A 2021/2022-es szezon „leg”-jei

Vélhetően kevés szurkoló értékelné ezt a szezont nagyon sikeresnek, ezért az sem meglepő, hogy az alábbi szezonértékelőben is több lesz a negatív „leg”, mint a pozitív. Események, mérkőzések, játékosok – a 2021-2022-es idény áttekintése és összegzése érkezik alább, szigorúan szubjektíven. 

A legszomorúbb nap

Még el sem kezdődött a bajnokság, és máris bizonyossá vált, hogy 2021. augusztus 5-e a szezon legszomorúbb napja, és nem csak a szezoné, de bizonyosan a Barcelona egész történelmének egyik legfájóbb dátuma ez. Ekkor vált végérvényessé, hogy Lionel Messi elhagyja a Barcelonát, a csapatkapitány nem lesz tagja a gránátvöröskékeknek. A hatszoros aranylabdás játékost – részben az előző klubvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt – az FC Barcelona nem tudta újraszerződtetni, mert a klub nem tudott volna megfelelni a La Liga pénzügyi feltételeinek.

Messi 2000 óta játszott a katalán együttesben, 2004 óta volt a felnőtt keret tagja. A 34 éves támadó 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett a katalánok színeiben, vitathatatlanul a klubtörténelem egyik, ha nem a legfontosabb játékosa volt.

Legkevesebb gól

És ha már Messi góljainál tartunk, negatív rekord az idei szezon a gólok számát illetően.

És talán beszédesebb a gólátlag, ami az elmúlt időszak legrosszabb eredménye. Ez a szám Messivel is lassan elkezdett erodálódni, de az idei évben a csökkenés drasztikussá vált. Az is sok éves negatív rekord, hogy a szezonban lejátszott 53 mérkőzésből csak 26-ot nyertek meg a katalánok, azaz még az 50 %-ot sem érték el. Erről részletesebben itt írunk.

Na ki a Király?

Ha megnézzük a házi gólkirály számait. Memphis Depay 28 mérkőzésen 12 gólt szerzett. Emlékszik valaki a közelmúltban ilyen alacsony számra? Persze nem várható Messi 2011/12-es szezon eredményének megismétlése: 50 gól mellett 15 assziszt csak a bajnokságban. Pozitív viszont, hogy a télen szerződtetett Aubameyang félszezon alatt lőtt 11 gólt. Ő a legjobb téli igazolás.

Legalább gólpasszban jók vagyunk

Ousmane Dembélé 21 mérkőzésen adott 13 gólpassza a legmagasabb szám a La Ligában. És igen kellemes meglepetés Jordi Alba 10 asszisztje is, ami számára karriercsúcs. Persze maximum annyi gólpassz lehet, ahány gólt rúg a csapat, és mint fentebb láttuk, idén a csapat nem kényeztette el a szurkolókat a gólok számával. A jobbszélső és a balhátvéd adta az asszisztok egynegyedét.

A legszebb évszak a tavasz

Különösen, ha jó játékkal párosul. Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy mennyi volt a lőtt gólátlag mínusz a kapott gólátlag az adott hónapban.

Szeptember, október és a december mínuszos volt, azaz több gólt kapott a csapat, mint amennyit rúgott. Viszont a február és a március remek értékeket mutatnak, nem véletlen, hogy ekkor volt Európában a leghosszabb, 14 meccses veretlenségi sorozata a Barcelonának.

A legnagyobb feltámadás

Xavi 2021. októberében a Rayo elleni vereség után vette át a stafétát Koemantól. A katalánok lassan, de biztosan elkezdtek felfelé kapaszkodni a tabellán. A szezon legrosszabb helyezéséről, a kilencedikről aztán a csapat felért a második helyre, és ebben nagyon nagy szerepe volt a fent említett tavaszi menetelésnek. Nagy szerencse, hogy ebben az időszakban találkozott a Barcelona a legnagyobb riválisokkal, a Real Madriddal, az Atlético Madriddal és a Sevillával. Márpedig a közvetlen riválisok elleni pontszerzés duplán ér.

