fog. Mert akkor talán megérti, hogy a Camp Nou néha talán kicsit szigorú, de alapvetően nem igazságtalan.