A fő kérdések és válaszok: összkép a Barça válságáról 48 órával a Bayern után

Két nappal a nagy vereség után összefoglaljuk, hogy miként látja az EuroBarça a sajtóhírekből leszűrve a Barcelona legfőbb aktuális kérdéseit.

Az alábbi kérdések a legjelentősebbek most, napokon belül egyre tisztábban lehet látni a válaszokat mindegyikre. Különösen a hétfő esti elnökségi ülés után várhatók újabb részletek. Addig is íme a jelenlegi jóslatok.

Távozik-e Quique Setién?

Igen, ez nem is lehet téma, az is bőven benne volt a pakliban, hogy akkor is vált a Barcelona vezetése, ha nem ilyen csúfos a kiesés, hiszen a célok közül végülis semmit nem tudott elérni az idényben a klub.

És ki lesz az új edző?

Ez az, amit egyelőre nem lehet tudni, de túl sok jelölt nincs. Az első jelölt minden sajtóterméknél Mauricio Pochettino volt, de ahogy telnek az órák, egyre inkább úgy tűnik, hogy nem ő lesz a befutó. Akinek viszont emelkednek az esélyei, az Ronald Koeman, akit láttak is az újságírók a barcelonai repülőtéren, amint távozik Barcelonából – egyedül. Vele kapcsolatban az a fő kérdés, hogy vajon elhagyná-e a holland válogatottat, mellyel remek munkát végzett az elmúlt időszakban, és ez a munka nem tudott kiteljesedni az Európa-bajnokság elhalasztása miatt. De ő garantáltan elfogadott lenne a szurkolók körében, nagyon jelentős játékos múltja van a klubnál, és a holland iskola tagja. Tavasszal megcáfolta Eric Abidalt azzal, hogy elismerte: a Barcelona igenis hívta a télen Valverde helyére. Az utolsó jelölt a B csapattól García Pimienta.

Távozik Lionel Messi – ahogyan azt sok magyar sajtótermék magabiztosan leírja?

Erre nincs sok esély. Messinek élő szerződése van 2021 nyaráig, ebből már nem is léphet ki. De esetében még fontosabb, hogy a kudarc ellenére, sem várható, hogy szembe menne a korábbi, fél évvel ezelőtti állításával, miszerint rajta nem fog múlni a közös folytatás. A családja is és ő is imád Barcelonában élni. Az viszont tény, hogy elgondolkozhat azon, mi lesz jövő nyáron. Mert ha nem érzi meg a változások jó oldalát, erejét, nem látszik egy új csapat ereje, akkor juthat olyan állapotba, hogy feladja a küzdelmet és inkább keres más kihívást. De most nem valószínű, hogy távozna.

Lemond-e Bartomeu elnök?

Erre sincs túl sok esély. Az elnök minden korábbi botrány után is nagyon határozottan tartotta magát ahhoz, hogy kitölti a mandátumát. Most sem várható, hogy magára vállalná a felelősséget és ezek után önként felállna.

Mikor lesznek akkor a választások?

Az alapszabályban foglalt rendet követve március 15-től június 15-ig kell megtartani a választásokat akkor, ha a mandátuma utolsó évét tölti a klub vezetése. Bartomeu tehet olyan látszat intézkedést, hogy máricusig előrehozza, de az új választott elnök ettől függetlenül csak július 1-től kezdhet el dolgozni a klubnál, még akkor is, ha a háttérben természetesen már sok mindent elő tud készíteni. Azonban március 15. előtt csak akkor lehetnek választások az alapszabály szerint, ha Bartomeu önként lemond a posztjáról, és ezzel azonnal át is adja a hatalmat egy ideiglenes vezetésnek, mely a választások kiírásáért is felel. Ez az, amire jelenleg nincs sok esély.

Kik távoznak szinte biztosan vagy legalábbis megpróbálja eladni őket a klub?

Rakitic, Arturo Vidal, Dembélé, Umtiti, Júnior, Todibo, Braithwaite, Arthur – utóbbi már szinte távozott. Illetve rajtuk kívül még sokan azok közül, akik kölcsönben voltak, és most visszatérnek, közülük kiemelendő Coutinho.

Kik távozhatnak adott esetben, de nem biztos?

Nelson Semedo, Luis Suárez, Neto, Sergi Roberto, Antoine Griezmann

Kik távozhatnak hozzájuk képes még kevesebb eséllyel?

Gerard Piqué, Sergio Busquets, Jordi Alba,

Kik érinthetetlenek?

Ter Stegen, Lenglet, De Jong és Messi. Négy játékos. A B kerettől pedig biztosan felkerül a felnőtt keretbe: Ansu Fati, Riqui Puig.

Mi okozza a legnagyobb problémát az újjáépítésben?

Az anyagi nehézségek, hogy nincs sok pénz a klub kasszájában, emelett az is, hogy kevés az idő az új idény kezdetéig, illetve még inkább az, hogy nem látni, képes lesz-e jól eladni a jelenlegi játékosait a klub. Mert ezt a feladatot általában egy-egy kölcsönadással odázta el a technikai vezetés általában, de most pénzre van szükség, tehát a kölcsön nem jó megoldás.

Eladások nélkül újjáépíteni is szinte lehetetlen feladat, mert nincs rá anyagi forrás, és még képbe jön, hogy a Barcelona játékosai európai szinten túlfizetettek, senki nem szívesen vásárol játékokat kiugró bérezéssel. Gyorsan és jól eladni így nagyon-nagyon nehéz feladat.