Kétkedve fogadták, közönségkedvencként távozott

Köszönünk mindent, Aubameyang!

A nyári átigazolási időszak végén Pierre-Emerick Aubameyang távozott a Barcelonától és a Chelsea-hez szerződött. Ebben a cikkben a gaboni csatár barcelonai teljesítményét értékeljük.

A Barcelona szurkolók zöme kételkedett Aubameyangban. A kapcsolata megromlott az Arsenal vezetőedzőjével, Mikel Artetával és nem volt jó passzban, amikor Katalóniába érkezett. Gránátvörös-kékben azonban megtalálta a legjobb formáját és a góllövő cipőjét egyaránt. Az Atlético Madrid elleni 4-2-es győzelem során debütált csereként beállva. A Valencia ellen talált be először, azon a mérkőzésen mesterhármast szerzett.

Minden sorozatot figyelembe véve 24 találkozón 1522 percet töltött a pályán, 13 gólt lőtt és kiosztott egy asszisztot is. Rendkívül hatékonyan használta ki a helyzeteit, és ezt a remek teljesítményt a klub egy rendkívül kritikus, nehéz időszakában hozta, amikor hatalmas szükség volt rá. Óriási szerepet játszott abban, hogy a Barça már három fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította a BL indulást és végül a második helyet is megszerezte a Ligában, ami kulcsfontosságú volt a jövő szempontjából.

A legjobb meccse Barcelona mezben egyértelműen a Real Madrid elleni volt. Szerzett két gólt, az első egy mesterien kivitelezett fejes volt Dembélé beadásából, a másodiknál pedig csodálatosan emelte át a labdát a kimozduló Courtois felett. Ezen felül sarokkal adott gólpasszt Ferrán Torresnek és a többi támadóval együtt teljesen megsemmisítette a madridiak védelmét. Ezzel a Aubameyang lett az első olyan játékos a 21. században, aki az első Klasszikusán három találatban is szerepet vállalt. Ötször találta el a Habfehérek kapuját, erre az elmúlt 15 évben rajta kívül senki sem volt képes.

A váltásból nemcsak a Barcelona, hanem Aubameyang is profitált, hiszen meg tudta mutatni a világnak, hogy még mindig egy klasszis játékos. A gaboninak egyértelműen helye van a klub legjobb kilencesei között, még ha csak rövid ideig is láthattuk őt gránátvörös-kékben.

***