A Barça nem kért újabb fizetéscsökkentést a játékosoktól… egyelőre

Az egész futball és sportvilágot megrázta a koronavírus járvány hatása ezáltal jelentős bevételkiesés keletkezett minden klubnál. 

Még mindig van egy hét labdarúgás nélkül Spanyolországban, és az összes csapat által elszenvedett gazdasági károk helyrehozhatatlanok, bár mindenki arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb veszteséget könyvelje el.

 

 

Eddig sem volt túl fényes a Barcelona gazdasági helyzete, de a járvány hatása miatt méginkább fény derült erre. A továbbiakban a Mundo Deportivo és az AS által lehozott tényekből szemezgettünk egy picit.

A Barcelona összes bérmegtakarítása 49, 2 millió euró lesz és bár a kihirdetett vészhelyzet állapota hivatalosan június 21-ig tart, a játékosok június 11. (tehát a spanyol bajnokság folytatása) után már a teljes fizetésüket fogják megkapni. Ugyanakkor a Mundo Deportivo szerint a klub az elmúlt három hónapban körülbelül 154 millió euró bevételtől esett el azért, mert szinte minden bevételi csatornája megszűnt.

A probléma jól látható, a Barcelona összes megtakarítása a fizetések csökkentésével jóval kevesebb, mint amennyi tervezett bevétel nem folyt be, és ez már valószínűleg nem fog változni, mert Quique Setién csapata számára június 13-án (22:00) a Mallorca otthonában fog folytatódni a spanyol bajnokság. Ettől a naptól kezdve az összes sportoló, aki a Barcelona kötelékébe tartozik (beleértve a Barça B-t a Juvenil A-t,a női csapatot, a kosárlabda, a kézilabda és futsal együttest is) a fizetésének 100%-át fogja megkapni.

Egy hét múlva már a múzeum és a Megastore is nyitva lesznek

A jövő hét folyamán a Barcelona múzeuma és a hivatalos shop is szívesen várja az oda látogatókat, de ettől nyilvánvalóan nem várható a probléma megoldása. És itt jöhetnek képbe újra a játékosok és az ő fizetésük, mint a legjelentősebb tétel a kiadási oldalon. A madridi AS szerdán délelőtt folyamán még azt írta, hogy Bartomeu megkérte a játékosokat egy újabb fizetéscsökkentésre, azonban délután már cáfolták ezeket a híreket, és nagyon úgy néz ki, hogy ezzel a lépéssel ki fognak várni a vezetők. 

 

 

A múlt hétvégén az elnök az edzéslátogatása során a játékosoknak elmondta, hogy a gazdasági helyzet nyilvánvalóan nem könnyű, de a fizetések a szezon végéig maradnak. Természetesen az a terv, hogy Bartomeunak ne kelljen nyáron általános fizetéscsökkentést kérnie, ehhez viszont pár játékos eladására van szükség.

Ha sikerül annyi játékost, bizonyos összértékben eladnia a Barcelonának a nyáron, akkor a költségvetésben lévő lyukat be tudja tömni a vezetés. De ha ez nem lesz lehetséges, akkor várhatóan Bartomeu-nak és Óscar Grau-nak újból kérnie a csapat erőfeszítéseit egy újabb fizetéscsökkentést illetően, másként a klub könnyen fizetésképtelenné válna.

***

Új Camp Nou 3D Puzzle Original – Extra méret, de kedvezőbb ár: 8.290 Ft