Barça – Valverde: Együttélés szerelem nélkül

Maradhat az idény végéig

A Barcelona vezetéséből is sokan, a szurkolók közül talán még többen mozdítanák el Ernesto Valverdét a Barcelona kispadjáról a kupasorozatokban elszenvedett évekre visszanyúló vereségek miatt, de az a valószínű, hogy ez a szezon úgy fog befejeződni, ahogyan elkezdődött, a klub nem fog idény közben edzőt cserélni.

Roma, Liverpool, a tavalyi Kupa-döntő, és most az Atlético Madrid ellen is elszenvedett vereség nem ugyanolyan példák, de azért akadnak hasonlóságok is közöttük. És ha hibást kell keresni, akkor a többség Ernesto Valverdét találja meg. A klubvezetés jövő hétfőn tart elnökségi ülést, és mind többen vannak az edzőváltás mellett. A spanyol, sőt a katalán sajtóban is erősödnek a kritikák Valverde felé. Ezzel együtt az a várható forgatókönyv, hogy semmi nem fog történni, a Barcelona Valverdével fogja befejezni a szezont, úgy ahogy az sikerül.

Okokból nem egy van, és mind arra mutat, hogy a Barcelona most már nem tud kilépni ebből a helyzetből, muszáj megtartsa Valverdét edzőnek még akkor is, ha egyre többen tartanak attól, kudarcokat fog hozni az idei szezon.

A fő támogató: Bartomeu

A Liverpool elleni dráma után nagyon sokan menesztették volna Valverdét, de Bartomeu elnök akkor is kiállt mellette, és a szezon végén, a Kupadöntő elvesztése után is azt a döntést hozta, hogy maradjon Valverde a csapat edzője egy újabb teljes szezonra – hiába akadt nagyon sok ellentétes vélemény. Ezek után Bartomeunak, aki mindig nyíltan kiállt az edzője, a választása mellett, nem lenne igazán jó lépés, ha fél évvel később visszakoznia kellene, és edzőt cserélni. Inkább bízik a csapat javulásában a szezon második felében.

Szezon közben ki jöhetne?

Kicsit késő is talán január közepén változtatni, bár ezen sokan vitatkozhatnak. Az mindenesetre tény, hogy nehéz lenne komoly szakembert leszerződtetni az idény közben, aki javítani tudna a Barcelonán, és több eséllyel indulna harcba a trófeákért. Pláne olyat, akit elfogadna az öltöző.

És egyébként is: ki lenne a jó edző ma a Barcelonának?

Az előző probléma kicsit része egy komolyabbnak. Ha valaki mélyen elgondolkozik, egyáltalán nem könnyű kérdés, hogy ki lenne a jó edző Valverde után a Barcelona élére. A szurkolói csoportok egy nagy része persze azonnal rávágná Xavi Hernández nevét, de nyilvánvaló, hogy ő még nem akar ilyen korán azonnal a Barcelonánál kikötni, mikor éppen csak elkezdte az edzősködést, és alig, hogy visszavonult az aktív játéktól.

Nem triviális olyan szakembert találni, aki jól tudna kezelni egy olyan öltözőt, mint a barcelonai, akinek van múltja is a klubnál, és esetleg még szép eredményei is más kluboknál. Ronald Koemant írják a legtöbben, mint komoly esélyest a jövő évtől, és nem véletlen, hogy hurrá hangulat az ő esetleges érkezését sem övezi, mert nem győzi meg teljesen a szurkolókat ez a lehetőség.

És ez lehet a probléma még más jelöltekkel is: konszenzusos jelölt nem igazán van, olyan edzőt most nehéz lenne megjelölni, akiben mindenki hisz, hogy jó választás lenne. Ez is nyilvánvalóan egy ok volt, ami miatt Bartomeu inkább kitartott Valverde mellett tavaly nyáron, és még most is, hiszen egy váltásban így jóval több a kockázat a vezetés számára.

Nyárig együtt maradnak

Mindez arra mutat, hogy hiába nem olyan jó már ez a házasság, a pár együtt maradhat – legalább az idény végéig. Ez a könnyű döntés, nehezet pedig úgy néz ki, nem akar húzni a vezetés. A probléma, hogy egy nem jó kapcsolatot kényszerből fenntartani ritkán vezet sok jóra, erőltetni a dolgokat, amik már nem működnek úgy, nem szokott sikerrel járni. Ezek után a szurkolók optimizmusán múlik már, hogy ki milyen szezonban, sikerekben bízik, de az biztos, hogy Valverdével az idény közbeni állapotok, benyomások sokkal jobbak voltak az elmúlt két évben is, mint most.