A legmámorosabb győzelem

Nem kérdés, hogy a legnagyobb skalp, ha a csapat az El Clásicón nyerni tud , és különösen az, ha a Bernabéuban sikerül jó játékkal diadalmaskodni. Ha valaki elmulasztotta volna megnézni a 4-0-s győzelmet, íme.

Melyik játékos a legfontosabb láncszem?

Valószínű erre a kérdésre sokan Busquets nevét említenék, ami nem alaptalan értékítélet, de ha a szerzett pontokat nézzük, akkor a válasz Pedri. Amikor ő játszott bajnoki mérkőzésen, a csapat nem kapott ki (10 győzelem, 2 döntetlen). A Pedrifüggőségről itt lehet olvasni részletesen.

Ehhez hozzávehetjük a másik fiatal titánt, Ansu Fatit. Vetélkedőbe illő kérdés: Hány olyan meccset játszott a Barcelona, amikor a pályán egyszerre ott volt Pedri és Ansu? A válasz: két meccs. Ugyanis felváltva voltak sérültek.

Legszebb gól?

Ez nagyon szubjektív, de talán Pedri Galatasaray vagy Sevilla elleni gólját lehetne említeni.

Trófeák száma

A lehető legkisebb érték: nulla. Nem előzmény nélküli az eset. 2019/20 és a 2007/08-as évadban is trófea nélkül zárta a szezont a katalán alakulat. Az viszont ritka, hogy két nemzetközi kupából esik ki a Barcelona egy szezonban. Ritka, mert a Barça tovább szokott jutni a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésein. Melyik volt a nagyobb égés: a Bayern ellen idegenben elvérezni, vagy a Frankfurt ellen hazai pályán kiesni? Sokan vígaszt, és trófeát vártak az Európa-ligától. Nem így lett. A legnagyobb jegyeladási blama is a Frankfurt elleni hazai meccsen történt. 30.000 fehérbe öltözött vendégszurkoló lepte el a Camp Nout, igazi német hangulatot teremtve.

Legkínosabb vereségek

Vélhetően sokan az áprilisi mélyrepülés során sorozatban elveszített három hazai mérkőzésre voksolnának (Frankfurt, Cadiz, Rayo Vallecano). Ekkor jelentős, megnyugtató előnyt szerezhetett volna a Barcelona a második helyért vívott harcban, azonban elvérzett a két bajnokin. Szerencsére később pótolni tudta az elveszett pontokat, és közben a közvetlen riválisok is bukdácsoltak.

Legrosszabb játékosok, legrosszabb igazolás

Umtiti, szinte soha nem játszott, még akkor sem, amikor már nem volt egészséges középhátvéd. Xavi nagyon nem bízott benne. Az igazolások közül Adama Traoré, aki ugyan az első mérkőzésén remekül játszott az Atlético ellen, de az utolsó Villarreal elleni hazai mérkőzésen mindkét gól az ő lelkén száradt. Persze nem csak az ő helyzetük bizonytalan a csapatnál. Tizenöt játékos felett lebeg a Damoklész kardja, erről részletesen itt olvashat.

Legnagyobb arc

Ezt a címet Dani Alvesnak adnánk, ő a legnagyobb kommunikátor, képes hatalmas energiát generálni az öltözőben (ha a pályán már nem is annyira sikeres), az interjúk során vagy a közösségi médiákban. Íme két példa.

Madrid elleni 4-0 utáni interjú során: „….Ünnepeltük a zakót, amit adtunk nekik, a 400. meccsemet, és a csapat visszatérését. Nehogy azt higgyék a madridiak, hogy azt ünnepeltük, hogy négyet vágtunk nekik… A Madrid most olcsón kijött ebből… Az igazságos 0-6 lett volna“.

A Frankfurt elleni kiesés után a Twitteren, ahol ő nem is volt nevezve: „Amikor repülünk, együtt repülünk. Amikor futunk, együtt futunk. Amikor harcolunk, együtt harcolunk. És ha elesünk, együtt kelünk fel. EZ AZ ÉRTÉKE ENNEK A KLUBNAK, ÉS EZ AZ, AMI ÖSSZEKÖT BENNÜNKET! VISCA EL BARÇA Most jobban, mint valaha!!!”

***