Krízis? Ugyan, itt minden a legnagyobb rendben!

A Barcelonánál tényleg napi szintűvé váltak a botrányok, az egyet nem értés, annak az érzése, hogy valami nagyon nincs rendben a klub vezetésénél. Ezt lehet látni kívülről, de a hivatalos kommunikáció mindig ennek pontosan az ellenkezője. Ez alapján pedig lényegi változás a vezetésben nem várható.

A Barçánál minden rendben van, és minden az előzetes terveknek megfelelően történik – lehet hallani mindig a szólamokat. Most sem lehet másra számítani, Bartomeu elnök dacára minden kritikának, minden támadásnak, arra készül, hogy a pozíciójában maradjon, sőt, hogy erősítse meg a pozícióját, védje be magát minden további támadás vagy botrány esetére. Így garantáltan megtarthat elnök a mandátuma végéig, azaz 2021 júniusáig.

Pedig most is lenne, vagy lett volna oka arra, hogy elgondolkozzon: valóban helyes-e a posztján maradnia? Emili Rousaud néhány héttel ezelőtt még a legfontosabb embere volt az elnökségben, ugyanis ő volt kijelölve az elnökség kontinuista jelöltjének, aki indult volna a következő választásokon, nagyrészt azzal az elnökséggel amely most is hivatalban van. Azonban Rousaud is határozottabban lépett fel kritikával a közösségi média botrány kapcsán, ez pedig erősebbnek bizonyult annál, mint hogy már hónapok óta őt próbálja építeni maga mellett, készülvén a választásokra.

Bartomeu pedig bár láthatóan nagyon jól bírja a kritikákat, belső ellenzéket nem szeretne magának, különösen úgy, hogy még ennek az ügynek a vizsgálata sem zárult le.

Logikus húzás lehetett Bartomeutól, hogy a teljes békességben, karantén idején, meccsek nélkül, szurkolók nélkül végez egy gyors takarítást az elnökségben, és ezzel garantálja a maga számára is a biztonságot. Ő lőtt először, és ugyan jönnek vissza lövések rá is, könnyen lehet, hogy ő még ezzel is számolt, és ezt belekalkulálva is döntött úgy: aki ellene van, nem kell a továbbiakban.

Ami talán nem volt benne a pakliban, az Maria Teixidor lemondása. Ő ugyanis nem pusztán tagja volt az igazgatótanácsnak, hanem az egyik meghatározó alakja, és nagyon komoly eredményeket felmutató vezetője, aki ráadásul nőként tette le a névjegyét maradandóan. Anélkül, hogy most elemeznénk az ő teljesítményét, most elég azt is leírni, hogy amihez nyúlt, általában jól működött, mindemellett nagyon ambiciózus, aktív tagja volt az elnökségnek. Nem lehet kizárni, hogy ő azért állt fel most, hogy elnökjelöltként, vagy egy másik kandidáló erős embereként térjen vissza 2021 nyarán, mert jobbnak látta függetleníteni magát Bartomeutól. Mindenesetre az ő távozására nem lehetett számítani, őt ugyanis Bartomeu sem kívánta eltávolítani.

De sem ez, sem a korrupciós vádak nem zökkentették ki és nem is fogják kizökkenteni Bartomeut. A klub péntek délutáni közleményét elég elolvasni ehhez, amit nem kisebb határozottsággal mondott el kamerába az elnökség szóvivője, Josep Vives.

Ahhoz, hogy Bartomeu elnöksége “megszűnjön”, a tagok 75 százalékának a lemondására lenne szükség. Ez pedig nem egy valószínű forgatókönyv, figyelembe véve, hogy az elnökség 19 tagú volt eddig. 50% lemondása akkor lenne elég, ha maga az elnök is felállna – ez sem várható.

Még attól talán kicsit félhet Bartomeu, hogy mi szerepel majd a közösségi média botrány vizsgálatának eredményében, de mivel addig kitakaríthatja az elnökséget, ez sem biztos, hogy valós veszély a számára. Gondba akkor kerülhetne, hogy a sociók tömege fordulna ellene, de ez a járvány közepette nem lehetséges. Sem meccsek, sem rendezvények nincsenek, nem is lesznek a közeljövőben, a szurkolók nem tudnak véleményt nyilvánítani. És hiába lehet sejteni, hogy a Camp Nou az elnök ellen fordulna a korábbi tapasztalatok alapján, ez most nem jelent veszélyt rá, mert jó ideig nem fog még kinyitni a Camp Nou, és addig a szurkolókban motoszkáló érzések is enyhülnek majd.

Bartomeu minden eddigi kommunikációja és tettei arra utalnak, hogy ő bármi áron, de maradni akar, és nem kívánja elhagyni a posztját 2021 nyara előtt. Amíg a mandátuma tart, ahhoz ragaszkodik, még akár olyan áron is, hogy nem lesz kontinuista jelöltje az elnökségnek.