Setién a keretnek: “Ez a szünet jól jön nekünk, hogy felkészülhessünk”

Még április 14-én tartott egy videó konferenciát egymással a teljes első csapat Quique Setién edzővel, alapvetően abból a célból, hogy mindenki el tudja mondani a tapasztalatait az első otthon töltött hónap után.

Egyedül a sérült Dembélé nem vett részt ezen, mindenki más ott volt. És elhangzottak között akadtak fontos gondolatok, amik kétségtelenül számíthatnak. Setién persze óhatatlanul akarta lelkesíteni is a játékosait, de nem lehet azt mondani, hogy ne lenne alapja a gondolatainak. És volt egy gondolat elem, ami kiemelendő mind közül.

“Ez a szünet segíteni fog nekünk, hogy jól felkészüljünk. Segíteni fog, hogy fejlődjünk.” – mondta Setién, aki nyilvánvalóan arra gondolt, hogy neki nem volt lehetősége arra, hogy nyugodt körülmények között dolgozzon együtt a játékosaival, hogy mélységében dolgozzanak a csapatjátékon. Neki nem volt előszezonja, most azonban lesz, még ha nem is pont ugyanolyan, mint egy nyári, ahol meccsek is vannak.

Setién azt is mondta, hogy “nagyon sok fejlődési lehetőség rejlik bennünk”, ami alighanem igaz, a kérdés az, hogy kijön-e a fejlődés a csapatból. Mert azt sokan a keretből sem tagadták, Messivel az élen, hogy a Barcelona nem volt igazán versenyképes, nem nyújtott olyan teljesítményt, amivel minden címért képes harcolni. De ha tényleg fejlődnek, akkor megtarthatják a szűk előnyüket a Real Madriddal szemben a Ligában, és feltétlenül továbbjuthatnak a Napoli ellen a BL-ben. 

Setiént lehetne talán kritizálni az eddigi meccsei után, mert azt nem lehet kijelenteni, hogy javult volna a Barcelona teljesítménye. De egy jogos érve lehet az edzőnek: ő azonnal egy versenyhelyzetbe került, és amit ő csinálna, ő tervezne a csapattal, nem feltétlenül volt esélye átültetni a játékosaiba. Főként nyugalom és idő hiányában. Most idő és nyugalom lesz, felkészülési meccsek nem.

És már előre tekintve, Setién egy gondolat erejéig arról is szólt, hogy amikor visszatérnek a meccsek, a zárt kapus meccsek, akkor kell tudnia a játékosoknak ezt a szituációt hamar elfogadni és a közönség buzdítása, a hangulat nélkül is tudni tűzzel, eredményesen játszani. “Mindenki számára nagy kulturális változás lesz az a tény, hogy közönség nélkül kell majd játszani.” Az a csapat pedig, amelyik ezt jól csinálja, előnybe kerülhet a többiekkel szemben.